用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009 小二 chatroom
樓主: licca
go

2009 小二 chatroom [複製鏈接]

Rabbitlolo,

啊! 玩得槍戰, 冇事啦! 唔使擔心啦!
pe好似暫時冇swim架, 因swimming pool未維修好, &流感嚴重, 暫停, 到playgroung上pe呀!
係呀! 要應付學業&琴試兩樣真係好辛苦, 希望你快d攪掂就好!

原帖由 Rabbitlolo 於 09-9-24 12:17 發表
Blog & Karen,

阿仔今日已返學, 不過今日的PE(游水堂)就不上了!
其實佢昨天已好好多, 仲成日迫我同佢玩槍戰   
希望他監禁完返黎無異樣啦!

Karen,

關於音樂節的書, 我知可以download, 不過我諗阿仔臨場有書在手 ...
:-)

Karen,

泳池開左, 阿仔個班今日都要游水呀!
囝囝今日放學返來好開心, 不停同我講 :
佢話今日返到課室, 有D同問候佢, 又同佢對番已教的課文;
班主任又問候佢;
上PE堂行去泳池時遇到梁校長, 校長又問候他喎!
小朋友都是喜歡得到別人關心

原帖由 karen_karen 於 09-9-24 15:30 發表
Rabbitlolo,

啊! 玩得槍戰, 冇事啦! 唔使擔心啦!
pe好似暫時冇swim架, 因swimming pool未維修好, &流感嚴重, 暫停, 到playgroung上pe呀!
係呀! 要應付學業&琴試兩樣真係好辛苦, 希望你快d攪掂就好!

...

問功課?

Hi,各位好!

請問P.2A,今天功課 中文詞語生字 是甚麼?                                                            

BLOG,
呢兩日呀囡有改善啦, 可以做了大部份功課回家, 但手字就.....
昨日阿囡話同你個仔撞崖一齊, 佢話額頭相撞. 跟住兩個係度笑.

原帖由 BLOG 於 09-9-23 13:18 發表
karen,

係我日日提佢係學校一定要做功課, 如果唔係.....佢真係連日期都唔寫呀.
係啦, 監禁係課室, 唔知pe堂有冇得出去呢? 音樂室、電腦室係室內都情有可原. 如果pe去操場都唔得, 我就覺得好似過份得滯

...

Rabbitlolo,

泳池開咗啦!but都唔關我地事, 我地隔離咗, 冇得上swimming!我估你班好好彩, 冇爆發流感.
"同佢對番已教的課文"<--呢樣真係好! 好難得!
叫仔仔明兩日假期休息多d, 儲多d彈藥, 要同病菌打仗!

原帖由 Rabbitlolo 於 09-9-24 17:31 發表
Karen,

泳池開左, 阿仔個班今日都要游水呀!
囝囝今日放學返來好開心, 不停同我講 :
佢話今日返到課室, 有D同問候佢, 又同佢對番已教的課文;
班主任又問候佢;
上PE堂行去泳池時遇到梁校長, 校長又問候他喎!
小朋 ...

happysiu,
sorry! 幫唔到你! 我估若冇返學了, 唔知寫乜生字, 老師都唔會當欠交的!

原帖由 happysiu 於 09-9-24 19:48 發表
Hi,各位好!

請問P.2A,今天功課 中文詞語生字 是甚麼?                                                            

Hi Rabbitlolo ,

你講得對呀, 如果搭校巴仲見得少, 係呢, 你係自己送/搭校巴, 我就自己送返學, 放學就搭校巴!!!

原帖由 Rabbitlolo 於 09-9-18 14:58 發表
kobema,

Hi!  自阿仔升上小學後, 真係好難見到同班的家長了!
以後大家可在BK互通消息了!

今朝比亞仔催我快d出門口, 佢話今朝要集會老師要佢地730返到課室wor, 攪到準備左幾日既蠶豆景然忘記帶返學, 希望亞仔唔好唔開心啦!!!!

你地d小朋友希左 蠶豆未呀....

kobema,

我囝囝是搭褓母車, 所以我哋會好少機會見面了!

準備左幾日既蠶豆但忘記帶返學, 相信小朋友一定會有些吾開心, 希望有其他同學仔有多份俾佢啦!
阿仔都一樣好緊張D蠶豆, 仲話想種埋紅豆&綠豆tim!

