用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區(香港第三綱)家長派位分享
樓主: hkefai
go

港島東區(香港第三綱)家長派位分享 [複製鏈接]

原帖由 2008mum2008 於 09-8-10 23:48 發表

就係教育局自行階段時又唔一齊公佈統一d學位大縮水,攪到我博咗一間一線英中,浪費咗一個機會,另一間原本係同LEVEL,不過囡囡小組討論好少發言,又失敗咗。到收到張抽獎表至知道除咗英華有102個位,其他英中學位不多過10個。當 ...

或者咁睇:「塞翁失馬,焉知非福」,囡囡考叩門試考得辛苦,知道現在收佢的英中學位得來不易,會更加珍惜和努力,前程無限呢,雖知小朋友有上進心,就會變得有實力,有實力就無須靠晒運氣啦。

講真 2x/9x 真係好靠運氣,Band1尾、Band2頭,其實老師都係根據上年派位去估,但係今年係用2006-2007和2007-2008中一編班試去計,同上年唔同,如果成績跌咗,咁20/9x才是Band1尾就唔出奇,咁老師咪講錯咗囉,不過咁,出年都是用番2006-2007和2007-2008中一編班試去計,所以如果出年考番2x/9x ,老師會根據今年派位估,會乾脆話係Band2頭,咁咪無錯囉!

其實話就話英中位多個Band1學生,但除咗英華,多數都有直屬小學,其他小學女仔成績較次就很難選英中,最多位間英華要Band1頭,自行、抽獎甲乙第一位,相信才有機會。我都覺得你當時係好為難。

Hi 2008mum2008,

巳試過查看你回覆我的pm郵件,按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 沒有郵件。Anyway, 非常感激!!!

很高興你囡囡扣門成功,  請問是否在放榜當天第一時間去到才有機會?  小兒是邊綠人, 扣那幾間英中較有機會? (他區也可以)

另外, 想請教你報讀聖士提反書院直資英文為上(或其他直資), 還是玩大抽獎好?

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-11 11:20 發表

巳試過查看你回覆我的pm郵件,按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 沒有郵件。Anyway, 非常感激!!!

很高興你囡囡扣門成功,  請問是否在放榜當天第一時間去到才有機會?  小兒是邊綠人, 扣那幾間英 ...

Hi Mummysik,

我希望以過來人身份為大家分享一d經驗。每間學校既叩門位一般都係得幾個,唔知係唔係因為今年每班學額減少2個,所以叩門位就更加緊張….
放榜當日係要第一時間出動,有d學校接受叩門申請只係得半日時間,有d就有一日多,所以放榜之前要續間學校打電話去問或上學校網址睇清楚佢哋d收生要求。

叩門階段係要考筆試,完全要睇實力,百幾人爭幾個位,真係好難講邊間較有機會,只可以話吓今年有得叩門既二線英中(男女校)有:聖公會呂明才中學、
筲箕灣官立中學、中華基金中學(直資)、港島民生書院(中中) 明年好大機會轉英中。

報讀聖士提反書院或聖保羅書院都唔錯,佢哋都收band1/band2頭學生,如果佢哋唔收,你亦可以繼續玩大抽獎,填聖類斯機會好大

2008mum2008

回覆 1# 2008mum2008 的文章

你的經驗及資料很有用, thany you very much!!!!

原帖由 chunheimama 於 09-8-1 18:28 發表

嘩, 好好成續喎!

請問從其他綱中, 有些負面消息, 實際情況是否這樣呢 ?

因為無論小學地點及中學聯系都是我 Net 16 首選, 唯一擔心外傳的行政及師資問題, 請 hkefai 多多指教。Thx. ...

愛秩序灣官立小學真的有點今非惜比
現今16綱,四校鼎足而立::D
中華基督教會基灣小學
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-24 13:30 發表
我吾系教師會的人

感覺吾同k班
k 班我知那個是同班同學 及學生的家長, 因有独立家長會

而p班, 到現在仍無法認識任何一個家長...
我帶過子女回校 2 年 (每日) , 有時會接放學
但返學, 小朋友到校直接入校... 只見佢 ...

樂豬懶媽媽,
每日送小朋友番學識唔到家長唔出奇!
因為個個送完就走嘛..
但如日日接放學就好容易識到其他家長呀..
等放學時成日碰面, 自然就會點頭打招呼同傾計..
依我見..柴米家長並不是你所講咁疏離喎!

另外, 你問到幾時呈分試..
其實你打開本手冊第一頁個校曆表就可見到清楚列明喇!
上下學既手冊都要睇喎..

