用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

理想/你想小學 [複製鏈接]

直資小學100%是入讀學生家長心目中的理想學校,因不存在派位,是家長自己選擇,如果覺得學校唔理想,我想家長亦不會選擇送小朋友入學.
但當發覺心中理想的學校與"你想"的有分歧,便會開始抱怨學校/校長/老師,希望學校變回自己心目中"你想"的學校.

"愉快學習"=冇功課/冇默書/冇測驗/冇計分/冇壓力/冇規舉.......???????只要我想點就點,真係會愉快嗎???定係家長想想如果一個"有效率的愉快學習"每樣都做到適當,會唔會先係學生的福氣,每個家長都放下自己"你想"的學校,同學校真心誠意的合作,創建共同"理想"的學校.,得益的一定是我們的小朋友.   ^^

<愚見>

GARY
   0    0    0    0

有見地 今日聽到家長又響樹媽媽差差話學校唔應該唔準學生在課堂內飲水, 又話唔岩喎 仲話呢樣又唔得果樣又唔俾, 點解要俾學費黎讀直資喎 乜原來直資唔係因為教程唔受教育局規限而使小朋友得到更多元化, 更優質的教育咩  以我所認為的教育, 除了一般的中英數常之外, 更應該包含德育的培養, 上堂唔準飲水我又唔覺得會有問題喎 d小朋友上幼稚園時都係咁架啦, 點解上左小學又唔得呢 我都唔覺得d小朋友唔開心喎, 好似係家長唔開心多d囉
原帖由 chloe_daddy 於 09-10-4 06:04 發表
直資小學100%是入讀學生家長心目中的理想學校,因不存在派位,是家長自己選擇,如果覺得學校唔理想,我想家長亦不會選擇送小朋友入學.
但當發覺心中理想的學校與"你想"的有分歧,便會開始抱怨學校/校長/老師,希望學校變回 ...

以德育來說,顯然不是理想的小學。

理想與德育

品德教育是在學業成績之上,小朋友品德好大部份來自父母的身教,父母的行為直接影響小朋友的品德,當然學校的品德教育都重要,但試想一下,學校一方面教小朋友正面積極,有禮貌,多點感恩少點批評,要守規舉,但家長自己先不懂讚賞,只懂批評,每每說話都是負面.要找一個人的錯失十分容易,大肆批評更是樂意之至,但要讚揚一句?一句都說不出,小朋友的父母身教如此?小朋友的品德會如何?更有家長覺得自己什麼都懂,學校老師什麼都不足,真的如此,根本不用送小朋友到學校.

明道立德

養不教 父之過 教不嚴 師之惰
‹ 上一主題|下一主題