用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 Any dictation for 1p class ?
go

Any dictation for 1p class ? [複製鏈接]

你們小孩的手冊內有冇有寫下要做的功課?eg:Dictation,背書等。其他班別的同学很忙,但我兒子的手冊是空白的,真是有点擔心!
   0    0    0    0

我個仔都係咁! 唔駛担心喎! 佢仲連本手册都無帶返屋企添!全部D書都放學校, 佢話唔驶咁重喎! 激死!
9/9已默左書啦, 佢都無温, 佢話在學校温左!
默普通話好似AEIOU果類, 其 實我都唔知佢默乜!
唔好迫佢, 初頭未適應啫, 我唔想比太多壓 力佢, 想佢开开心心返學!

你們有沒有試登入e-class看看? 原來Mr. Brousseau差不多每天都有寫下每天教些什麼和要做什麼homework的 ! 很細心 !!

今天才能登入阿仔eclass, Mr. Brousseau 真係好好, 有冇交功課都有record, 我才知原來我個仔A 同 S 嘅功課都無交, 死啦明天原來要交 my day  book!  都未做! 放工返去要趕緊做添!

吓! 有默書呀! 我女兒沒有提呀!!!!

原帖由 conniengor 於 09-9-10 12:54 發表
我個仔都係咁! 唔駛担心喎! 佢仲連本手册都無帶返屋企添!全部D書都放學校, 佢話唔驶咁重喎! 激死!
9/9已默左書啦, 佢都無温, 佢話在學校温左!
默普通話好似AEIOU果類, 其 實我都唔知佢默乜!
唔好迫佢, 初頭未適應啫 ...

唔緊要啦, 可能佢識咪唔記得講比你知!
我個仔都無温啦! 阿仔呢2日成日唱普通話歌, 但唔知唱乜, 我又無認真去聽!

我覺得Mr Brousseau真的很用心, 每日都寫下當日所發生的事情及功課, 方便我們家長查閱, 亦方便了我們跟進小朋友做Day-Book時每日反思的內容, 真的多謝他, 我們1P的家長對英文課應該放心很多了 :
‹ 上一主題|下一主題