用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
樓主: Gordon0304
go

2009/10 小一 [複製鏈接]

講真, 我係唔想個女食隔夜飯, 先唔叫佢帶飯壺, 但都預佢未必鍾意街飯, 又驚唔healthy, 不過係菜式選擇上都算okay, 依家佢話帶, 我就話arm arm 先訂飯la, 要11月先可以自己帶, 惟有俾佢當試真d, 到時再問佢係咪帶飯啦!佢前日投訴d炒min唔好食, 淨係食個飯團, 昨日我問佢個lunch點佢又話唔鍾意食喎, 激鬼死我!

講開又講, 班主任都好細心, 見阿女唔記得交支票, 當日就打俾我問係咪真係唔訂飯, 俾著係K3個班主任, 肯定話之你!

原帖由 musnis 於 09-9-22 23:06 發表

我就係驚佢第一個禮拜就咁同我講,
一定就一個月 , 冇d彈性..
咁請問你囡囡下個月係咪自己令飯??

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-23 09:59 發表
睇下我地估唔估到對方係邊個?

好難估喎, 學校門口咁多人~

話時話, 我都頭痕緊個仔唔鍾意食學校d飯, 佢今朝先話唔想返學, 因為唔想食果d飯, 唉點算好~

封面設計比賽上星期五交左啦...係自己記得帶老師無提到架... 你叫你囝囝試吓明天交番比班主任啦!

12號果日我無去呀. 我估佢到時會再通知幾時開始因為好似有貼紙獎勵架!

By the way, 我係媽咪黎架. 你可以叫我Gordon媽. 你個仔叫什麼名呀? 睇吓幾時可以相認啦!!

原帖由 newcook 於 09-9-22 21:27 發表

我仔話今日有18個人請左病假, 不過唔知有冇作大~

係呀gordon, 我想問埋果個閱讀記錄冊封面設計比賽, 老師好似無話要交咁既, 但張紙又寫住話必須參加, 又見其他班都有寫家課日誌話要交, 所以有d r 頭~

12/9果日你 ...

哈哈, 我係自己接送的. 有機會真係要相認一吓先得!!

原帖由 newcook 於 09-9-23 10:46 發表

好難估喎, 學校門口咁多人~

話時話, 我都頭痕緊個仔唔鍾意食學校d飯, 佢今朝先話唔想返學, 因為唔想食果d飯, 唉點算好~

係呀. 有多一個袋. 我個囝重係帶飯架. 所以放學要帶2個袋. 佢又細粒,又瘦. 接佢放學時我都好驚佢太重會跌到呀

原帖由 katchow 於 09-9-23 09:57 發表
D class also has Visual Arts lesson today. My daughter has one more bag to carry...

原帖由 newcook 於 09-9-22 21:29 發表
想問下其他家長, 有冇朝早係親自送自己小朋友返學校架?

我都係每朝帶完個仔返學, 我先返工, 放學就工人姐姐接.

1C 班原來昨天都有幾位小朋友病了, 如果再多D case, 真係好驚要停課呀!

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-9-23 10:53 發表
封面設計比賽上星期五交左啦...係自己記得帶老師無提到架... 你叫你囝囝試吓明天交番比班主任啦!

12號果日我無去呀. 我估佢到時會再通知幾時開始因為好似有貼紙獎勵架!

By the way, 我係媽咪黎架. 你可以叫我Gordo ...

邊鬼度有時間畫呀, 要搵佢老豆幫手呀!

原來係媽咪, 你唔駛返工的?

醒目開學勳章

咁你地朝早要幾點起身呀?

我 6:45 am 起身; 7:15 am一家出門, 因我唔識車..
.. 其實朝早啊女要食埋早餐先返學都幾幹架!

係咪d飯盒好難食呢?其他有買飯ge媽咪可唔可以問下你地ge寶貝?

原帖由 newcook 於 09-9-23 11:39 發表
咁你地朝早要幾點起身呀?

