用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

請問各位對元朗宏信書院有什麼意見?
   2    0    0    0

我個仔27/10 先見, how do you comment on this new school?

新學校,笫一次招生,好似連校舍都未起好,真係唔識 comment.
不過個website幾靚
http://www.luac.edu.hk/luac/

31/10 2 in 出咗啦.心大心細,如果收咗都唔知讀唔讀
好,各位會點簡呢?

27/10 我係1st interview, 我上星期尾先交form

這間新校我都係用來back-up, 所以遲交Form.

佢未招生前, 我都有留意佢, 我姑拉係老師佢講過這校係行IB(我都仍然對IB一知半解), 學校管理層係前教育局一班有心人想借此校發揮佢地嘅教學理想, 所以應該aggressive. 但我係網上search過曾讀IB過來人的心聲, 佢地話IB係未被外國大學廣泛承認, 所以收生數分要求好高(about 42), 仲話如果可以攞到42的話其實係AL可以考得好好, AL都無咁辛苦。所以這點令我卻步,怕下錯決定。

如果我仔係九龍考的私校全軍覆沒同埋自行都衰埋我才考慮。不過佢好有好處嘅, 地點近屯門多d, 英普授課,
中學一條龍唔駛煩。其實如果我打算比阿仔讀呢間學校就預咗F.4之後送佢外國讀, 好似諗得太長遠….哈哈!!!

醒目開學勳章

太新.
理念太多. 唔知可以做到幾多成.

我唔想個仔做白老鼠~
我將佢放到後備到唔後備.~

同意!

原帖由 Queenie_0012 於 09-10-24 22:03 發表
太新.
理念太多. 唔知可以做到幾多成.

我唔想個仔做白老鼠~
我將佢放到後備到唔後備.~

我都報左! 有以下自已見解 ~~~
其實講真個句,新校 ....... 必做白老鼠!
但係佢始終由信義會辦學,信義會有辦學經驗,而且d學校都唔差,對信義會有信心!
我囡interview左幾間直資,間間都好多勁人apply,真係唔係甘容易get offer! 呢間始終係新校,冇甘多人爭!
過多兩三年,我諗呢間都會多人爭! 好似TKO播道書院甘,今年第五年收生,已經爭到死! (播道之前重係冇辦學經驗!)
如果最後真係讀呢間 .......希望可以做隻健健康康既"白老鼠"!

原帖由 cindy1227 於 09-10-24 21:15 發表
31/10 2 in 出咗啦.心大心細,如果收咗都唔知讀唔讀
好,各位會點簡呢?
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

其實報得呢間學校個個家長都知道小朋友係做白老鼠, 但我想由有辨學經驗的團體同校長帶領下, 可以給家長多一點信心, 一樣可以有機會成為一間出色的學校,既然報得名就給學校多一點信心吧, 學校都好需要家長的支持同配合。

不要只要求學校付出,子女的成就家長的教育也很重要呢。

每間學校都需要家長參與、支持和信心! 尤其是新校!

原帖由 fooky-hk 於 09-10-26 13:49 發表
其實報得呢間學校個個家長都知道小朋友係做白老鼠, 但我想由有辨學經驗的團體同校長帶領下, 可以給家長多一點信心, 一樣可以有機會成為一間出色的學校,既然報得名就給學校多一點信心吧, 學校都好需要家長的支持同配合 ...

31/10 2 nd in 啦.好似家長都要見,各位小朋友加油呀 我都係因為鍾意佢全英語教學,同一條龍中學.希望大家都冇選錯啦。

原帖由 hlbaby2004 於 09-10-26 18:19 發表
每間學校都需要家長參與、支持和信心! 尤其是新校!

我們都是明天2nd interview, 2:20pm, 你呢?

By the way, 份問卷都好多野填

我哋見9:30 唔知多唔多人去呢?

原帖由 fooky-hk 於 09-10-30 11:55 發表
我們都是明天2nd interview, 2:20pm, 你呢??

我囡囡好早 ....... 8:35a.m.!

原帖由 cindy1227 於 09-10-30 12:52 發表
我哋見9:30 唔知多唔多人去呢?

According to the web-site second round application should be confirm later?

仲未有結果,唔知幾時先知呢?

原帖由 Santa_Maria 於 09-10-31 23:19 發表
According to the web-site second round application should be confirm later?

原帖由 cindy1227 於 09-11-8 09:50 發表
仲未有結果,唔知幾時先知呢?

11月中會有結果,下星期要留意信箱!

我個女今年小一, 明年小二.
有少少野分享

舊年, 我都同大家一樣, 周圍考考考, 考左好多間直資同私校, 有幸有3所學校收小女入小一.  不過, 攪左一大輪, 最後, 都係在原區讀書. (大西北)

當大家考慮邊間學校程度好唔好, 名氣好唔好, 都要考慮地點.  如果要晨早5 / 6am就起身返學, 5pm才回家, 真的要好好考慮. 小朋友會好攰, 又冇時間參加課外活動, 親子時間都會少好多.

"宏信" 係一間仍在興建中的學校, 現在乜都冇. 他日開左學, 只有G1, G2, G7.  Admin 上亂, 就一定會, 預左, 但佢未必唔係一間好學校. (個人意見)  

開學頭一年, 校長老師辦學團體都一定會好緊張, 樣樣做到好.  而且佢要 apply 成為IB學校, 一定要有好野比IBO睇.  就算他日, 十年後, 大家唔buy IB 呢個system, 一樣可以考番本地的334.  至少"宏信" 係英普小班教學, 學習環境+語境都會好.  得3級, 師生關係會好密切, 會比到多d attention 小朋友.  對小一學生, 係好事, 比起一校6級,一級6班, 每班40人的學校, 小朋友真係打鑼都搵唔到個老師.

其實所有直資/私校, 好唔好都係好睇個校長同個辦學團體.  除左係果d名校轉直資, 否則考直資學校間間都係 "膽搏膽", 一轉左校長, 成間學校的取各都可以唔同左.   

如果大家係住"大西北", 要出九龍做白老鼠, 不如近近地讀, 小朋友慳左來回車程, 仲可以有時間增值.

原帖由 fooky-hk 於 09-10-30 11:55 發表
我們都是明天2nd interview, 2:20pm, 你呢?

fooky-hk,

我囝囝下星期一 1st  in,請問考什麼? 問卷填什麼?

都係問what is your name, where do you live 之類的問題, 日常性問題, 不用太擔心 Take it easy :)

問卷係2nd interview先要填, 可以攞番屋企慢慢填.
內容主要問誰照顧小孩, 有什麼期望, 小朋友有什麼長處及改善之處等等....

‹ 上一主題|下一主題