用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行選校和統一派位地址不同
go

自行選校和統一派位地址不同 [複製鏈接]

我本身住TKO, 但想自行選校時填誇區藍田, 但想若果抽唔到就搬去藍田:

可唔可以在自行選校派位第一輪所填地址和統一派位第二輪地址不同呢? (有家長住址證明)
   0    0    0    0

應該可以

與其你心儀學校在藍田,何不一早搬去,因自行交表時已經要你填所屬校網,但我唔明既然自行唔計分,真係唔知教局有咩企圖,所以依我所建, 如果決定搬,就一早搬好d, 而且你交表時期仲要考私校同直資,除非你一心如果派唔到跨區,就讀返本區,咁又唔同
原帖由 dordormom 於 09-9-25 00:26 發表
我本身住TKO, 但想自行選校時填誇區藍田, 但想若果抽唔到就搬去藍田:

可唔可以在自行選校派位第一輪所填地址和統一派位第二輪地址不同呢? (有家長住址證明) ...

可唔可以在自行選校派位第一輪所填地址和統一派位第二輪地址不同呢? (有家長住址證明)

==> 可以, 第一輪不計住址, 所以你住 TKO, 報藍田冇問題, 但因為你係表上已係填寫左 TKO 既地址 (你未搬), 所以 EDB 會以你 TKO 住址去算你既校網

so 如果你自行唔得, EDB 就會按你當初申報既地址算你既校網, 但因為自行係 11 月左右公布, 第二輪搞珠就係 1 月先派表的, 因此, 你若要搬就最好係 11 月 - 12 月搬左屋, 到時你打算用新地址既校網既話, 就要親自去灣仔 EDB 小一入學分配組 (地址: 香港灣仔皇后大道東269 號, 呂祺教育服務中心2字樓), 帶埋當日自行個張 form (家長黃色 copy) 同新住址証明, 個樹職員就會即場幫你更改 udpate, 之後你 1 月份收到既資料就會係新校網既野的了.  一般黎講, 要 12 月左右就要去做, 唔好太遲, 唔係佢地 update 唔切的.

註: 我知得咁清楚因為我上年做緊就係咁, 搬左屋.

十分多謝彥彥媽咪既回覆. 我今日都有打電話問教統局, 答覆同你一樣, 我只係諗教統局會唔會懷疑你統一派位申請時借朋友地址去申請, 事關你知啦第二輪抽籤既乙部會有40%機會抽到呢!

dordormom

基本上佢唔會懷疑你, 不過對於一d熱門報假地址既區 (e.g. net 12 灣仔, net 34 何文田, net 41 九龍塘) 呢d 就或者會要求多少少既文件去睇, 但好多時佢地都係照跟你俾既野就做, "懷疑" 唔會係呢個時候既事, 而係佢地隨時都會係呢d 熱門區做抽查, 到時寄信比你, 要你再提供多d 既資料証明, 甚至你要去宣誓以自証你冇講大話.

你依家想去既又唔係多人爭既名校區, 係 "資源有限" 既情況下, 當然會先監察 d 熱門區先啦.
‹ 上一主題|下一主題