原帖由 katchow 於 09-9-23 10:15 發表
講真, 我係唔想個女食隔夜飯, 先唔叫佢帶飯壺, 但都預佢未必鍾意街飯, 又驚唔healthy, 不過係菜式選擇上都算okay, 依家佢話帶, 我就話arm arm 先訂飯la, 要11月先可以自己帶, 惟有俾佢當試真d, 到時再問佢係咪帶 ...

你囡囡K3讀邊班?? 個班主任咁差???  我仲有個細囡讀K2, 今年好多野都變左, 同家姐個時好唔同. 而且d老師好似冇之前咁friendly, 係學校樓梯趺到腫左又冇打比我, 好在阿妹係笑住同我講咋!!

原帖由 Gordon0304 於 09-9-23 11:00 發表
係呀. 有多一個袋. 我個囝重係帶飯架. 所以放學要帶2個袋. 佢又細粒,又瘦. 接佢放學時我都好驚佢太重會跌到呀mouth:" />

我個班主任好似話個視藝袋可以放係學校喎,
個個一抽二lung真係幾茶煲!!

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-23 12:37 發表
我 6:45 am 起身; 7:15 am一家出門, 因我唔識車..
.. 其實朝早啊女要食埋早餐先返學都幾幹架!

係咪d飯盒好難食呢?其他有買飯ge媽咪可唔可以問下你地ge寶貝?

...

我早你半個鐘呀, 你住好近? 定係食快早餐?

飯其實應該唔難食, 係我個仔食野比較麻煩姐~

醒目開學勳章

原帖由 musnis 於 09-9-23 13:14 發表

我個班主任好似話個視藝袋可以放係學校喎,
個個一抽二lung真係幾茶煲!!

咁幾好喎, 唔駛又重d! 不過我班唔知係咪咁, 今晚返去見到個仔先知~

我老公車出, 可以慳返d時間, 其實之所以自己湊返學都係想佢晏d, 因為佢唔夠好易濕疹同病呀,  如果要早30 分鐘, 我可能搭校車算la.

原帖由 newcook 於 09-9-23 13:52 發表

我早你半個鐘呀, 你住好近? 定係食快早餐?

飯其實應該唔難食, 係我個仔食野比較麻煩姐~

Had a PM to you, please check !

原帖由 musnis 於 09-9-23 13:06 發表

你囡囡K3讀邊班?? 個班主任咁差???  我仲有個細囡讀K2, 今年好多野都變左, 同家姐個時好唔同. 而且d老師好似冇之前咁friendly, 係學校樓梯趺到腫左又冇打比我, 好在阿妹係笑住同我講咋!! ...

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-23 14:45 發表
我老公車出, 可以慳返d時間, 其實之所以自己湊返學都係想佢晏d, 因為佢唔夠好易濕疹同病呀,  如果要早30 分鐘, 我可能搭校車算la.

咁可能我預多半個鐘食早餐啦~

請問你地係咪個個都參加 '書法比賽'?

我個仔重未交。因為前兩日病佐,巳經晩上要做家課,無時間 writing 書法。

講開老師,阿仔病佐的第ー天中午, 收到班主任電話, 以為她是問候仔仔病得怎樣, 点知只係問我邊個幫仔仔拿功課? 第二天. 阿仔都未返得學,老師仍然電話都無個?有點失望。 反而 幼稚園K1G 朱老師最有heart

醒目開學勳章

原帖由 2boysmum 於 09-9-23 15:29 發表

我個仔重未交。因為前兩日病佐,巳經晩上要做家課,無時間 writing 書法。

講開老師,阿仔病佐的第ー天中午, 收到班主任電話, 以為她是問候仔仔病得怎樣,  ...

其實老師都好忙, 呢輪都好多同學仔病左, 都無咩可能逐個打, 而且我都無期望佢地會咁做, 我地以前都無呢家野架啦!

原帖由 2boysmum 於 09-9-23 15:29 發表

講開老師,阿仔病佐的第ー天中午, 收到班主任電話, 以為她是問候仔仔病得怎樣,  ...

我仔話堅決不參加喎!

Adrian_mum,
You don't join and I don't join as well.

Can you talked to you son how many classmate reported sick in our class 1C?  Also, my son did go to school but feel unwell when coming back!
‹ 上一主題|下一主題