用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
樓主: yamiyami
go

點解唔比保姆車入停車場既? [複製鏈接]

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-15 14:35 發表
不過, 講開又講, 係呀, 佢講野都幾EEOO, 問一個問題, 佢會哦一輪.
我諗落雨時, 或者我同您或其他媽咪夾吓, 睇吓邊個跟車(最多兩個媽咪 & 輪流?), 太多媽咪一齊跟車, 可能又唔係咁好.   
昕昕無咩事就好啦, 今日打風, ...

你地咁好可以跟車, 我怕我一跟左車, 第時唔跟佢就會喊...而家好頭痛, 我地架保姆ee 轉左人, 又要再適應過啦..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

大家今次因為呢個 forum 都好大反應

不過大家都係為小朋友著想0既

講真,可以有校車, 點到點返到學校 就係最好 , 好過 保姆車牌街車)入停車場

祇不過係 學校  &冠忠都答唔會 or 機會好微有route 行九龍呀

我地是否應著眼點去 令學校可以 幫到家長呢有校車行九龍東 & 西一方面呢 ???

人多好辦事... 團結就是力量

坦白講, 真係除了多車 入停車場之外仲有咩野原因唔辦九龍線 呢 ?? 要是學校要安排, 應夠人開

我真係唔介意到時搭校車是要在正門下車, 正如有家長提到都唔係每間學校有停車場

所以, 我覺得遇上天氣不好, 下雨等情況, 小朋友 可著雨衣等

薳然媽咪,

我唔見了妳電話 , 妳可以pm我, or 妳 call 我 , 有d 囿想請教妳呀

嘩, 今日一日無上呢度好熱鬧wor!

其實最perfect當然係冠忠開辦九龍東同西嘅校車線. 其實校車時間上, 九龍西都唔算遠, 因為之前我問左冠忠, 如果北角上車, 都要7:20am, 反而而家我地都可以成7:45am先上車, 所以如果有校車, 九龍西/九龍東相信時間上係差無幾.

既然已經有家長反映左, 下年又會有校車research, 大家就希望團結力量, 下年齊齊有冠忠校巴坐啦

DEAR 梓瑤媽咪,

係呀, 我認同著眼點係去 令學校可以 幫到家長有校車行九龍東 & 西.  因為保母車FOR SURE一定唔入到車場.

我PM左我MOBILE比您兩次 (因為PM完出怪獸), 您CHECK吓收唔收到.

原帖由 kiteli 於 09-9-15 22:18 發表
大家今次因為呢個 forum 都好大反應

不過大家都係為小朋友著想0既

講真,可以有校車, 點到點返到學校 就係最好 , 好過 保姆車牌街車)入停車場

祇不過係 學校  &冠忠都答唔會 or 機會好微有route 行九龍呀

我地 ...

不過提一提, 若然真係辦得成校車, 大家都要有心理準備唔可以點到點或屋企樓下接送, 即係好大可能同區要GROUP埋一個點接送架.  仲唔可以跟車"監管"吓司機點揸車, EE點照顧小朋友, 真係有利有幣, 大家到時要考慮清楚及TRADEOFF & 最重要係我地大家都要團結及達成一致共識, 否則兩頭唔到岸.

如果係我,我會睇下有幾人,睇下條路線係咪可行,因為開九龍線,都要唯到皮先得呀.......

delete..................delete

原帖由 抱不平123 於 09-9-16 02:15 發表
嫌遠嫌危險咪唔好讀囉, 好學校又唔止聖心一間!

而家唔讀? 咪玩啦, 呀新加國民...你咁樣答法幫唔到件事同埋係想桃起罵戰...

大家都係為人父母同埋都係想子女入到好學校, 我之前都話同意多左雜車駛入停車場會對小朋友唔好, 我話反而會爭取冠中辦九龍東西線, 我自已都退左一步, 咁請問邊樹踏到你條尾?

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

其實大家都係為小朋友,無謂鬧交. 其實年年學校都有努力要求冠忠開kln線,但冠忠都好多理由唔開 :-( 不過若年年家長都有熱烈反映,我諗實有一年開到的!

另校巴係北角地鐵站上車時間係7.50am而不是7.20am呀.

另亦提提大家,最好大頭相唔好係小朋友,費事比人點左相,明明只係發表下自己意見,倒頭來比人抺黑左.

剛剛與冠中既校車部傾過, 佢地話呢排都好多家長打去問開唔開九龍東西線, 佢地既concern 第1係時間怕會好長程 (我同佢講話我囡下午班上車係12:00nn, 我見有d 港島線既都要11:45am, 其實時間差唔多, 係差在要比隧道費, 呢個當然係羊毛出自羊身上啦) 第2就係人數問題, 佢地起碼要有16人即係滿左架細車先會做, 第3就係佢地怕地區太大太散, 即係話會有好多個接送點出現, 比如我呢條九龍東既, 就包括左藍田, 油塘, 清水灣, 觀塘 (無記錯既話), 所以會太散lor.. 但係佢都舉左個例子, 就係佢地都有做大坑真光既將軍澳區線, 仲要係56坐滿哂既….wowo…真係多人過海呀…

anyways, 佢話會同公司高層開會傾下, 如果有得做, 會同學校傾, 睇下住九龍既小朋友多唔多, 如果ok 既, 都會考慮辦, 但係都會係出年既事…

原帖由 DWC 於 09-9-16 10:48 發表
其實大家都係為小朋友,無謂鬧交. 其實年年學校都有努力要求冠忠開kln線,但冠忠都好多理由唔開 :-( 不過若年年家長都有熱烈反映,我諗實有一年開到的!

另校巴係北角地鐵站上車時間係7.50am而不是7.20am呀.

另亦提提 ...

