用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

青春期真係好大威力,看到好恐佈。 請問係唔係有了M後先叫青春期?因我女未有,我覺得轉變冇咁大,有同學叫去O.P,佢話冇人同媽去,所以佢唔會去,好似個B咁,輪到我想佢大個 D。係咪好矛盾?

梗係唔係啦, 得5x分, 有70%, 即係得70分咋, 我都滿意架啦 (因為佢F.1第一個學期唔合格)

原帖由 ck721 於 09-10-12 11:25 發表
好叻呀!75滿分,有7x。
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我諗佢地唔同一齊, 因為我囡係同下午校班妹仔一齊.....

你囡咁好既, 重會同番聖心既同學一齊去玩, 我以為佢同聖保祿D同學一齊添......

唉!!!!等我重以為係我囡先至咁煩, 原來......個囡今日dress casual day, 我一早六點幾起身, 已經見到佢另一個同學係我屋企

佢同學住我對面座樓, 我見到佢, 佢就話同我個囡襯衫

我即時無話我囡呀!我費事佢又話我唔尊重佢啦, 今晚返到屋企佢就知死

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-10-9 17:49 發表

下,我個女今晚又係同聖心的舊同學(即係e+係聖心書院讀緊)去海洋公園窩。

有係中二,唔通佢地一齊?

我都係呀,個女同我好番,嚴格來講係我tum番佢,唉! 但佢同佢老豆冷戰緊...嚴格來講係佢唔睬佢老豆 ...
還使我的心靈得到舒暢。

應該唔係, 13歲至2x歲都係青春期 (報紙話).....

我囡係有M come, 但係佢個同學無M come, 一樣同高一屆既師姐"拍拖" (重好似話嘴過下)  

你女未變就要好好珍惜啦, 唉!!!

原帖由 ck721 於 09-10-12 11:50 發表
青春期真係好大威力,看到好恐佈。 請問係唔係有了M後先叫青春期?因我女未有,我覺得轉變冇咁大,有同學叫去O.P,佢話冇人同媽去,所以佢唔會去,好似個B咁,輪到我想佢大個 D。係咪好矛盾? ...
還使我的心靈得到舒暢。

原帖由 beaclem 於 09-10-14 14:52 發表
我諗佢地唔同一齊, 因為我囡係同下午校班妹仔一齊.....

你囡咁好既, 重會同番聖心既同學一齊去玩, 我以為佢同聖保祿D同學一齊添......

唉!!!!等我重以為係我囡先至咁煩, 原來......個囡今日dress casual day, 我一 ...

係呀,我女同好多舊同學都仲有聯絡,感情都好好。 同新同學相處都唔錯,所以佢而家相識滿天下,出親街都一時撞到呢個,果個咁。

同學仔上來幫你女襯衫都無咩問題丫,不過輕輕同你女講請佢以後事前話聲你聽,佢都唔想同學仔見到媽咪訓醒未梳頭個樣o架?

係呀!最好同佢講你的感受,希望下次佢應點處理。讀女校最怕就係同同學"拍拖",只希望自已個女唔好有樣學樣,人有我有。

果朝我無話佢, 費事佢無面, 事後返到屋企我先至話佢, 最忌晨早流流見到個陌生人係屋企, 自己又著住睡衣, 又未訓醒..........

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-10-15 13:47 發表

係呀,我女同好多舊同學都仲有聯絡,感情都好好。 同新同學相處都唔錯,所以佢而家相識滿天下,出親街都一時撞到呢個,果個咁。

同學仔上來幫你女襯衫都無咩問題丫,不過輕輕同你女講請佢以後事前話聲你聽,佢都唔想同學仔見到 ...
還使我的心靈得到舒暢。

咁我囡都有同我講, 佢有時講開就係咁一輪嘴講曬學校既野比我聽, 都算係咁囉

佢"拍拖"個同學本來成績好好架 (係top 10%), 但係"拍"咗之後, 成績都下跌咗, 我個囡見到, 都明點解亞媽叫佢讀書時期唔好"拍拖", 我話佢知, 你想出國讀書, 無好成績---休想 (佢知亞媽講得出, 做得到), 再加上無人"橙"佢, 我地鬧佢, 佢未成日都係死死地氣咁"呵! 呵", 態度都o.k.咁啦

原帖由 ck721 於 09-10-15 15:28 發表
係呀!最好同佢講你的感受,希望下次佢應點處理。讀女校最怕就係同同學"拍拖",只希望自已個女唔好有樣學樣,人有我有。
還使我的心靈得到舒暢。

青春期始終會過,但同仔女的關係一定要保持良好,大家一齊努力。加油!

Yes, thanks

原帖由 ck721 於 09-10-20 13:44 發表
青春期始終會過,但同仔女的關係一定要保持良好,大家一齊努力。加油!
還使我的心靈得到舒暢。

學校就test,你囡溫書溫成點?我覺得我囡今年好似用功左,可能去年考得唔係幾好,而家發忿D,不過佢話I.S仲未教哂,星期三test完要係學校教完 佢。有冇攪錯,其它班係唔係錦?

