用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 好大壓力
go

好大壓力 [複製鏈接]

唔係亞囝,係我!
每次同佢執書包同功課都要攪好耐。
上星期試過唔記得交功課,比老師寫手冊。
尋晚又發現冇羅 d 功課返黎做。

我好緊張呀!
   0    0    0    0

原帖由 mrkwok 於 09-9-8 10:10 發表
唔係亞囝,係我!
每次同佢執書包同功課都要攪好耐。
上星期試過唔記得交功課,比老師寫手冊。
尋晚又發現冇羅 d 功課返黎做。

我好緊張呀!
放鬆D啦!而家先係開始咋,仲有六年.我諗小朋友大朋友都要多D時間去適應.一齊努力吖..我見其它班都有多D功課,但我哋1A昨天都只係w.s同1版數學做,好似慢過你哋!!!!!                                                                   帶功課果度你試下買個有拉鏈旣A4袋佢,叫佢放晒D通告及功課入去呀!!唔驚佢唔見,幾好架!!!!!!

上次唔記得交數學作業,就係唔記得放落功課袋,同本數學書夾埋一齊,亞囝就唔識交 la !
尋日發覺好多作業唔見晒,嚇到我今朝走去問老師,宜家都覺得自已小題大做!

原帖由 mrkwok 於 09-9-8 15:23 發表
上次唔記得交數學作業,就係唔記得放落功課袋,同本數學書夾埋一齊,亞囝就唔識交 la !
尋日發覺好多作業唔見晒,嚇到我今朝走去問老師,宜家都覺得自已小題大做! ...
而家個仔返學好似我哋返學咁!!!!!!

Dear mrkwok,
我仔仔告知, 有部份作業是交了給老師.  不用擔心.  你仔仔有沒有和你傾計, 講下上堂的事呢.  我仔仔就好喜歡返學.  佢話了一些上堂時老師問的問題, 好像好enjoy.

原帖由 mrkwok 於 09-9-8 15:23 發表
尋日發覺好多作業唔見晒,嚇到我今朝走去問老師,宜家都覺得自已小題大做! ...

講左少少,好似尋日就話上音樂堂唔知邊班既同學仔走左入佢地 1E 班。又話去左唔知邊度載水飲。但係上堂老師講 d 咩就冇講。

我仔仔又無講到呢樣, 多數講上堂時的事, 老師問了他什麼問題, 唱下歌咁. 老師有D口號, 中英文都有, 例如, 老師叫 sit, sit, sit, 小朋友要坐好, 仲要大聲答 sit up straight.
普通話的口號好長, 好像小詩歌.
不用擔心, 他們很快習慣.

原帖由 mrkwok 於 09-9-10 10:45 發表
講左少少,好似尋日就話上音樂堂唔知邊班既同學仔走左入佢地 1E 班。又話去左唔知邊度載水飲。但係上堂老師講 d 咩就冇講。

剛剛睇完家課表,壓力又黎啦!下星期二中默呀。我 d "煲冬瓜" 真係好麻麻,唔知會唔會影響佢呢 ?

亞囝尋日話體育老師叫藍老師,但係唔係 Miss Blue ,我覺得幾得意!

係呀.  昨天溫完, 發覺書中個貓字, 在左面的部首多了一點, 究竟係3點定2點? 我查了字典和電腦, 都係從兩點, 即"貓".  點算好 ? 仲有係o米背默呀 ?

原帖由 mrkwok 於 09-9-11 16:26 發表
剛剛睇完家課表,壓力又黎啦!下星期二中默呀。我 d "煲冬瓜" 真係好麻麻,唔知會唔會影響佢呢 ?

原帖由 ChapmanMa 於 09-9-12 23:29 發表
係呀.  昨天溫完, 發覺書中個貓字, 在左面的部首多了一點, 究竟係3點定2點? 我查了字典和電腦, 都係從兩點, 即"貓".  點算好 ? 仲有係o米背默呀 ?

