用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道優點
go

播道優點 [複製鏈接]

知道播道係一所好學校,但想對播道了解多D!

1.播道年資只有3年左右,人人都話播道好,但係點好呢?現在讀緊播道的家長可否comment一吓!
2. 聽講小朋友功課好多,真嗎?
3. 一年有幾多次考和測驗呢?
4. 有D家長說播道是活動教學,但播道interview D老師又話自己係傳統教學,究竟邊樣先真呢?

Thanks!
   1    0    0    0

是否中、小學都沒有留班制度兄? 如果真的跟不上怎辨呢?

原帖由 ip8388 於 09-10-29 15:03 發表
EC是否好學校,是家長對小朋友的要求,有家長要求成績,有家長要求在校快樂。

若家長要求在校快樂,學校是一所讓小朋友開心上課的地方,原因
1. 功課不多,平均每天三份
2. 全部默書、測驗等都不計分
3. 學校沒有校規,所以不會罰 ...

回覆 1# freddielau 的文章

原帖由 mchk1228 於 10-4-4 07:04 PM 發表
Hello 播道的家長,

My kid is now studying a pre-nursery class & i am also getting started to search & find a good primary with secondary school for her. I heard a lot of good comments of the TKO 播道, ...

播道乃直資,所以不可以循政府派位,一般會在七月簡介會,九月interview,十月尾有結果

原帖由 minniemom1234 於 09-11-17 08:47 發表
ip8388和其他播道的家長:

如果本人的小朋友現在所讀的幼稚園程度不是太深,開始播道小一時會否太吃力呢?會否見意我讓他報讀一些簡單的小一預備班,幫助他習慣未來小一的課程呢?因聽講英數對很多小朋友都比較難!

...

我仔仔是讀啟思的, 剛上一年級時的確有點困難, 但經過一年的努力, 到二年級時已無問題, 現在三年級已是中上位置, 讀得好開心.

補充:  仔仔無讀小一預備班, 亦無讀面試班.
^_^

HiHi,

May I know which kindergarten that your kids studied before accepted by 播道書院?

Many thank!

校巴站最近係沙田第一城,車程1.5hours

原帖由 cheuklokmom 於 10-2-8 15:17 發表
我朋友住火炭. 想知有冇保母車or 校巴由火炭去播道 ? 需時幾耐 ?   

會唔會太遠, 沙田都有好多好學校, 我個friend小朋友, 就讀近培僑, 英文學校直資, 都好開心及好好喎

我朋友住火炭. 想知有冇保母車or 校巴由火炭去播道 ? 需時幾耐 ?   

原帖由 Balance 於 10-2-7 23:11 發表
TKO 區, 唔讀播道, 真係唔知讀邊間好.
校舍特大, 設備齊全, 中小合一, 英文教學.
直資學校, 每月要收千幾, 起碼叫做有點區隔.
所以此校學生家長主流是中產人士.
至於TKO其他直資, 以校舍論, 全給比下去.
課程方面,  ...

TKO 區, 唔讀播道, 真係唔知讀邊間好.
校舍特大, 設備齊全, 中小合一, 英文教學.
直資學校, 每月要收千幾, 起碼叫做有點區隔.
所以此校學生家長主流是中產人士.
至於TKO其他直資, 以校舍論, 全給比下去.
課程方面, 播道不攪花臣, 沒有花資源在例如 IB一類,
平實但著意發展本地課程, 基本功會越來越好.

現時TKO附近越來越多私人住宅, 播道只會越來越難入,
能被選中的, 絕大多數會是較平均更 smart 的學生,
學校能否跑出, 除了本身硬件外, 最重要其實是留住大量較好的學生.

以現時觀察, 播道將會隨年月成為 TKO 的龍頭學校.

個人覺得唔需要, 小朋友兩三個月就會適應
原帖由 minniemom1234 於 09-11-17 08:47 發表

如果本人的小朋友現在所讀的幼稚園程度不是太深,開始播道小一時會否太吃力呢?會否見意我讓他報讀一些簡單的小一預備班,幫助他習慣未來小一的課程呢?因聽講英數對很多小朋友都比較難!

...

原帖由 ip8388 於 09-10-29 15:03 發表
EC是否好學校,是家長對小朋友的要求,有家長要求成績,有家長要求在校快樂。

若家長要求在校快樂,學校是一所讓小朋友開心上課的地方,原因
1. 功課不多,平均每天三份
2. 全部默書、測驗等都不計分
3. 學校沒有校規,所以不會罰 ...

到底成績差至那個程度, 方能入選補底之列?

可能見老師或校長時可以問吓?

原帖由 ip8388 於 09-11-2 21:33 發表
對我都有聽過校長講不只一次要補底,但我在這幾年都看不見學校在這方面有任何行動,我亦曾與多位成績較差的家長交談發覺學校沒有給他們幫忙。

...

去年5月的家長日,班主任說補底會在6月考完試之後,放暑假之前的一個月進行補底,有需要補底的同學,學校係會主動個別通知家長,而毋需補底的同學嗰一個月會有一D多元智能的活動。可能因為豬流感停課,連補底都不能夠進行。

原帖由 ip8388 於 09-11-2 21:33 發表
對我都有聽過校長講不只一次要補底,但我在這幾年都看不見學校在這方面有任何行動,我亦曾與多位成績較差的家長交談發覺學校沒有給他們幫忙。

...

原帖由 David_Dad 於 09-10-30 23:56 發表
有一點想補充, 學校是有補底的, 因校長講過不只一次, 不想播道內有短椿事件.

多謝各位家長的回覆。我的孩子將會有幸在明年9月在播道讀小一,但之前未能有空參與播道所舉辨的簡介會,所以希望有機會參與播道的活動加深對學校的了解和合作。請問會否提供任何新生簡介會等活動給家長呢?

Today's talk is organised by PTA and is for existing parents.  The talk is about effective parenting.

3:47 發表
請問今天所舉行的是簡介會還是之供現有家長而設的呢?

原帖由 minniemom1234 於 09-10-31 11:47 PM 發表

不是簡介會,parent's talk - effective parenting

是供現有家長的

原帖由 minniemom1234 於 09-10-31 23:47 發表
‹ 上一主題|下一主題