用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

Fooky-hk,

想請問2nd interview係會點見, 家長需唔需見?? 定學生單獨見老師? 另外, 是不是每個申請人都有2次面試?
thanks!

原帖由 fooky-hk 於 09-11-13 09:30 發表
都係問what is your name, where do you live 之類的問題, 日常性問題, 不用太擔心 Take it easy :)

問卷係2nd interview先要填, 可以攞番屋企慢慢填.
內容主要問誰照顧小孩, 有什麼期望, 小朋友有什麼長處及改善之 ...

你分析得好詳細!
如果我囡讀宏信,都諗住搬入元朗!

原帖由 小豆媽 於 09-11-11 16:10 發表
我個女今年小一, 明年小二.
有少少野分享

舊年, 我都同大家一樣, 周圍考考考, 考左好多間直資同私校, 有幸有3所學校收小女入小一.  不過, 攪左一大輪, 最後, 都係在原區讀書. (大西北)

當大家考慮邊間學校程度好唔 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

1st interview 只見學生,group interview,問下問題,玩下遊戲!
shortlist 左就去2nd interview,學生單獨見2位老師(1位用英文,一位用普通話)! 家長要另外見老師,問題based on 問卷內容,10min 時間!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-13 09:59 發表
Fooky-hk,

想請問2nd interview係會點見, 家長需唔需見?? 定學生單獨見老師? 另外, 是不是每個申請人都有2次面試?
thanks!

hlbaby2004,

Thanks! 囝囝已做了1st interview, 等待安排2nd interview。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-13 11:02 發表
1st interview 只見學生,group interview,問下問題,玩下遊戲!
shortlist 左就去2nd interview,學生單獨見2位老師(1位用英文,一位用普通話)! 家長要另外見老師,問題based on 問卷內容,10min 時間!

...

大家要唔要 in 第 3 次呀 ?

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-13 11:41 發表
hlbaby2004,

Thanks! 囝囝已做了1st interview, 等待安排2nd interview。

◤宏信、李宗德、激活、圓玄(新界西北區)◢

原帖由 尚宮大人 於 09-11-14 21:47 發表
3 間直資學校及 1 間私立學校,點揀好?
...

首先申報, 我並不是這4間學校的家長.

校舍 :
宏信一定win, 又新(未起好)又有先進設備, 3年後有swimming pool
和富, 玄園都係舊standard校舍.  激活...唔洗講0拉, 標準野都冇.

地點:
在大西北, 宏信的地點算最好, 最"純良", 是元朗較優質地皮, 又是學校區.
和富在公屋群, 玄園在舊區, 激活在嘉湖.

師資:
冇得比, 有一間都未開校, 都唔知請唔請到老師
另外3間都係新直資/私校都有的問題, 成日轉老師.

升學:
得宏信係一條龍, 不過唔係人人都有信心佢果條龍

課程:
理論上, 宏信有可能行IB, 是334以外的一條出路.
和富聽說教得幾好, 英普教學, 學生語文能力幾好, 不過派位唔好.

宏信硬件好掂, 但軟件我最關心都係師資, 睇佢地資料會有一半老師會由外地請, 語文能力應該無問題但其他科目現階段難以估計, 加上一位老師同時會教大部份課程, 係唔係所有老師都會咁全面呢? 如果work, 宏信一定有前途。

原帖由 fooky-hk 於 09-11-13 09:30 發表
都係問what is your name, where do you live 之類的問題, 日常性問題, 不用太擔心 Take it easy :)

問卷係2nd interview先要填, 可以攞番屋企慢慢填.
內容主要問誰照顧小孩, 有什麼期望, 小朋友有什麼長處及改善之 ...

多謝各位的資料!
是否全部有2ND IN ?

3rd interview for me on 16/11pm!

原帖由 cindy1227 於 09-11-14 19:20 發表
大家要唔要 in 第 3 次呀 ?

Grade 1 ......
今次見校長!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-16 08:21 發表

:) 下!奇怪啦,你係報 Grade 1, Grade 2 定係 Grade 7 呀?

圓玄有非華籍的朋友, 李忠德唔知因為無報。

原帖由 尚宮大人 於 09-11-16 10:56 發表

:) 我諗十成十出 Offer 啦!

話時話,「宏信」1st 面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136 時,我見過有 10 Group,特別有 1 Group 係「非華籍」的朋友。各位家長有無留 ...

估唔到要3rd interview, 由校長親自選, 都幾嚴謹。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-16 04:26 發表
3rd interview for me on 16/11pm!

Maybe marginal case !!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-16 10:56 發表

:) 我諗十成十出 Offer 啦!

話時話,「宏信」1st 面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136 時,我見過有 10 Group,特別有 1 Group 係「非華籍」的朋友。各位家長有無留 ...

‹ 上一主題|下一主題