用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14校網 你地入到第幾志願?
go

14校網 你地入到第幾志願? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Can you all share ?? Thanks.
   0    0    0    0

1st 北角官小

原帖由 winniecws 於 09-6-7 02:00 發表

TomatoCat

Me too!  1st - 北角官小,我明天會去註冊,請問知唔知依間學校校風好唔好?有冇外籍老師教英文?係咪普通話教中文?

Can

其他家長派成點呀?:loveliness:

係啦! 有沒有其他家長呀? 會否有跨區揀學校呀? 有沒有派的不是太好的?

原帖由 shala 於 09-6-8 22:15 發表
其他家長派成點呀?:loveliness:
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章

係囉,今年好少14NET家長上黎喎。

14 net 嘅家長,派位派成點滿意嗎?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

net 14

請問北循上午班好定係下午班好d? 兩者有什麼分別?

小吉媽媽

原帖由 winniecws 於 09-6-7 02:00 發表

1st - 嘉諾撒

回覆 10# winniecws 的文章

1st - 滬江

回覆 1# samelsaho 的文章

向位媽咪, 想請教下 net 14, 有邊間學校好呀? 北角官小有兩間 (Quarry bay & 雲景道), 請問有咩分別? 邊間好d?  係 net 14, 好似無邊間係英文小學(官校)?  如知道有, 可以話我知嗎? 因我個女黎緊9月要揀小學, 所以想請各位媽咪指教.  Many tks!

原帖由 TomatoCat 於 09-6-7 11:12 發表
1st 北角官小

恭喜恭喜

醒目開學勳章

我囝囝嚟緊9月選校, 心目中想選北循或聖米??? 有多一點資料可供參考嗎? 我見它們網頁供佈的升中派位情況好似差唔多吧!!!

samelsaho

Hello to you, 我地都係 1st choice 入左, 阿仔會同你小朋友做同學了...先打個招呼 here.

luiling:

向位媽咪, 想請教下 net 14, 有邊間學校好呀? 北角官小有兩間 (Quarry bay & 雲景道), 請問有咩分別? 邊間好d?  係 net 14, 好似無邊間係英文小學(官校)?  如知道有, 可以話我知嗎? 因我個女黎緊9月要揀小學, 所以想請各位媽咪指教.  Many tks!

==> 你心目中英文小學係指咩呢...因為正確地講...."英文小學"既定義係 "除左中文外, 所有野都係英文, 書又好, 講課語言都係" 咁先叫 "英文小學", 因此, 若以咁黎計....90% 以上既學校都唔係, 唔止 net 14 冇, 好多區都冇...even La Salle 個停都係中文講課, 係數學係學英文數而已, 但都係中文講授的.

而你問既小學, 佢地都係 "中文小學".  即係, 數係中文, 講課都係中文.

醒目開學勳章

如無記錯, net 12的嘉道理都係(我唔太喜歡, 因太多巴籍學生)吧!!

論熱門程度, 北官(英皇道)勝, 但論環境雲景道則較好吧!!!

另女孩子我會選嘉諾撒, 因為有聯系中學--嘉諾撒中學(女校), 而且聽說呢間學校各方面都好好, 英文程度都頗深, 亦係呢區的非常熱門之選, 亦係好多人心目中的首選, 甚至有人跨網選它, 不防多作了解吧!!!!

因我兩個係囝囝, 所以唔會把嘉諾撒作首選吧!!!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-6-13 17:16 發表
luiling:

向位媽咪, 想請教下 net 14, 有邊間學校好呀? 北角官小有兩間 (Quarry bay & 雲景道), 請問有咩分別? 邊間好d?  係 net 14, 好似無邊間係英文小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zonei ...

咁如果係男仔net14,大家會點排?
我想參考下.
thanks!

1st - 嘉諾撒

回覆 5# 彥彥媽咪 的文章

hi 彥彥媽咪,

sorry 呀!囝囝不能與妳囝囝做同學啦!    我們應該會give-up!但囝囝學校的老師話這間幾好,有幾個老師的小朋友都讀緊!
‹ 上一主題|下一主題