學校其實派位幾好架..
只係唔會對外公佈而已!
你唔洗咁担心..
你囡囡而家升四年級..
比心機教佢同佢温習..
仲有得發力追番上嚟架!

hi bubblex

無法日日接返學, 因為要上班.
可能真的如你所說

懶媽媽

原帖由 bubblex2 於 09-8-16 11:09 發表

樂豬懶媽媽,
每日送小朋友番學識唔到家長唔出奇!
因為個個送完就走嘛..
但如日日接放學就好容易識到其他家長呀..
等放學時成日碰面, 自然就會點頭打招呼同傾計..
依我見..柴米家長並不是你所講咁疏離喎!

另外, 你 ...

樂豬懶媽媽:如想多了解囡囡校內情況,可多與她啲班主任溝通。

hi hkefai

明白, 會嘗試
謝謝

原帖由 hkefai 於 09-8-23 23:48 發表
樂豬懶媽媽:如想多了解囡囡校內情況,可多與她啲班主任溝通。

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-24 10:41 發表
hi hkefai

明白, 會嘗試
謝謝
努力不懈訝!

Hi, hkefai,

小兒並不是讀愛官的,成績不錯。如想於四年級轉入此校(目的當然是想入QC),成功轉入機會大嗎?以往多唔多此類的四、五年級插班生?

原帖由 hkefai 於 09-8-1 08:33 發表

老師話今年都有十幾個派到QC

醒目開學勳章

想請問, 讀東區小學既中文小學既學生band 1 中間既學生, 入到張祝珊既話, 會唔會讀得好吃力呢?  我最擔心就係呢樣, 因我唔想再push push push, 中學無得push的.

原帖由 Bingni 於 09-9-29 12:46 發表
Hi, hkefai,

小兒並不是讀愛官的,成績不錯。如想於四年級轉入此校(目的當然是想入QC),成功轉入機會大嗎?以往多唔多此類的四、五年級插班生?

如想於四年級轉入愛官,成功轉入機會應該大。以往多唔多此類的四、五年級插班生?我都吾知,但應該有。

原帖由 happypiano 於 09-9-29 21:20 發表
想請問, 讀東區小學既中文小學既學生band 1 中間既學生, 入到張祝珊既話, 會唔會讀得好吃力呢?  我最擔心就係呢樣, 因我唔想再push push push, 中學無得push的. ...

我想Band 1中入張祝珊應該應付得來。

原帖由 happypiano 於 09-9-29 21:20 發表
想請問, 讀東區小學既中文小學既學生band 1 中間既學生, 入到張祝珊既話, 會唔會讀得好吃力呢?  我最擔心就係呢樣, 因我唔想再push push push, 中學無得push的. ...

上到中學係培養自發性。
如果小朋友肯努力,應該應付得到。如果小朋友懶散,就算Band1頭都讀唔上。

醒目開學勳章

THANKS 你地的回應.

我個仔就係一路懶開, 係真係P5暑假先見到佢個人開始積極左D.  

我係選校方便就係怕even 俾佢入到間好好既學校, 佢自己唔上進, 最後又係要俾人踢出黎, 到時仲衰. 因為一讀唔上, 好多時都更加多藉口無心機讀.  反而一間程度無咁高的(當然都係band 1 英中啦), 可能佢會讀得easy d.

好矛盾既係另一方面, 若佢肯上進(因為要人push 就去到band 1 中, 佢肯讀, 應該可以去到好d的), 咁一定係一間好d既學校可以俾到佢既進步空間大好多.

p.s. 以上既想法係................假設人地d好學校肯收.  因為張祝珊................自行都唔會收band 1 中既學生啦!!!

原帖由 ccspy 於 09-9-30 01:41 發表

上到中學係培養自發性。
如果小朋友肯努力,應該應付得到。如果小朋友懶散,就算Band1頭都讀唔上。

醒目開學勳章

張祝珊係一間好谷的學校,band one 中有些小朋友未必可以應付到,東區來說係一問top band 1!

原帖由 hkefai 於 09-9-29 22:52 發表

我想Band 1中入張祝珊應該應付得來。

原帖由 ccspy 於 09-9-30 01:41 發表

上到中學係培養自發性。

說得對!最重要是小朋友的自律性和學習性。還有,Band 1水平祇是小六升中一個參考數據,上到中一是學生另一階段,適應力越高越快越着數!

很視乎小學的基礎如何,小學基礎打得好,再加上自己肯努力,都唔駛太驚

庇理羅士女子中學 very good
‹ 上一主題|下一主題