用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

To Khmama

原帖由 KittyMumMum 於 09-9-10 14:02 發表
請問何明華銀禧跟黃芴南的banding是否差不多? 都是band1中? 校風又如何呢?
是否收全部Band1 小六生呢?

丘佐榮、嘉諾撒聖家的成績、校風又如何呢?若不是嘉諾撒聖家小學學生,成績若Band 1至尾是否很難入到?

P.6家長
...

你每一篇發表都令我們有得著, 有你全部的發表記錄,
好像有一本天書在手, 那裡可以有呢

期待你的答覆.

KittyMumMum

感激

原帖由 KittyMumMum 於 09-9-11 13:36 發表

你每一篇發表都令我們有得著, 有你全部的發表記錄,
好像有一本天書在手, 那裡可以有呢

期待你的答覆.

KittyMumMum

大家唔使客氣, 橫掂o的資料好多人知, 我只係整理一下啫.

銀禧同黃笏南都係band1中, 應該都係100%全收band1. 丘佐榮係band1尾, 聖家係band1中. 如果band1尾考丘佐榮當然有機會, 聖家小學band1尾自行考聖家都唔一定得, 視乎band1%同收生要求. band1學校既校風唔會差, 唔使担心.

原帖由 kathymum 於 09-9-6 23:10 發表

Dear khmama,

多謝你的建議, 咁真光定培道好d?

Thank you very much.

kathymum

真光好過培道, 其實10年前真光係可以轉英中既, 不過最後決定唔轉.

原帖由 hinviv 於 09-9-11 07:51 發表
Dear khmama

你真棒!
多謝晒 !

1.其實學校知唔知學生在全 港/全區的banding/排位,
   或是老師估計?
2.想問中學概覽 裏學位分配 有「非保留學額」,
   「直屬/聯繫學額」,是否只是「非保留學額」供本區
   抽獎,  ...

學校係知道學生區內同全港性banding既, 但係就唔知肯唔肯講. 非保留學額係俾冇直屬/聯繫中學既學生抽獎既, 中學除咗俾本區小學抽之外, 有o的中學會提供少量學額俾他區抽獎. 直屬/聯繫學額係俾直屬/聯繫小學既學生抽獎用.

原帖由 khmama 於 09-9-11 23:01 發表

真光好過培道, 其實10年前真光係可以轉英中既, 不過最後決定唔轉.

Thank you very much.  明白晒.

荃灣區分析

荃灣區有得3間英中, 中六第一階段收生都冇位剩. 荃官搵唔到會考6科14分既比率, 但今年都有10A狀元, 一向都被視為band1頭. 至於可風, 上年會考人均優良率係3.19, 比何傳耀既2.73多. 而何傳耀今年會考6科14分係64%, 所以可風同何傳耀應屬band1中. 王少清係唯一冇位剩既中中, 最後公佈會考6科14分係48.6%, 算係band1尾band2頭. 李城壁同梁省德都係文科班剩6個位, 理科班就冇位剩. 成績應屬band2中.

Band 1頭:
荃灣官立中學

Band 1中:
可風中學(嗇色園主辦)(上年會考人均優良率3.19)
荃灣公立何傳耀紀念中學 (今年會考614分佔64%,上年會考人均優良率2.73)

Band 2頭:
寶安商會王少清中學 (最後公佈會考614分佔48.6%)

Band 2中:
保良局李城璧中學 (推算今年會考614分佔27%以上)
博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學 (推算今年會考614分佔27%以上)

Band 2尾:
廖寶珊紀念書院 (推算今年會考614分佔28.13%)
荃灣聖芳濟中學 (推算今年會考614分佔20.63%)

Band 3中:
仁濟醫院林百欣中學 (推算今年會考614分佔11.25%)
保良局姚連生中學 (推算今年會考614分佔10%)

Band 3尾:
路德會呂明才中學 (推算今年會考614分佔6.25%)
聖公會李炳中學 (推算今年會考614分佔5.5%)
紡織學會美國商會胡漢輝中學 (推算今年會考614分佔3.13%)

以上資料只供參考.

hkmama D料非常寶貴及有用, 強烈建議版主將呢d料置頂!!!

另一方面, 有少少個人意見, 我覺得學校banding既要求太高, 唔係好多學校可以有50%以上學生6科14分

結果, khmama既分析之中, 只有極少數中學可以叫做係band 1, 相反, 差不多有四至五成中學屬於band 3

banding應該係一場統計既遊戲, 所以應該有1/3學校係band 1, 1/3係band 2, 餘此類推

同樣道理, 應該有1/9係band 1頭, 1/9係band 1中, 餘此類推

唔知khmama你同唔同意呢?

原帖由 khmama 於 09-8-17 19:55 發表
中西區同灣仔區既分析已經改動好. 為咗方便分析, 所以自己定咗o的標準, 純屬方便比較, 大家無需討論點樣去定標準.

band1頭  6科14分佔75%或以上 / 人均優良率5或以上  
band1中  6科14分佔60%-74% / 人均優良率4-4 ...

