用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 Yr 10-11 P1 家長....
go

Yr 10-11 P1 家長.... [複製鏈接]

我想問你地小朋友有無在校外學普通話? 我想搵下TKO邊到有得學呀....介紹下.  小女的普通話真係好普通, 由K1到依家都唔知學了什麼(佢本身都唔係太喜歡)? 我怕佢出年P1的時候上堂係到"遊雲"?
   0    0    0    0
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

hi,mokchingin0910,

我沒有參加校外的普通話班,
明白你的憂慮, 如果你覺得要為此下點功夫才放心
的話,建議你讓小朋友在家多看普通話的卡通片就夠了,

到小一時,學校是有一套方法讓小朋友積極參于普通話活動和熟習普通話拼音的,這些錢暫時省下吧,

應試試學校的實力,亦請相信小朋友學語言的能力,一般都會比你想像中好,試試無妨呀!

希望可以解答到你的問題,

Hello, Annabellalaw !

非常同意你的見解, 其實應該對自己小朋友有多D信心才對 !

擔心是應該, 但用平常心去處理啦, 當接觸多左之後就完全吾同哂架啦~

我反而想問下大家, 而家你地子女有冇學下樂器, 因為呢方面我真係好水皮, 吾係好懂得去幫個仔選擇, 而且想問下如果個新入學既學生係呢方面無乜學過, 學校會點處理?

你地有冇留意通告上最底有一段係已註冊的學生
要出席2010年1月16日的評估
內容有中文, 英文, 學器
學校話今年先有呢個評估
做完評估後會有意見比家長幫小朋友選合適的學器
但係詳細的資料我估要等學校再寄信黎先知

原帖由 EVM 於 09-11-6 01:49 發表
我反而想問下大家, 而家你地子女有冇學下樂器, 因為呢方面我真係好水皮, 吾係好懂得去幫個仔選擇, 而且想問下如果個新入學既學生係呢方面無乜學過, 學校會點處理? ...

HI Annabellalaw,

想問下知唔知學校的課外活動係點安排, 會唔會係抽籤或者係老師選小朋友
我見學校有咁多活動, 係唔係可以同時參加幾樣
仲有費用貴唔貴

唔好意思, 太多問題

EVM,

學校會安排一些課餘樂器班如弦樂、管樂和敲擊樂等,學生可自行選擇參與。這都是自費又不是學校樂隊,只要有位是多數都可安排貴小孩參加的。價錢若數佰元(以一個月4堂計)。收費應跟隨學習樂器的級數而上升的。音樂考試方面在一年級下學期開始考演奏。因為下學期才考樂器,還有時間可以學習,請不必擔心。

我個仔雖然有學樂器,但唔係好鐘意練習,所以都覺得有啲唒錢。我就希望小兒能從學習樂器中可訓練他的自信心。

Kittty,

有評估都不錯,起碼可以多個渠道認識小孩。

有關課外活動方面,多數都可以參加。暫時沒有不成功的。

Annabellalaw,

以上有不對的話請更正。

我有這個擔心是因為在interview 的時候, 老師真的話有些學生是為小一準備已讀的.  因為小一入學兩個月後便會全普通話教授.   可能是在一月份的評估便會更了解.  其實樂器如果未選, 可以讓自己小朋友想學什麼都可以吧!  不一定要學校評估吧!
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

hi 勤勤媽咪

thanks for your reply!

想問下如果我小朋友已經在外學緊樂器, 是否可以不用再參加學校的班呢?
因仔仔現正學緊的老師與仔仔都幾夾, 唔想轉

原帖由 勤勤媽咪 於 09-11-6 10:19 發表
EVM,

學校會安排一些課餘樂器班如弦樂、管樂和敲擊樂等,學生可自行選擇參與。這都是自費又不是學校樂隊,只要有位是多數都可安排貴小孩參加的。價錢若數佰元(以一個月4堂計)。收費應跟隨學習樂器的級數而上升的。音樂 ...

