用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

thanks.
我想問下, 佢地小一分班係咪隨意去分架?
同埋佢地中文科係普通話教定廣東話 ?抑或有普通話堂.

原帖由 囡囡媽 於 09-6-9 22:22 發表
首先歡迎各位準小一家長。:D

Cathleen,

你如果是第一輪派左,應該張註冊証已經給禧年收左,證明已經註左冊呢!

聽講都幾多威寶小朋友入咗呀.  

喺呀, 佢哋嗰日借禧年個禮堂影畢業相呀.  我無去呀. 因為驚令到仔仔分心呀.

原帖由 qkhui 於 09-6-9 09:46 發表
HI Ktmama,  9 月你仔仔又可以同我仔仔一間學校la.
你知唔知今年威寶多唔多同學派到禧年ar ?
剛剛過佐個星期六早上, 仔仔見到威寶老師帶o的同學仔來學校. 你有無去ar ?

...

醒目開學勳章

原帖由 Cathleen 於 09-6-9 23:30 發表
thanks.
我想問下, 佢地小一分班係咪隨意去分架?
同埋佢地中文科係普通話教定廣東話 ?抑或有普通話堂.

小一分班係隨意去分, 中文係用普通話教, 亦有普通話堂.
舊年有兩個班主任 (29人一班). 今年小班教學唔知有無改.

我地仲觀察到,到學期中老師會分別一d叻同一d學習慢既同學, 同一份功課有時會有唔同既 assessment, 學習慢果d同學會比較淺d, 亦會另外有功課輔助, 等佢地追上梨. 呢方便我覺得佢地真係做得幾好, 照顧到唔同程度既學生.

尋晚在追番2008的post
似乎小朋友好多野要適應

上學的時間長左
比幼稚園惡的老師
小息時要學去toilet+搵位+食野
要認識新的小朋友
9月尾還要默書

睇完自己都緊張埋
不過條路最後都要靠小朋友自己去行

回覆 24# hellokm 的文章

我地都係過來人,小朋友會好快習慣及適應的,我相信小朋友的問題不大,反而是家長們就要一段時間去適應囉!尤其係Dictation,大家加油啦! 這階段一定會來的呢!:loveliness:
囡囡媽

唔怕, 我哋大家互相扶持, 最緊要放鬆些.

原帖由 hellokm 於 09-6-10 20:13 發表
尋晚在追番2008的post
似乎小朋友好多野要適應

上學的時間長左
比幼稚園惡的老師
小息時要學去toilet+搵位+食野
要認識新的小朋友
9月尾還要默書

睇完自己都緊張埋
不過條路最後都要靠小朋友自己去行 ...

各位你地好!!
我想問下第一輪入到禧年係以幾多分入ga, 另外宗教分又點計呢, 係計小朋友定家長

我就好好彩 15 分入咗, 不過都有幾個入唔到, 到統一派位時先派到咋.

宗教分喺計小朋友 gar.

原帖由 phibow 於 09-6-17 13:03 發表
各位你地好!!
我想問下第一輪入到禧年係以幾多分入ga, 另外宗教分又點計呢, 係計小朋友定家長

原帖由 phibow 於 09-6-17 13:03 發表
各位你地好!!

各位家長好!

我仔仔好好彩係扣門時入到禧年,我想問學校的課外活動多不多選擇,課程是否好深,家長係咪要同仔仔一齊讀書.

謝謝

浩源爸爸

怕咩分心ar ?

原帖由 ktmama 於 09-6-9 23:38 發表
聽講都幾多威寶小朋友入咗呀.  

喺呀, 佢哋嗰日借禧年個禮堂影畢業相呀.  我無去呀. 因為驚令到仔仔分心呀.

醒目開學勳章

原帖由 yyuummbb 於 09-6-28 20:29 發表

各位家長好!

我仔仔好好彩係扣門時入到禧年,我想問學校的課外活動多不多選擇,課程是否好深,家長係咪要同仔仔一齊讀書.

謝謝

浩源爸爸

課外活動多不多選擇 <--  都算幾多, 不過小一最好試一兩樣先, 因為每日都有功課, 所以星期五d課外活動會多d人參加.

課程是否好深 <-- 睇下你小朋友之前讀邊間幼稚園, 如果幼稚園係已經教深左(好似要寫週記), 咁上小一唔算好辛苦.

家長係咪要同仔仔一齊讀書 <-- 如果想子女好, 都一定要, 唔理係讀邊間.

原帖由 qkhui 於 09-6-29 09:46 發表
怕咩分心ar ?

多謝您的提點,希望日從多啲聯絡

yy

請問是否要為小朋友包書?
我怕包書會另重量@加
唔包又怕老師話要

知唔知髮夾頭飾是否一定要黑色?

回覆 34# hellokm 的文章

hellokm,

髮夾頭飾沒有規定要黑色。不過過去一年都好少見禧年學生帶太誇張的髮夾頭飾。:

學校亦沒有要學生包書,我小朋友小一都只係幫佢包左書本,作業無包,因小一的小朋友始終太細,書本好快好殘了,但再大d我就打算連書都唔包。不過如果你想學期尾將自己的書交家長會義買,當然係整潔些好啦!

另外,想提一提新學期初,學校常常在早上入學校時磅書包的,不要買太重的書包給小朋友用呀!如果唔係,就算你晚晚有執書包都好重呀!
囡囡媽

HAHA, 咪就喺驚佢掛住睇我囉.

原帖由 qkhui 於 09-6-29 09:46 發表
怕咩分心ar ?

恭喜晒呀. 大家到時多多指教

原帖由 yyuummbb 於 09-6-28 20:29 發表

各位家長好!

謝謝

浩源爸爸

我驚佢哋班細路好快攪到書爛晒, 所以連書連作業都包晒呀.

原帖由 hellokm 於 09-7-1 13:15 發表
請問是否要為小朋友包書?
我怕包書會另重量@加
唔包又怕老師話要

謝謝提示, 好期待快 d 開學呀.

原帖由 囡囡媽 於 09-7-1 22:05 發表
hellokm,

髮夾頭飾沒有規定要黑色。不過過去一年都好少見禧年學生帶太誇張的髮夾頭飾。::" />

學校亦沒有要學生包書,我小朋友小一都只係幫佢包左書本,作業無包,因小一的小朋友始終太細,書本好快好殘了,但再大d我就打算 ...

各位禧年家長,你哋好! 小女都係今年9月入讀禧年小一架! 想請問運動服一個星期要着幾多次呢?因為我6月27日只係買了校服及運動服各一套,忘了多買一套替換,真係大頭蝦,而家準備再去買多套,不過如果運動服一星期只着一次,就不用多買一套了!另外,請問馬鞍山福安花園好似有間鋪頭有現成校服賣,晤知惦唔惦呢?
‹ 上一主題|下一主題