用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區   [複製鏈接]

回覆:堅尼地道聖若瑟書院家長交流區

想請問高中選科怎樣?是按總成績名次作選科先後次序?還是按學生強科興趣作選擇?還是可以理想自由配搭呢?

回覆樓主:

我聽犬兒講中四下學期要上興趣班,好似3選2,必修是真的嗎?

abceeff 發表於 16-10-25 16:46
中三選科時,要選擇中四Aesthetic Education科目。有Drama, Design,Choir
除 choir外,其他上下學期各選一 ...

Oh, thanks

回覆樓主:

根據學校的年度報告,每年有17%左右的畢業生去海外留學。不知是不是這些孩子早就選定了海外留學,從而放棄了中文。並導致了SJC的中文一向非常差。希望了解情況的家長分享一下。

醒目開學勳章

測驗 d 成績分數真係好嚇人,有幾科仲要係死亡之卷,唉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

mrying 發表於 16-10-27 13:20
根據學校的年度報告,每年有17%左右的畢業生去海外留學。不知是不是這些孩子早就選定了海外留學,從而放棄 ...

其中原因可能是St.Jo小學為英小,只有中文及常識科是用中文,而中文比英文難掌握,變成重英輕中,中文底子於小學時期已比其他小學有落差,中學的中文成績便強差人意。但是另一方面,英文是強項。

引用:測驗+d+成績分數真係好嚇人,有幾科仲要係

原帖由 esmehouse 於 16-10-27 發表
測驗 d 成績分數真係好嚇人,有幾科仲要係死亡之卷,唉
很低嗎?哪科是死亡之卷?是否還抱住8x、9x的念頭?我地班英文全班平均分很低,老師說差不多是全級最低的一班,中文也有很多人不及格,沒有派太多卷。而仔居然說覺得CL最難!

引用:Quote:mrying+發表於+16-10-27+13:20+ 根據

原帖由 plastic 於 16-10-27 發表
其中原因可能是St.Jo小學為英小,只有中文及常識科是用中文,而中文比英文難掌握,變成重英輕中,中文底子 ...
大部份小學本身都係中、英、數、常,數學是英文對中文底子不是太大影響。
但你说得對,SJPS的中文沒有太谷,平時少寫作,寫都係2xx多字,相比其他小學,常作文、字數多,仔說佢新識果d同學平時寫4-500字,而且有好多讀書報告寫(不像SJPS只寫廖廖數字),他們還要自己寫一本書给老師(不知是否假期作業),而老師真的有改的。

回覆:maid? 的帖子

平時在小學英文分數是高過中文的(因中文一定是最差的一科),但居然今次中文分數高過英文,奇景!

醒目開學勳章

maid? 發表於 16-10-27 23:00
很低嗎?哪科是死亡之卷?是否還抱住8x、9x的念頭?我地班英文全班平均分很低,老師說差不多是全級最低的一 ...
CL 真係好深,我亦聽聞中文好多人唔合格
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆樓主:

今次UT會否排名次?

maid? 發表於 16-10-27 23:00
很低嗎?哪科是死亡之卷?是否還抱住8x、9x的念頭?我地班英文全班平均分很低,老師說差不多是全級最低的一 ...

即係大概幾多分?我仔乜都唔肯講⋯

abceef 師兄,請問CL有冇得讀?是否因為考課外而令到好多人唔合格?

引用:abceef+師兄,請問CL有冇得讀?是否因為考

原帖由 1a2b3c4z 於 16-10-28 發表
abceef 師兄,請問CL有冇得讀?是否因為考課外而令到好多人唔合格?
咁我又冇聽到阿仔話考課外,只不過出的問題太习鑽沒有讀到,但書本是有的。

引用:Quote:maid?+發表於+16-10-27+23:00+ 很低

原帖由 1a2b3c4z 於 16-10-28 發表
即係大概幾多分?我仔乜都唔肯講⋯
英文全班平均分好似得6x

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