用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 pls help 是否值得來插班
go

pls help 是否值得來插班 [複製鏈接]

各位家長:
小女就讀陳守仁小學,今年p3,為求怕派去不知道的中學,是否要下年p4轉在這間學校呢?是否可給些意見呢。
謝謝!
   1    0    0    0

Marymount都唔係一條龍直升! 而且轉校唔係一件容易o既事, 要顧慮好多o野.......

你囡囡已經讀o左3年, 對間學校或多或少都有感情, E+先諗轉校會唔會太遲? 而且P5要考呈分試, 得一年時間要佢適應新環境, 會唔會太冒險? 萬一佢真係唔適應, 後果可能好嚴重!

原帖由 manlili 於 09-10-13 15:11 發表
各位家長:
小女就讀陳守仁小學,今年p3,為求怕派去不知道的中學,是否要下年p4轉在這間學校呢?是否可給些意見呢。
謝謝!

Thanks非常同意你的想法,遲未必是太遲,但我只覺得要佢離開一個喜歡的地方實在太殘忍了 謝謝你的回覆。另外我們有法方收,機會亦未必是很差。
原帖由 cherriemama 於 09-10-13 21:42 發表
Marymount都唔係一條龍直升! 而且轉校唔係一件容易o既事, 要顧慮好多o野.......

你囡囡已經讀o左3年, 對間學校或多或少都有感情, E+先諗轉校會唔會太遲? 而且P5要考呈分試, 得一年時間要佢適應新環境, 會唔會太冒險 ...

原帖由 manlili 於 09-10-13 15:11 發表
各位家長:
謝謝!

如果你插到過黎,成績保持到六年班,雖唔係一條龍,但band1 必定上返自己中學(搞珠時),好過係陳守仁等啦梗係,而且中一都必定散晒架啦係陳守仁,但呢度好多熟面口上返中學....到時有搞珠墊住,第一輪可以進取d.......不過要考慮你囡囡接唔接受到,我睇過,學術上,科都差唔多....只係環境上適唔適應到啫...做下心理輔導囉

Hi Sindy

Please check PM Many Thanks!

原帖由 Sindy 於 09-10-15 11:48 發表

如果你插到過黎,成績保持到六年班,雖唔係一條龍,但band1 必定上返自己中學(搞珠時),好過係陳守仁等啦梗係,而且中一都必定散晒架啦係陳守仁,但呢度好多熟面口上返中學....到時有搞珠墊住,第一輪可以進取d.......不 ...

原帖由 Sindy 於 09-10-15 11:48 發表

如果你插到過黎,成績保持到六年班,雖唔係一條龍,但band1 必定上返自己中學(搞珠時),好過係陳守仁等啦梗係,而且中一都必定散晒架啦係陳守仁,但呢度好多熟面口上返中學....到時有搞珠墊住,第一輪可以進取d.......不 ...

Sindy,
   Please check pm

Yes.  child's feeling is very important.  Try to ask her directly.
‹ 上一主題|下一主題