中學部側寫:開創聖心歷史 水陸雙嬌至巴閉

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 391&art_id=13379032

星星同學會:開創聖心歷史 水陸雙嬌至巴閉
2009年11月03日
(3人)瀏覽人次:3,000 回應:0 轉寄朋友 文章回應
要形容快 150歲的嘉諾撒聖心書院的體育事業,兩個名字就夠:歐鎧淳和馮惠儀。前者是聖心 150年來第一個奧運泳手、後者則是第一個亞青冠軍;要這兩位體育健將形容聖心的生活,歐鎧淳答案是「半個修女」,馮惠儀形容自己是「無助英雄」。
記者:徐嘉華
攝影:黃冠華、區民傑、黃賢創

歐鎧淳半個修女
17歲的歐鎧淳( Stephanie),幼稚園開始就讀聖心,一直都是精英班學生,更打破了聖心不少「門規」。像 07年底為備戰京奧停學一年、像 06年昆士蘭一項泳賽,她錯過了期末考,學校按照她上學期的成績,照樣升班,是聖心近 150年來第 1人。
歐鎧淳說:「聖心給外人感覺是死讀書,其實學校想我們做 all rounder(全人發展);除讀書外,還有音樂、跳舞及體育。總之成績不能太差,之後想發展其他興趣,聖心都可以幫到你。」

循規蹈矩冇機會曳
聖心唯一幫不到學生的,可能是和男校的聯誼活動,校規之嚴,甚至連午飯時間也禁止學生外出。 Stephanie表示,她們在校內是過着「半個修女的生活」:「聖心好低調,好少和男校有聯誼活動;校內的修女也講過,我們的校服裙裙襬,是根據修女裙造的,她們希望學生做到如半個修女。學校氣氛和環境都讓我們循規蹈矩,冇機會變曳。」
多得這「修女生活」,令 Stephanie文武雙全、學泳兼優;她說:「聖心的教育令學生好 disciplined(自律),令我可以在游泳方面,於有限訓練時間自律地去專心完成練習。」這位香港泳隊代表還表示,要學業及游泳兩存的秘訣,是用心上課、回家溫習,切忌臨急抱佛腳; Stephanie今年的會考目標,是 20分以上及原校升讀中六。

歐鎧淳
年齡: 17歲( 30/05/92)
學歷:中五
身高: 1米 74
體重: 56公斤
香港紀錄: 200、 400、 800、 1,500米自由泳、 4x100米混合泳接力(長池紀錄)
威水史: 09新加坡亞青運 1銀 2銅、 07澳門亞室運 3金 1銀 1銅、 06香港亞洲中學生游泳錦標賽 1銀 1銅
獎項: 09傑出學生獎、 08香港傑出青少年獎、 07、 08香港傑出青少年運動員

馮惠儀無助英雄
今年讀中四的馮惠儀,比 Stephanie年輕兩年,中學才入讀聖心;她不怕校規嚴格,但認為學校規定學生每朝回校時間過早,很「難頂」。她說:「我們 8時半上課,但學校規定 7時 50分前要到校。我住得遠(旺角),每朝要 6點起床趕返薄扶林上學;若遇上前一日練田徑至晚上 10時,那我平均都睡不到 6小時。」

沒有同情逼出潛能
學業成績中等的惠儀,每周放學後練習 3天、每次 4小時;她坦言聖心不會同情或憐憫學生運動員,但認為這是好事,因可以逼出潛能:「無論我的跳高成績有多好,一回到學校,就要學業及跳高並重;不會有人考慮你要去練習或比賽,或因而放寬你在學業方面的要求。這樣也好,可以迫出我的『小宇宙』,盡量兩邊都做到最好。」
為了令學業不致大落後,惠儀有請補習先生教數學;問到會否羡慕一些重體育多於學業的名牌中學,她想也不想便說:「不會,聖心已經好好。」 Stephanie及惠儀今年 7月在新加坡亞青運,分別在游泳及跳高項目贏得 1銀 2銅及 1銀,兩人的威水史亦張貼在校內壁布板上。這些運動成績,也是聖心 150年難得一見的。

馮惠儀
年齡: 15歲( 28/03/94)
學歷:中四
身高: 1米 73
體重: 50公斤
香港紀錄:跳高( 1米 78)
威水史: 09新加坡亞青運 1銀、
08雅加達亞洲青少年田徑錦標賽 1金
獎項: 08香港傑出青少年運動員
還使我的心靈得到舒暢。

Sorry, 遲咗覆你添 , 見到時都過咗common test

我又無聽到話教唔曬喎

我個囡好似溫曬掛 (無乜點理佢)

原帖由 ck721 於 09-11-2 16:23 發表
學校就test,你囡溫書溫成點?我覺得我囡今年好似用功左,可能去年考得唔係幾好,而家發忿D,不過佢話I.S仲未教哂,星期三test完要係學校教完 佢。有冇攪錯,其它班係唔係錦? ...
還使我的心靈得到舒暢。

Thanks for sharing
聖心之光,香港之光
原帖由 beaclem 於 09-11-6 14:21 發表
中學部側寫:開創聖心歷史 水陸雙嬌至巴閉

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 391&art_id=13379032

星星同學會:開創聖心歷史 水陸雙嬌至巴閉
2009年11月03日
(3人)瀏覽人次:3,000 回應:0 轉寄朋友 文章回應
要 ...

遲唔緊要,我都好遲。囡話個老師新,我唸佢都要時間適應,希望下次唔好禁趕,星期四至教晒,今次溫唔切差2分先合格。
原帖由 beaclem 於 09-11-6 14:27 發表
Sorry, 遲咗覆你添 , 見到時都過咗common test

我又無聽到話教唔曬喎

我個囡好似溫曬掛 (無乜點理佢)

噢! 希望下次個老師唔好咁啦, 大家一齊努力

原帖由 ck721 於 09-11-10 12:13 發表
遲唔緊要,我都好遲。囡話個老師新,我唸佢都要時間適應,希望下次唔好禁趕,星期四至教晒,今次溫唔切差2分先合格。  
還使我的心靈得到舒暢。

其實我都係隔離小學度抄返黎, 大家share下

原帖由 ck721 於 09-11-10 11:58 發表
Thanks for sharing
聖心之光,香港之光    
還使我的心靈得到舒暢。
‹ 上一主題|下一主題