Thank you for your useful information, I got lots of helpful information last year.  My son had entered the 'first choice' secondary school.  I will transfer the information to my friends.  Thanks again.
Good luck to all BK's parents and kids.

原帖由 bikkibikki512 於 09-9-12 16:35 發表
hkmama D料非常寶貴及有用, 強烈建議版主將呢d料置頂!!!

另一方面, 有少少個人意見, 我覺得學校banding既要求太高, 唔係好多學校可以有50%以上學生6科14分

結果, khmama既分析之中, 只有極少數中學可以叫做係band  ...

同意你既睇法, 所以我會做晒十八區分析之後, 將所有學校根據6科十四分排高低, 將中一學額數目, 頭1/3係band1, 次1/3band2,最後1/3band3, 用黎調整之前訂定既準則, 同時修改分析. 再將分析編好放上網俾家長下載, 所以依家唔使咁快睇住, 遲o的會改.

回覆 1# khmama 的文章

真期待你的周詳分析
KittyMumMum

Dear Khmama,

你好,請幫忙,我想向你請教以下各點

女兒今年小六,我家住沙田,她的學校在深水埔網,

小五成績:
a)呈分試全級28名,
b)成績表(全科A)全級考21(老師曾表示考1-40名為Band1生)

1.女兒曾表示不想入女校,請問我用沙田網還是深水埔網去參加中央派位對她有利?

2.用沙田網去參加中央派位是否會跌Band?

3.同時我也想問我下列的想法 是否正確 ,請賜教

a)自行分配学位階段 – 小朋友的呈分試,校內成績,校內外奨項,操行及面試表現,都有影响和十分重要

b)統一派位階段 – 小朋友成績若能維持在Band 1的Band內,不論Band頭,中,尾的学生,都有很大可能入讀Band 1英中学校,當然視乎隨機号碼及網內英中數目

4.沙田區英中你會怎样排位(以會考成績計算)?

你的幫忙,萬分感激,!!!

原帖由 naffan 於 09-9-15 06:59 發表
Dear Khmama,

你好,請幫忙,我想向你請教以下各點

女兒今年小六,我家住沙田,她的學校在深水埔網,

小五成績:
a)呈分試全級28名,
b)成績表(全科A)全級考21(老師曾表示考1-40名為Band1生)

1.女兒曾表示不想入女校, ...

1. 如果唔想讀女校, 沙田區會較適合.

2. 如果唔係band1尾, 應該唔會跌band.

3. 理解正確.

4. 沙田區分析遲o的會出.

Dear khmama

九龍城區大抽獎
1. 喇沙
2.  黃笏南
3. 銀禧

喇沙只有少量學位,如果第一志願搏喇沙,
萬一落空,那麼能入第二黃笏南或第三銀禧
的機會大嗎?因怕太搏會派到比較後的選擇而
入了band 2校。

Thanks!

Macusmama  2.  黃笏南係咪好好的?  發表於 12-7-15 00:50

真唔明,咁有用既資料,點解仲未可以上定至版面?等我up返上黎先!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

原帖由 gigi2 於 09-9-17 14:48 發表
真唔明,咁有用既資料,點解仲未可以上定至版面?等我up返上黎先!

I think it is very very useful.  Tks a lot!

屯門區分析

屯門區學校相當多, 唔單止band1英中同中中, 連band2頭既中中, 中六第一階段收生都冇位剩. 李兆忠今年會考6科14分佔72.2%, 但人均優良率係5.49, 算係band1頭. 梁銶琚上年會考6科14分係74.2%, 人均優良率4.62, 譚伯羽雖然係中中, 但上年會考6科14分係74.1%, 比起英中一o的都唔差. 董玉娣今年係74%.
呢三間都接近band1頭. 暫時先列作band1中, 稍後經過調整可能會升上band1頭.

陳瑞芝上年係62.6%, 屬於band1中. 田家炳雖然冇資料, 但一向被視為半英中, 校網更宣佈咗所收中一生接近100%附合語言微調方案要求, 明年會開5班英文班, 變相成為英中, 而田家炳向來都好過馬可賓, 馬可賓今年係56%, 屬於band1尾. 所以論成績田家炳應該係band1中, 是否比陳瑞芝好就唔知.

南屯官就冇資料, 向來被列作band1尾, 成績比屯官較佳, 屯官上年係42%, 今年應該都係4x%, 屬band2頭.
劉金龍亦搵唔到資料, 根據口碑, 應該係咁多間英中之中最弱既一間, 所以算佢係band2頭, 但係有機會只係band2中.

其餘值得提既中中, 有呂祥光, 上年係43%, 屬band2頭. 申亥總理上年37%, 屬band2中. 屯天冇資料, 但係根據中六收生冇位剩既情況推算, 6科14分應該有3x%, 屬band2中. 宣道上年得25.7%, 但今年進步咗, 亦算係band2中. 最後一間冇位剩既係永隆, 推算有3x%, 都係band2中. 至於崇真, 文科班剩咗4個位而理科班冇位剩, 推算有28%, 假如理科班多4個人攞14分, 整體成績已經去到band2中.

