用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... ...
樓主: joie123
go

新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... [複製鏈接]

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-17 15:06 發表
用谷出嚟嘅成績上到中學,會唔會又要用九牛二虎之力去調較番操實咗嘅腦袋,去銜接要活學嘅中學階段?  

有D擔心......mouth:" />

應該好難,習慣左的方法要洗掉,新的方法起碼用二三年建立。

所以太多功課,我咪幫佢做緊 d,嘻嘻。

happyvalley,

真係比你激死 千祈咪制

教壞人

原帖由 happyvalley 於 09-10-19 22:12 發表

應該好難,習慣左的方法要洗掉,新的方法起碼用二三年建立。

所以太多功課,我咪幫佢做緊 d,嘻嘻。

其實現在的校長, 老師, 家長可能都覺得現在給小朋友的Workload多到離哂譜, 耐可因為大氣候是咁, 每人只能盡量去添加, 否則會給人一種落於人後之感覺, 但是否個個小朋友是否能承受或能夠有效吸收呢, 只要大家回想自己小時候讀書和現在小朋友讀書的狀況心裏自有答案 !

回覆 1# joie123 的文章

我都覺得..有排捱

原帖由 7Eleven 於 09-10-20 13:35 發表
我都覺得..有排捱

其實日子都唔難捱, 因為已經痳木了.
每星期都默書, 鬆多一陣, 又話測驗&EXAM.
每星期又去吓興趣班, 你會發覺時間好快過, 過多幾年後, 你會覺得小朋友大咗, 依幾年除左張成績表, 都唔知做咗D咩??

為免無灑童年回憶, 我會鼓勵小朋友盡量扔下本書, 爭取有限時間去玩.
WORK HARD, PLAY HARD
成世流流長, 除咗功課&教仔女, 返工外, 仲有很多事是值得去做的.

"層層壓力"...."大氣候"...."互相比較"....

對!就是這些因素令到我們做家長的既矛盾又無奈! 有的還慢慢的混入了當中,不知方向,只管要求成績,對孩子們其他方面的培育都錯過了!

我自己都有d 混沌,阿仔的功課其實不算多,首學期的默書小測還不算入成績表內.但見到他做到"烏眉恰睡,坐吾定"的樣子,便又緊張又勞氣但又心痛.

我自己都在努力去適應這種學習氣氛,和努力去試驗出一個合適而又幫到他的溫習/學習方法.

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-16 08:28 發表
多都暈,日日最少都有9樣,快極都要三個鐘先做得晒,我都好耐無睇過電視
學校仲要我地買成兩百蚊中英數補充,日日都要做4-5頁,尤其數學,日日都要做兩張work sheet+兩本練習+做簿
個個星期都中英默書,下星期又要test,諗起 ...

曾小姐,
好耐無現!
最终你小朋友係NET 48讀津校OR讀直資?
真係好多功課.
我囝囝去左NET 41讀津校又OK 喎!每日都 WITHIN 1 HR 做完.

簽名被屏蔽

一個 week 默中文同英文, 而家測驗週, 功課每日都6 ~ 7 樣起碼, 返半日放學返黎做到22:30, 仲要每日溫書, 背書, 做網上練習, 無時間練琴之餘, 測驗都唔多夠時間溫, 但我已經覺得d 小朋友的能力比我想像中勁....我細個讀小學時邊有咁多野架....
電視..好耐無睇過, 最多放假時開一兩個鐘, 其他時間帶佢出去行下好過在家。

而家先個幾月...仲要挨6年....

原帖由 ahpei 於 09-10-22 15:27 發表
一個 week 默中文同英文, 而家測驗週, 功課每日都6 ~ 7 樣起碼, 返半日放學返黎做到22:30, 仲要每日溫書, 背書, 做網上練習, 無時間練琴之餘, 測驗都唔多夠時間溫, 但我已經覺得d 小朋友的能力比我想像中勁....我細 ...

有時我覺得囝囝好可憐, 當初未適應時為功課煩, 到功課做得好dd, 又輪到小測,測驗....囝囝咩時間都無晒, 日日就係o係堆書度, 想俾佢玩下, 又怕温唔切, 有時佢做得唔好又會鬧佢, 我覺得自己好殘忍><

醒目開學勳章

唉! 真的好殘忍!

囝囝自從上了小一後,  忙過不停, 時間總是不夠似的!

原帖由 IwanBB 於 09-10-23 14:07 發表
有時我覺得囝囝好可憐, 當初未適應時為功課煩, 到功課做得好dd, 又輪到小測,測驗....囝囝咩時間都無晒, 日日就係o係堆書度, 想俾佢玩下, 又怕温唔切, 有時佢做得唔好又會鬧佢, 我覺得自己好殘忍> ...

原帖由 BabyLincoln 於 09-10-23 23:24 發表
唉! 真的好殘忍!
囝囝自從上了小一後,  忙過不停, 時間總是不夠似的!

我仔仔2年班, 因幼稚園時程度深, 上年讀得好輕鬆,
今年d功課又多左又深左, 都少左時間玩la.

醒目開學勳章

我覺得好搞笑, 日日家長一定要對功課有無做漏, 5係既話....手冊又係欠, 好啦, 功課樣樣問, 題題問, 好似係我返學甘,拼音要做音標, 有時我把鬼火成個字串左叫佢自己查,又話生態旅遊有分, 又去......... 2個月已經有想死既感覺

hi,小雄維尼,

好明白你嘅心情,但係bk呢度邊位家長唔係咁,

適應期嘛,當親子活動咁enjoy啦,

你關心佢,佢會記住,值得嘅,

你都係呻吓啫,叫個女錫番補數lor,

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 11:49 發表
我覺得好搞笑, 日日家長一定要對功課有無做漏, 5係既話....手冊又係欠, 好啦, 功課樣樣問, 題題問, 好似係我返學甘,拼音要做音標, 有時我把鬼火成個字串左叫佢自己查,又話生態旅遊有分, 又去......... 2個 ...

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 11:49 發表
我覺得好搞笑, 日日家長一定要對功課有無做漏, 5係既話....手冊又係欠, 好啦, 功課樣樣問, 題題問, 好似係我返學甘,拼音要做音標, 有時我把鬼火成個字串左叫佢自己查,又話生態旅遊有分, 又去......... 2個 ...

我唸我地做家長先要調節好自己, 有時"苦中作樂"又好, 連自己都"握"埋都可, 總之正能量要先出. 如果唔係, 做咩都唔成.
發洩完後, 又再回氣衝刺, 不竟, 這是長跑賽.

醒目開學勳章

回覆 35# Annabellalaw 的文章

親子活動無問題, 好過去商場甘悶,問題係功課..............科科.問, 題題都問, ,你想偷懶5對功課,no way 蠢5係問題, 問題係懶 感覺係我自己返學囉,係差在自己無著套校服

醒目開學勳章

回覆 36# 黃巴士 的文章

最弊調節完又有新花臣你玩, 我就接5切甘多新招.......冒簽名, 成日5見文具, 總之係.............

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 14:25 發表
最弊調節完又有新花臣你玩, 我就接5切甘多新招.......冒簽名, 成日5見文具, 總之係.............

我囝囝低小時都係成日都收老師投訴電話, 因為細時好貪玩, 沒規舉.
類似你如上的投訴.
TAKE CARE EASY啦!! 小朋友最緊要有大人理&教遮.

SO FAR, 大個左, 定性&識唸咗.
‹ 上一主題|下一主題