原帖由 kobema 於 09-10-6 10:43 發表
Hi Rabbitlolo ,

你講得對呀, 如果搭校巴仲見得少, 係呢, 你係自己送/搭校巴, 我就自己送返學, 放學就搭校巴!!!

Dear all,

好快又要測驗, 但今次的範圍好似多過上年, 於是我便攞住張測驗範圍, 語重心長地勸囝囝俾心機溫習, 但佢居然答: 我已經好俾心機, 教左D已經識曬, 溫好架啦,

咁我唯有答: 咁就最好啦, 俾心機再溫好D, 加油啦

Rabbitlolo,
9到我自己今日都有d唔開心, 星期日我同佢一齊去買蠶豆時, 佢同你個仔一樣都話想埋綠豆... 月尾既旅行你去唔去呀? 到時我會同個仔去!!!!!

你有冇玩開msn架?
原帖由 Rabbitlolo 於 09-10-6 13:53 發表
kobema,

我囝囝是搭褓母車, 所以我哋會好少機會見面了!

準備左幾日既蠶豆但忘記帶返學, 相信小朋友一定會有些吾開心, 希望有其他同學仔有多份俾佢啦!
阿仔都一樣好緊張D蠶豆, 仲話想種埋紅豆&綠豆tim!

...

kobema,

原來d蠶豆都是要即日帶番屋企種, 咁無帶咪吾洗阿仔攞多樣嘢!

月尾既旅行我哋不參加了, 因為阿仔sat 要上課外活動, 見吾到面tim!
我好out, 冇玩msn

原帖由 kobema 於 09-10-6 14:27 發表
Rabbitlolo,
9到我自己今日都有d唔開心, 星期日我同佢一齊去買蠶豆時, 佢同你個仔一樣都話想埋綠豆... 月尾既旅行你去唔去呀? 到時我會同個仔去!!!!!

你有冇玩開msn架?
...

我都無比亞仔參加旅行.

原帖由 Rabbitlolo 於 09-10-7 22:23 發表
kobema,

原來d蠶豆都是要即日帶番屋企種, 咁無帶咪吾洗阿仔攞多樣嘢!

月尾既旅行我哋不參加了, 因為阿仔sat 要上課外活動, 見吾到面tim!

...

Rabbitlolo ,
唉哎!!我地又無緣見面tim!!!!同你一樣sat我個仔都要課外活動, 不過亞仔話好想去, 唯有唔上一堂lor!!!!!下week英/中默又一齊黎la, 我地要努力呀!!!!!
原帖由 Rabbitlolo 於 09-10-7 22:23 發表
kobema,

...

kobema & all,

今個星期真係好多書要溫呀
下星期就test, 大家一齊努力啦!  

原帖由 kobema 於 09-10-9 09:54 發表
Rabbitlolo ,
唉哎!!我地又無緣見面tim!!!!同你一樣sat我個仔都要課外活動, 不過亞仔話好想去, 唯有唔上一堂lor!!!!!下week英/中默又一齊黎la, 我地要努力呀!!!!!
...

All,

終於test 完, 可以休息吓!

今日手冊寫了下次默書及課外考查的日期......唔理佢, 休息一日先, 明日再開始溫

AFTER TESTS

大人細路都真係要回一回氣先...

原帖由 JCHANG 於 09-10-21 22:50 發表
All,

終於test 完, 可以休息吓!

今日手冊寫了下次默書及課外考查的日期......唔理佢, 休息一日先, 明日再開始溫

Rabbitlolo,

我旅行抽唔中啊! 冇得做義工......
你有份嗎?

Karen,

我同你一樣, 抽吾中呀:cry:
阿仔吾開心, 仲話佢都吾想去喎
我諗緊到時自己去做神秘嘉賓!

原帖由 karen_karen 於 09-11-5 12:00 發表
Rabbitlolo,

我旅行抽唔中啊! 冇得做義工......
你有份嗎?

Rabbitlolo,

我都有想過自己去探班, 但好似好山長水遠咁! 所以都未決定去唔去好!
天氣預測話會有幾陣雨, 有d擔心

原帖由 Rabbitlolo 於 09-11-5 14:13 發表
Karen,

我同你一樣, 抽吾中呀:cry:
阿仔吾開心, 仲話佢都吾想去喎
我諗緊到時自己去做神秘嘉賓!
‹ 上一主題|下一主題