Kittty,

既然你小朋友已學習樂器,便不用在學校學了。因為小一生上全日課已經很疲倦,要他再留在學校,小朋友都唔開心。

咁學校會吾會協助下學生及家長去選擇邊一d樂器先適合自己個子女~

原帖由 勤勤媽咪 於 09-11-6 10:19 發表
EVM,

學校會安排一些課餘樂器班如弦樂、管樂和敲擊樂等,學生可自行選擇參與。這都是自費又不是學校樂隊,只要有位是多數都可安排貴小孩參加的。價錢若數佰元(以一個月4堂計)。收費應跟隨學習樂器的級數而上升的。音樂 ...

只呢行字我都有睇倒, 而且仲收左一份叫"樂器學習潛能評估"既表格, 要係1月16日果日一同交埋~

原帖由 kittty 於 09-11-6 09:04 發表
你地有冇留意通告上最底有一段係已註冊的學生
要出席2010年1月16日的評估
內容有中文, 英文, 學器
學校話今年先有呢個評估
做完評估後會有意見比家長幫小朋友選合適的學器
但係詳細的資料我估要等學校再寄信黎先知

...

In order to let him better prepare for P1, I arrange him to attend a Putoghua class from now on and he is learning piano as well.  Actually, I know he doesn't both but I told him that he has no choice.

Now, I'm thinking about enopi / Kumon.

Any idea on enopi and Kumon??  Which one is more suitable.

Can any mami help??
羲羲 :-P :-P :-P

dear all

我今天收到封信是一本書及小學生在summer上課在羅氏的報章及一封好像給小五升中的通告, 我想問其他家長有收到嗎 ? 因我覺得是否給錯了我 因對象好像是小五準備升小六的.

本書我個人都很喜歡看, 因可給予囡囡當圖書來讀給她聽及告訴她未來的學校對學生好好.

MIHO

尋日我都有收到, 不過我都有點同感, 如果要俾呢d資料, 註冊果日都可以俾啦~

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-14 01:00 發表
dear all

我今天收到封信是一本書及小學生在summer上課在羅氏的報章及一封好像給小五升中的通告, 我想問其他家長有收到嗎 ? 因我覺得是否給錯了我 :question: 因對象好像是小五準備升小六的.

本書我個人都很喜歡 ...

Dear all,

我想問吓10/11年度每班收生是否最多為25人呀?

Wing0203

原帖由 wing0203 於 09-11-18 17:43 發表
Dear all,

我想問吓10/11年度每班收生是否最多為25人呀?

Wing0203

DEAR WING0203

真的不知道學校收到多少人? 我想要看學校今年有幾多學生才對. 因TKO 共有4間直資選擇. 比一般的地區都多呢 ? 大家又不是太遠. 上年都有27-28人一班
MIHO

Dear MIHO.WAH,

又係我,比多少少資料你哋,若果沒有記錯,校長今年8月份在新生日講過,今年9月份的4班小一之中,每班約有23至25人.校長並表示,唔會刻意多收或少收學生,而係看學生和學校是否互相配合彼此的教學理念.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-19 11:25 發表

DEAR WING0203

真的不知道學校收到多少人? 我想要看學校今年有幾多學生才對. 因TKO 共有4間直資選擇. 比一般的地區都多呢 ? 大家又不是太遠. 上年都有27-28人一班 ...

原帖由 itbaby 於 09-11-19 12:15 發表
Dear MIHO.WAH,

又係我,比多少少資料你哋,若果沒有記錯,校長今年8月份在新生日講過,今年9月份的4班小一之中,每班約有23至25人.校長並表示,唔會刻意多收或少收學生,而係看學生和學校是否互相配合彼此的教學理念.

: ...

DEAR ITBABY

是嗎 ? 真的不知道, 這樣更好那代表學校有理想 是好事.

看到妳很好, 妳是我們好前輩家長又願意多指點及提供資訊給我們未來家長,對我們有很大信心及安全感就真.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題