嘉智同沈香林只得第二階段資料, 所以根據最後收生時間, 將嘉智算作band3頭而沈香林算作band3中.

Band 1頭:
保良局百周年李兆忠紀念中學 (今年會考6科14分佔72.2%, 人均優良率5.49)

Band 1中:
順德聯誼總會梁銶琚中學 (上年會考6科14分佔74.2%, 人均優良率4.62)
順德聯誼總會譚伯羽中學 (上年會考6科14分佔74.1%)
保良局董玉娣中學 (今年會考6科14分佔74%)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 (上年會考6科14分佔62.6%)
仁愛堂田家炳中學

Band 1尾:
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 (今年會考6科14分佔56%)
南屯門官立中學

Band 2頭:
屯門官立中學 (上年會考6科14分佔42%)
妙法寺劉金龍中學
路德會呂祥光中學 (上年會考6科14分佔43%)

Band 2中:
東華三院辛亥總理中學 (上年會考6科14分佔37%)
屯門天主教中學 (推算今年會考6科14分佔32%以上)
宣道中學 (上年會考6科14分佔25.7%, 推算今年會考6科14分佔30%以上)
浸信會永隆中學 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
崇真書院 (推算今年會考6科14分佔30%以上)

Band 2尾:
聖公會聖西門呂明才中學 (推算今年會考6科14分佔22.5%)
深培中學 (推算今年會考6科14分佔22.5%)
仁濟醫院第二中學 (推算今年會考6科14分佔21.25%)
迦密唐賓南紀念中學 (推算今年會考6科14分佔21%)
香海正覺蓮社佛教梁植偉中學 (推算今年會考6科14分佔20.63%)

Band 3頭:
加拿大神召會嘉智中學
新生命教育協會平安福音中學 (推算今年會考6科14分佔18.5%)
仁愛堂陳黃淑芳紀念中學 (推算今年會考6科14分佔17.5%)
東華三院邱子田紀念中學 (推算今年會考6科14分佔16.5%)

Band 3中:
中華基督教會何福堂書院 (推算今年會考6科14分佔14.5%)
佛教沈香林紀念中學
新會商會中學 (推算今年會考6科14分佔13%)
鐘聲慈善社胡陳金枝中學 (推算今年會考6科14分佔11.25%)
裘錦秋中學(屯門)(推算今年會考6科14分佔10.63%)
青松侯寶垣中學 (推算今年會考6科14分佔10%)

Band 3尾:
恩平工商會李琳明中學 (推算今年會考6科14分佔9.38%)
釋慧文中學 (推算今年會考6科14分佔5.79%)
廠商會蔡章閣中學 (推算今年會考6科14分佔5.26%)
嗇色園主辦可藝中學 (推算今年會考6科14分佔5%)
中華基督教會譚李麗芬紀念中學 (推算今年會考6科14分佔3.75%)
明愛屯門馬登基金中學 (推算今年會考6科14分佔2.5%)
東華三院鄺錫坤伉儷中學

好多謝妳既詳盡資料呀, 真係非常有用, 我好蠢, 唔明咩係「人均優良率」, 可以教教我嗎? 麻煩晒!

原帖由 hinviv 於 09-9-15 22:08 發表
Dear khmama

九龍城區大抽獎
1.  喇沙
2.  黃笏南
3.  銀禧

喇沙只有少量學位,如果第一志願搏喇沙,
萬一落空,那麼能入第二黃笏南或第三銀禧
的機會大嗎?因怕太搏會派到比較後的選擇而
入了band 2校。

Thanks! ...

抽獎係講機會率, 唔係單睇位多位少. 上年喇沙19個抽獎位, 華英107個. 如果o的人唔敢搏, 得38個人搏喇沙, 你既成功率係50%, 而如果多過214個人搏華英, 成功機會率就少過50%,仲低過搏喇沙. 所以你既選擇只係第一志願選喇沙定華英機會較大. 喇沙方面, 你除咗同其他人爭, 亦要同喇沙抽唔到直屬/聯繫位既人爭(除非喇小多過65%band1生). 我覺得第一填喇沙無妨, 九龍城多band1位, 你填晒o的英中(你可選擇既有20間), 總會抽到一間, 唔會跌落band2.

黃笏南上年有人放第四都抽到, 唔使驚.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138828

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-9-19 00:33 發表

好多謝妳既詳盡資料呀, 真係非常有用, 我好蠢, 唔明咩係「人均優良率」, 可以教教我嗎? 麻煩晒!

人均優良優即是如果間學校總共攞到1000個A-C, 而考生人數係200, 咁即是每人平均攞1000/200 = 5個A-C. 呢個資料更能反映學校既成績, 6科14分只睇到達標人數.
‹ 上一主題|下一主題