用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 06:15 發表
星期一下午3rd interview 完!
小朋友在間房仔同老師對話,而家長就去見校長,呢位校長都幾沉實,見到佢一路對話一路諗緊野!其實佢想攞多d資料關於小朋友才決定收唔收,最終佢口頭都話收,返屋企等信!雖然係第一年,校長收生都好嚴緊 ...

我識得有好幾個同學仔,係第1輪申請的,但見完2nd in 都係要waiting list, 點解你可以有3rd in ?

原帖由 petpet1117 於 09-11-18 10:09 發表

我識得有好幾個同學仔,係第1輪申請的,但見完2nd in 都係要waiting list, 點解你可以有3rd in ?

囡囡同幾個同學仔都是 second in 完全部都收了,所以覺得新校會較易.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

無收取錄信係咪等如waiting list?

你係第一輪申請定之後? 我係第二輪申請, 27/10 1st interview, 我諗現階段係收首輪申請先, 之後才考慮第二輪

原帖由 fooky-hk 於 09-11-18 13:13 發表

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 05:54 發表
其實揀小學真係好頭痛,因始終都會影響小朋友日後條路點行!
學校近屋企都係一個考慮原因,所以如果最後揀宏信,我全家會搬入元朗,近d學校!(雖然兩公婆返工遠左)

...

大人.....大部份人都要搭車返工0拉,
小朋友.....咁細個, 最好都唔好搭好耐車返學, 又早起要坐耐車, 又要上堂, 邊有心機學野, 返到屋企會好攰, 又冇精力做功課.

小學都係好難choose, 又想學術水平好, 但又唔好好大壓力.

原帖由 fooky-hk 於 09-11-18 13:13 發表

我只知道waiting list果幾個同學仔都係打電話去宏信問結果架。

回覆 85# Hinbabyma 的文章

我都係27/10 First interview架, 嗰日本來我個仔唔舒服想延遲1st interview, 果位admin姐姐話如果果日唔得就趕唔切2nd interview, 要等下一round先得, 所以我以為阿仔係屬於第一輪的小朋友.

原帖由 fooky-hk 於 09-11-18 14:29 發表
我都係27/10 First interview架, 嗰日本來我個仔唔舒服想延遲1st interview, 果位admin姐姐話如果果日唔得就趕唔切2nd interview, 要等下一round先得, 所以我以為阿仔係屬於第一輪的小朋友. ...

第一輪1st in係10/10/2009
        2nd in係31/10/2009

我已1st interview ok, 但未2nd interview, 因為31/10出咗trip去唔到, 我打電話去學校改, 學校accept可以改, 不過仲未安排到俾我。
我問admin姐姐遲咗2nd interview, 會唔會影響chance, 佢話唔會, 因為我係late application, 就算in 咗都要confirm 1st round application 先。
所以我估你同我一樣, 要遲d先知result。

原帖由 fooky-hk 於 09-11-18 14:29 發表
我都係27/10 First interview架, 嗰日本來我個仔唔舒服想延遲1st interview, 果位admin姐姐話如果果日唔得就趕唔切2nd interview, 要等下一round先得, 所以我以為阿仔係屬於第一輪的小朋友. ...

應該係marginal case,校長見多次至安心!

原帖由 petpet1117 於 09-11-18 10:09 發表

[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

宜家出result 係第一輪interview!

原帖由 petpet1117 於 09-11-18 14:58 發表

第一輪1st in係10/10/2009
        2nd in係31/10/2009

佢地係收唔到信,至打電話去學校問,知道係waiting list?
定係佢地心急一早打電話去問結果,所以做左waiting?

原帖由 petpet1117 於 09-11-18 14:14 發表

我只知道waiting list果幾個同學仔都係打電話去宏信問結果架。

你囡囡間幼稚園英文水平係唔係幾好呀? 所以收晒!
因為宏信都好注重學生英語(尤其conversation)水平!

原帖由 bebeyan 於 09-11-18 12:42 發表

囡囡同幾個同學仔都是 second in 完全部都收了,所以覺得新校會較易.

好好好詳細既資料+分析!
甘宏信既校長封華冑你有什麼comments 呀!? 佢有幾多年會退休?

原帖由 尚宮大人 於 09-11-18 09:02 發表

:D 我都諗比較直資學校好唔好,校長好唔好係好梗要!啱啱「李宗德」同「圓玄」都轉左新校長。

:D 「李宗德」係何侯純華做校長,佢之前係教育局課程質素保証部做的,之後去左一間津校做校長,報紙的報道,何侯純華校長算好正面 ...

你冇諗住小一派位(官/津校)?

原帖由 尚宮大人 於 09-11-18 08:57 發表

我住屯門架。
當然啦。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 17:44 發表
佢地係收唔到信,至打電話去學校問,知道係waiting list?
定係佢地心急一早打電話去問結果,所以做左waiting?

因為我係今個星期一收到信,叫我23/11去註冊,咁當日有D同學仔收唔到,於是打電話去宏信問結果,有D ok收咗,有D係waiting list, 不過waiting list果D小朋友係唔識普通話嘅,唔知關唔關事呢?

我都係甘諗!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-18 18:10 發表

我對「小一派位」,無乜信心。
‹ 上一主題|下一主題