用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎編號
go

大抽獎編號 [複製鏈接]

有無聽過大抽獎個編號,係同小朋友出世紙no有關,出世紙最後個括孤號碼越細,就越有機會派到最前的志願架,因為我問過好多朋友,派到第一志願的,個no.都好細,另外一個朋友,個仔no.係(7),就派到好後的志願,唔知有無媽咪知道係咪真架
   0    0    0    0

我個女個No. 係A,唔係數字.

http://www.immd.gov.hk/chtml/hkid_frontinfo.htm

http://www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/41/webpage/IQquiz/Quiz11_ans.htm

括 號 內 的 數 字 是 查 核 用 數 碼 , 並 非 身 份 證 號 碼 的 一 部 分 , 純 為 方 便 電 腦 處 理 資 料 而 設 。

大抽獎個編號是隨機編排, 沒有人知自己的隨機編號.

括孤號碼跟隨機編號是沒有關係的.

括孤號碼A = 0.

原帖由 plato223 於 09-11-18 08:47 發表
有無聽過大抽獎個編號,係同小朋友出世紙no有關,出世紙最後個括孤號碼越細,就越有機會派到最前的志願架,因為我問過好多朋友,派到第一志願的,個no.都好細,另外一個朋友,個仔no.係(7),就派到好後的志願,唔知有無媽咪知 ...
~easybring~

因為好多朋友都聽聞係咁,加上有人問我個小朋友 no.一聽到係 (9),就同我講差d喎,所以我想知道係咪真,有無媽咪派到好前志願而個 no.又好後架?

I don't think so. If it is true, the IT (or say OGCIO) of governemnt on programming right now is bad.

醒目開學勳章 王國長老

隨機number呢樣野, 估左好多年啦, 無人估到
身分證括號得11組number (1-0, a), 邊有可能將全港學生分11組就可以決定派位先後呢.....

原帖由 easybring 於 09-11-18 09:51 AM 發表
http://www.immd.gov.hk/chtml/hkid_frontinfo.htm

http://www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/41/webpage/IQquiz/Quiz11_ans.htm

括 號 內 的 數 字 是 查 核 用 數 碼 , 並 非 身 份 證 號 碼 的 一 部 分 , 純 為  ...

醒目開學勳章

對啊,如果是這樣定,那我囡囡是我派住國內時在國內出世,沒有香港出世紙,那她不用大抽獎 ,都沒有括號數字

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-18 10:44 發表
隨機number呢樣野, 估左好多年啦, 無人估到
身分證括號得11組number (1-0, a), 邊有可能將全港學生分11組就可以決定派位先後呢.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得無關係囉
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

當年我個女派第7志願, 佢個ID最後個括號NO是 0

醒目開學勳章

原帖由 SALLY媽媽 於 09-11-18 11:52 發表
當年我個女派第7志願, 佢個ID最後個括號NO是 0
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我個囡係(9),當年派到第一志願,嗰間學校仲係好好嘅女校.
‹ 上一主題|下一主題