用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 Sacred Heart (pm section) v.s. Marymount
go

Sacred Heart (pm section) v.s. Marymount [複製鏈接]

Sacred Heart (pm section) / Marymount
Which is better ?

I have 20 marks (宗教+適齡+大女), My daughter is studying in Sacred Heart K3 this year.  I don't want lose the chance of SHCS, but i like Marymount more.  Please advise me how can i choose in 1st round ?
If I choose Marymount in 1st round, failed, enter to the 2nd round, the acceptance chance from SHCH is little.
   0    0    0    0

原帖由 angelshea 於 09-9-16 19:37 發表
Sacred Heart (pm section) / Marymount
Which is better ?

I have 20 marks (宗教+適齡+大女), My daughter is studying in Sacred Heart K3 this year.  I don't want lose the chance of SHCS, but i like Marym ...

20分mps有危機.....20分sh好穩陣............
假設你係灣仔區,第二輪20mps都係有危機,sh就無乜機,要跨區

叩門:你第一二都唔係sh,叩門都好難同修女解釋.......

我會諗下兩間學校係咪有咁大分別要博成咁呢?我女兩間都讀過,我就唔覺得,當然,有好安全既辦法,mps始終係全日英文小學,以前我女入去時,校內七成人/時間講英文,但而家交談都全中(朋友之間)........

請問如妳所說, 有什麼較安全的辦法?  比較可取的選法怎樣? 如果是聖心幼稚園但是在灣仔區? 謝謝

原帖由 Sindy 於 09-10-7 12:12 發表

20分mps有危機.....20分sh好穩陣............
假設你係灣仔區,第二輪20mps都係有危機,sh就無乜機,要跨區

叩門:你第一二都唔係sh,叩門都好難同修女解釋.......

我會諗下兩間學校係咪有咁大分別要博成咁呢?我女兩 ...

原帖由 panbaby 於 09-10-23 11:59 發表
請問如妳所說, 有什麼較安全的辦法?  比較可取的選法怎樣? 如果是聖心幼稚園但是在灣仔區? 謝謝

如果係聖心幼稚園,我覺得選返聖心啦..............99.99%安全....有20分,第一輪都好穩陣,跟住再plan阿女既返學大計,好過要等第二輪,要等叩門,咩都未實,點plan呢?

但我只得15 分, 如我首輪選聖心, 統一跨區選聖心, 本區選瑪利曼, 這樣對聖心算不算有誠意?  頭兩輪失敗叩門算不算有誠意?

妳的囡囡彈琴很有台型呀...

原帖由 Sindy 於 09-10-27 12:44 發表

如果係聖心幼稚園,我覺得選返聖心啦..............99.99%安全....有20分,第一輪都好穩陣,跟住再plan阿女既返學大計,好過要等第二輪,要等叩門,咩都未實,點plan呢? ...

原帖由 panbaby 於 09-10-27 15:57 發表
但我只得15 分, 如我首輪選聖心, 統一跨區選聖心, 本區選瑪利曼, 這樣對聖心算不算有誠意?  頭兩輪失敗叩門算不算有誠意?

妳的囡囡彈琴很有台型呀...

...

算,你已盡力了啦......應該有叩門資格

謝謝

但願如此

原帖由 Sindy 於 09-10-27 16:52 發表

算,你已盡力了啦......應該有叩門資格

回覆 2# Sindy 的文章

咁請問妳同妳囡囡是否大多數會用英語作日常既communication呢? 因為聽某某講mps除左程度深之外,由於佢係英語授課,若妳平時唔係用慣英語來溝通,入到去會好難適應,甚至會追唔上. 咁其實係咪真係咁難適應架呢?

原帖由 angelshea 於 09-11-21 13:08 發表
咁請問妳同妳囡囡是否大多數會用英語作日常既communication呢? 因為聽某某講mps除左程度深之外,由於佢係英語授課,若妳平時唔係用慣英語來溝通,入到去會好難適應,甚至會追唔上. 咁其實係咪真係咁難適應架呢? ...

幾年前就係30%中文70%英文溝通(同學之間),但而家唔係囉.....全中

請教為什麼會這樣?  瑪記不是英文小學嗎?

原帖由 Sindy 於 09-11-23 13:22 發表

幾年前就係30%中文70%英文溝通(同學之間),但而家唔係囉.....全中

回覆 1# angelshea 的文章

i think better choose sacred heart la unless you have other better schools for backup!  I also got 20 marks but failed.( But i have spc as backup so i chose marymount, pok yat pok!)   I guess nearly all chose marymount who lived in hk island as those with 15 marks can also enter st paul catholics, st francis and sacred heart(read from BK here).  Dont waste yr 20 marks.

原帖由 panbaby 於 09-11-24 13:53 發表
請教為什麼會這樣?  瑪記不是英文小學嗎?

英文小學?係呀....係佢地上課以外既時間,平時交談,唔係佢地無能力用英文溝通,但平時溝通變左中文,一班而家只得幾個朋友間都用英文溝通,我都唔知點解.......

聖心 heavy work load, lots of pressure. English uses one higher level. Strict school rules.

MPS less work load. Students are happy! English standard is good.
‹ 上一主題|下一主題