多謝你既意見, 你好明事理, 我估唔到開呢個topic 出黎會有媽咪咁激烈既反應,
我相信每個媽咪只係想為個囡爭取到最好…..話哂大家都係聖心幼稚園既媽咪麻 (亦可能有d 唔係, 只旨在搞事), 真係唔想搞到咁..雖然大家觀點角度唔同, 我亦好歡迎大家平心靜氣的討論但係都唔需要說話有骨, 如果有家長唔高興我既言論, 我在此道歉, 希望各位小朋友開開心心咁渡過佢地既幼稚園生活….

各媽咪,

要冠忠搞東西九龍線, 今年係無可能, 要學校&冠忠比保母車入車場更加唔駛旨意.  我地依家最CRITICAL係須要EE帶咁多(起碼6個)個小朋友行學校既長樓梯, 呢點確定係令各家長好擔心, 我想提議不如大家一齊同學校善意溝通, 表達吓我地既感受 & 請學校盡吓善心/同情心/同理心安排一個老師OR嬸嬸由7樓幫手EE帶小朋友到5樓.  就算落雨OR好天, EE都可以分兩批帶小朋友由保母車行入學校, 唔駛咁狼狽要趕鴨仔, 我諗呢個要求唔係太過份O者, 上, 下午班都只係共有3班車,應該只須要安排一個嬸嬸或老師FOR 呢3架保母車小朋友都得.  大家覺得點?

原帖由 yamiyami 於 09-9-16 10:56 發表

多謝你既意見, 你好明事理, 我估唔到開呢個topic 出黎會有媽咪咁激烈既反應,
我相信每個媽咪只係想為個囡爭取到最好…..話哂大家都係聖心幼稚園既媽咪麻 (亦可能有d 唔係, 只旨在搞事), 真係唔想搞到咁..雖然大家 ...

雖然我住港島, 盈盈都係坐冠忠校車返學, 雖然今次件事唔關我事, 不過都希望你地可以心平氣和咁盡早解決, 加油呀!

如果要去信支持, 我唔介意簽埋一份!

原帖由 yamiyami 於 09-9-16 10:50 發表
剛剛與冠中既校車部傾過, 佢地話呢排都好多家長打去問開唔開九龍東西線, 佢地既concern 第1係時間怕會好長程 (我同佢講話我囡下午班上車係12:00nn, 我見有d 港島線既都要11:45am, 其實時間差唔多, 係差在要比隧道費, ...

都係一個好消息

其實 要知道有幾多人住東, 西九龍而又有須要搭校車, 就要 校方 比數據了,   

咁希望我地今年真係可以爭取到 明年開辦啦 .

原帖由 060905 於 09-9-16 13:06 發表
雖然我住港島, 盈盈都係坐冠忠校車返學, 雖然今次件事唔關我事, 不過都希望你地可以心平氣和咁盡早解決, 加油呀!

如果要去信支持, 我唔介意簽埋一份! ...

060905,

如果再有多d 妳這些熱心家長  咁就好了 ....

原帖由 060905 於 09-9-16 13:06 發表

如果要去信支持, 我唔介意簽埋一份! ...

盈媽:

嵐嵐同盈盈好似係同一班...盈盈有你呢個咁明事理既媽咪真係有幸...嵐嵐能夠同盈盈同一班...我都好安樂...

其實我由頭到尾都好心平氣和架, 一d 都無唔禮貌架...係有d 媽咪激動咋.

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 12:13 發表
各媽咪,

要冠忠搞東西九龍線, 今年係無可能, 要學校&冠忠比保母車入車場更加唔駛旨意.  我地依家最CRITICAL係須要EE帶咁多(起碼6個)個小朋友行學校既長樓梯, 呢點確定係令各家長好擔心, 我想提議不如大家一齊同學校 ...

要學校搵個人出黎幫手......最緊要係有咩跌親,有咩事,邊個負責?由其係街果段路,不過都可以同修女傾,大家都係為個學生著想

原帖由 kiteli 於 09-9-16 13:37 發表

都係一個好消息

其實 要知道有幾多人住東, 西九龍而又有須要搭校車, 就要 校方 比數據了,   

咁希望我地今年真係可以爭取到 明年開辦啦 .

所以我相信冠中同埋學校兩方面都要繼續跟進, 就算得唔得都好, 起碼自已盡左力...冠中都話, 開辦九龍線唔係無可能, 睇真光呢個例子就是了, 至於有幾多九龍隱形人, 真係要學校提供數據....學校個方面, 有媽咪已經寫了信, 正等待回覆.

原帖由 Sindy 於 09-9-16 13:58 發表

要學校搵個人出黎幫手......最緊要係有咩跌親,有咩事,邊個負責?由其係街果段路,不過都可以同修女傾,大家都係為個學生著想

多個人去幫忙當然是好... 個次我睇見個保姆帶d 小朋友番學校, 我都一額汗, 叫d 小朋友唔好行住等埋未落車d 小朋友, d 小朋友唔理繼續行, 叫其他小朋友行, 佢地又停左係樹傾計...一個唔行, 個個都唔行...不過最緊要入到學校門, 話哂關左門比在路邊落車安全很多.

係呀, 嵐嵐同盈盈同班架, 大家都係聖心既家長, 大家都係想小朋友安安全全咁返/放學, 其他人點講咪理, 合理既事要爭取。

原帖由 yamiyami 於 09-9-16 13:52 發表

盈媽:

嵐嵐同盈盈好似係同一班...盈盈有你呢個咁明事理既媽咪真係有幸...嵐嵐能夠同盈盈同一班...我都好安樂...

其實我由頭到尾都好心平氣和架, 一d 都無唔禮貌架...係有d 媽咪激動咋. ...
‹ 上一主題|下一主題