用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
樓主: Gordon0304
go

2009/10 小一 [複製鏈接]

原帖由 newcook 於 09-9-2 08:56 發表
嘩! 昨天你地有冇接小朋友放學, 我第一年第一天去接, 我就覺得好混亂, 民幼上民小既家長有冇同感~

聽聞年年都係咁㗎!!

絕對有同感! 確實有需要改善吓.....

原帖由 newcook 於 09-9-2 08:56 發表
嘩! 昨天你地有冇接小朋友放學, 我第一年第一天去接, 我就覺得好混亂, 民幼上民小既家長有冇同感~

我昨天都有接放學, 真係人山人海, 太陽曬到應, 最慘我無擔遮, 唯有躲在樹底等, 都等咗成20分鐘, 我今日都會去接, 希望吾洗等咁耐啦!

醒目開學勳章

我昨日等左30分鐘呀, 真係叫哂救命~

其實我覺得真係要改善下, 學校咁大地方, 可以放哂d小朋友在操場, 逐班排好隊, 家長就排相反方向, 咁就慳好多時間, 兼清清楚楚啦, 昨日咁情況, 真係比陌生人接走左都無人知呀!

原帖由 newcook 於 09-9-2 10:36 發表
我昨日等左30分鐘呀, 真係叫哂救命~

其實我覺得真係要改善下, 學校咁大地方, 可以放哂d小朋友在操場, 逐班排好隊, 家長就排相反方向, 咁就慳好多時間, 兼清清楚楚啦, 昨日咁情況, 真係比陌生人接走左都無人知呀! ...

今日情況好好多, 大約等咗5分鐘就接到阿仔. 佢仲話明天開始要 bring books, 估吾到咁快就開始教書la.....希望佢適應到啦.

我今日都等左約5-10分鐘. 人多車又多. 始終都比較混亂...不過點都好過昨天啦!!

係呀, 明天開始要帶書. 希望唔會帶漏嘢.

今天派左課外活動通告, 你地會幫小朋友報啲乜呀?

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-2 15:56 發表

今日情況好好多, 大約等咗5分鐘就接到阿仔. 佢仲話明天開始要 bring books, 估吾到咁快就開始教書la.....希望佢適應到啦.

請問呢度有冇坐校車返將軍澳ge小朋友家長? 今日我個女坐校車回家已經1:50pm. 之前又話1:20pm-1:30pm左右, 好驚以後都咁遲....

Nice to meet you too.

原帖由 musnis 於 09-9-2 09:05 發表
vvpatma, jodiechung,

好開心有同班同學,
Nice to meet you,
以後多口的上黎交流下!!!

我都係住將軍澳, 之前話1:15 到, 點知今日等左25分鐘先到, 我估遲D會好D.....

原帖由 katchow 於 09-9-2 18:19 發表
請問呢度有冇坐校車返將軍澳ge小朋友家長? 今日我個女坐校車回家已經1:50pm. 之前又話1:20pm-1:30pm左右, 好驚以後都咁遲....

醒目開學勳章

嘩! 你地唔駛返工架? 羨慕~

原帖由 Gordon0304 於 09-9-2 16:43 發表
我今日都等左約5-10分鐘. 人多車又多. 始終都比較混亂...不過點都好過昨天啦!!

係呀, 明天開始要帶書. 希望唔會帶漏嘢.

今天派左課外活動通告, 你地會幫小朋友報啲乜呀?

...

今日開始帶書, 中英數常共8本書 + 手冊 + 筆盒 + 水壺 + 茶點, 個書包好重, 我個仔又瘦, 唉, 幾乎仲重過個人, 遲d 再加埋其他功課/默書, 都吾知點算....

我會幫佢報 小童軍, 畫畫, & 比比和朋友.

唉, 我個女都係好瘦好輕, 個書包連我都覺得重! 阿女昨日重要企係後門等校車等到出晒汗, 今日住個書包等就更辛苦啦!

hi, my son is also in P1C.  

原帖由 2boysmum 於 09-9-4 12:53 發表
hi, my son is also in P1C.  

Hi 2boysmum, nice to meet you.

Just want to ask if you can buy the book "Active Listening 1A" cos this book is always out of stock at 偉發. So my boy cannot bring this book today, I've informed the class teacher already.

So what's your boy's name  & no. ? My son Adrian is no. 11.

Hope we can share more information here.

Concerning the timetable, does anybody know what's the meaning of "M.I" and "V.A"?

Any parent can share? Thanks a lot.

MI=多元智能
VA=Visual Arts (美術)
兩科都冇書要帶.. You can see the abbreviation table allocated by school on 1st Sep.

原帖由 katchow 於 09-9-4 15:25 發表
MI=多元智能
VA=Visual Arts (美術)
兩科都冇書要帶.. You can see the abbreviation table allocated by school on 1st Sep.

Hi katchow, many many thanks.....

好彩, 我仲驚佢帶漏書添, 唉, 我實在係一個烏龍的阿媽, 以後仲要大家多多提點呢!

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-2 18:19 發表

你搭邊個架車? 昨天個仔話2:00pm先落車~

Hi Adrian_mom,

We have 'Active Listeing book' as we bought it thru the school.  

Also, I did asked my son to bring the 小畫家 to school for attending the VA=Visual Arts (美術) lesson.  Am I correct?

My son is no. 4 Tsz Kin.  What's your son's name?

Which activities you choose for your son?  my son chose 跆拳 on Sat.

Happy to sharing the news here with you all.

我個女搭鄭太, 因為得佢可以帶飯woo,其他冇呢個service.但今日佢都要1:40pm到.咁你搭邊位?

原帖由 newcook 於 09-9-4 16:16 發表

你搭邊個架車? 昨天個仔話2:00pm先落車~
‹ 上一主題|下一主題