我和老公兒時都係學寫2点架!!!但再問返現在求學的小朋友,佢哋而家都係寫3点的!!!!!奇怪?????好多字跟我兒時學的有出入,例如個〝者〞字而家係冇個1点的!!!!

唔該哂. 我再研究下本書先.

原帖由 YEN1803 於 09-9-13 09:24 發表
我和老公兒時都係學寫2点架!!!但再問返現在求學的小朋友,佢哋而家都係寫3点的!!!!!奇怪?????好多字跟我兒時學的有出入,例如個〝者〞字而家係冇個1点的!!!! ...

死 law , 我冇為意 tim, 今晚要再教過!

mrkwok,ChapmanMa,YEN1803你地好

我女明年小一想入讀基福,上星期六我地去過開放日,感覺都好好,學校好大,校長都好有善,想問下你地嘅經驗,請問下你地點樣入到基福架,自行或派位定叩門呢?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

Hello, ffeeii,
我自行和大抽獎都係選基福為第一志願的, 但唔好彩, 兩樣都唔成功. 大抽獎仲派到第十志願, 你話幾可憐. 後來, 我叩門成功, 但阿仔就要做兩次面試, 好彩, 叩左一間就成功啦, 不幸中之大幸.  但我好肯定我地無選錯, 因見阿仔好喜歡返學, 今天教師日要放假, 但係佢唔想, 他好想返學.

原帖由 ffeeii 於 09-9-14 17:19 發表

我女明年小一想入讀基福,上星期六我地去過開放日,感覺都好好,學校好大,校長都好有善,想問下你地嘅經驗,請問下你地點樣入到基福架,自行或派位定叩門呢?謝謝 ...

原帖由 ffeeii 於 09-9-14 17:19 發表

我女明年小一想入讀基福,上星期六我地去過開放日,感覺都好好,學校好大,校長都好有善,想問下你地嘅經驗,請問下你地點樣入到基福架,自行或派位定叩門呢?謝謝 ...
小兒就好好彩,第1R0UND就入咗.冇煩過!我記得第1R0UND我交咗申請表後,學校係十月中就寄信叫我哋去會面(須帶小朋友去).去到校長會講有關申請,跟住有兩位老師接見,問小朋友一D問題.(我見有家長帶埋portfolio見)你或者都可一試,好似著數D.......哈哈!!!!

hi ffeeii
因為只讀了二星期,我都曚查查,所以比唔到意見你,不過亞囝都冇話唔返學,每日都好樂意做功課,重好期待係學校食飯。

原帖由 ChapmanMa 於 09-9-14 21:41 發表
Hello, ffeeii,
我自行和大抽獎都係選基福為第一志願的, 但唔好彩, 兩樣都唔成功. 大抽獎仲派到第十志願, 你話幾可憐. 後來, 我叩門成功, 但阿仔就要做兩次面試, 好彩, 叩左一間就成功啦, 不幸中之大幸.  但我好肯定 ...
第十志願真係幾惡夢喎!!!!!  :(    我都覺得我哋選對了學校!!!!!因為我個仔同你個仔一樣好鍾意返學!!!! 放假仲話掛住老師.        
其實如果冇認錯慨話,我早上遇見過你仔仔幾次啦!!佢係咪嫲嫲0R婆婆帶返學架???

係呀, 每日都係嫲嫲帶返學和放學, 有時好頑皮, 如果你見佢唔聽話, 記得話我知, 我會教訓下佢. 做人除了要讀好書外, 品德都好緊要. 請多多指教.

原帖由 YEN1803 於 09-9-15 09:12 發表
第十志願真係幾惡夢喎!!!!!  :(    我都覺得我哋選對了學校!!!!!因為我個仔同你個仔一樣好鍾意返學!!!! 放假仲話掛住老師.        
其實如果冇認錯慨話,我早上遇見過你仔仔幾次啦!!佢係咪嫲嫲0R婆婆帶返學架??? ...
‹ 上一主題|下一主題