用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教小學(海帆道)家長會
go

大角咀天主教小學(海帆道)家長會 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道)家長會

小孩子的天空,

點解今朝見你拖住個小朋友gei???

bowiema, lam2hei:

我個仔有喊,仲要走左去唔肯打,後來咪喊住打,佢好伯死!

今日個小朋友是明年的小一新生,是我朋友個仔.他是來註冊的.

小孩子的天空,

Oh....I see.....歡迎佢加入我地既大家庭!!

甘你仔仔走咗去邊呀??

小孩子的天空, lam2hei,

Photos sharing, please click and view if you have time.

Bowiema

好醒喎!  
下星期, 又要
黎過! 但
我會同我個女
努力架!

明天會
轉凍. 各位小心身體!

lam2hei,

係呀! 大家一齊努力啦!!
Adrian今日無返學, 去唔到ocean park 既function.....佢好失望呀!!

咁咪...好慘! 無事啦嗎? 今日可以返學嗎?

我個女噚日去了動植物公園, 點知晚上發現佢好多
蚊釘. 兩隻腳成十幾撻.  唔知佢係咪係公園度咬. 定係
係屋企度咬, 因為噚朝上佢瞓醒後, 見到佢個臉比蚊釘
左兩野!.

lam2hei,

我諗係在公園咬既. adrian今日都無返學, 昨晚依然燒緊, 仲出埋疹tim, 相信係支針既反應. 但昨晚好辛苦, 佢成11:00pm先開始退燒, 成晚都要睇住佢, 驚佢又燒番. oh.....next week 仲要測驗tim....

hello 各位家長,你哋好,

小妹好希望幚女女入到天主教小學,可以指點吓嗎?

請問貴校同另一間大角咀天主教小學有什麼分別?你覺得令千金,令公子係呢間學校讀得開心嗎???填志願時應該點抉擇??

多謝指教   

退燒就可以了. 枝針好勁! 我都唔知個女仲有冇
反應(5至12日內). 因為佢打左當日就發燒, 好彩係
低燒同麻第二日就退了! 我問過衛生署, 佢好行咁話
個個小朋友反應都唔同, 有d會燒, 有d就無事, 我小朋友
即日發燒, 可能係枝針既反應, 又可能係
佢打針之前已受其他病毒感染依家
發出黎又唔定! 但呢排就會睇佢緊d尤其
係半夜, 仲發生麻呢兩日比
蚊釘事件, 我就更加要多留意佢有無發燒了!

你有冇返學幫佢攞功課返屋企做? 明天係假期! 我個女上次
發燒無返學, 我無意式要問老師攞功課做, 第二日做到佢
死左咁制.

lam2hei,

係呀!! 好勁呀!! 我每日都有攞功課, 同每朝都有返去交功課. 日日清ga.....

bird-bird,

呢間係千禧新校舍, 前身即舊校既下午班.
我仔仔讀得好開心, 因為校長既教學理念好好, 唔單只培養小朋友既成績, 好著重品德既培育.同埋佢地好多活動, 不會死讀書. 全校既老師同校務員都好nice.

你係唔係呢區? 如果唔係就要越區抽ga lak. 如果係同區, part 1, 越區都可照填第1志願, 但第2, 3就唔好填了, part 2, 本區第1志願亦要填.

Bowiema,

多謝你嘅指引,咁係咪即係2間大角咀天主教小學都係全日制呀??2間嘅課程同校譽有冇分別呢?2間都係同一個網,我應該填邊間做第一志願呢? 要幾多分至有把握呀?

我亦惗緊應該揀呢間,定係直資一條龍(聖瑪利亞男女英文中小學),唔知你有冇聽過呢間學校呢?口碑唔知好唔好??   

bird-bird,

2間都係全日制小學, 其實2間都唔鍺, 但我個人鍾意新校舍, 設備真係會好好多, 同埋活動空間會多好多. 佢地校舍空氣真係好好, 同埋新校成績較好, 追貼油天ga. 第2個round係唔計分, 只係電腦抽籤.

我個人唔係太鍾意直資小學, 始終太新, 路向未曾太清晰. (sorry, 可能會得罪好多家長, 純屬個人意見)

bird-bird,

你個女係咪下一年先開始報小一(即2000出世的小朋友)?

今年既小一自行收生已經放榜了. 只有自行收生先要計分!
而第二輪統一派位係跟居住地址. 係無分計! 將會係來年一月選校(方法就如Bowiema所講咁講). 六月開奬.

bird-bird,

仲有, 我地小朋友讀緊個間係海帆軒對面, 位於海旁. 係南昌西鐵站同奧運站之間. 地點唔係好方便, 但勝在夠清靜同空氣好!

而舊校校址比較蓸雜, 係大角咀舊區, 近港灣豪庭. 我未參觀過舊校, 但我相信你見到我地小朋友讀緊嗰間, 你一定會鍾意. 有機會你要去參觀下, 而且, 上至校長, 下至校工都好好人. 校長日日都會係操場上行來行去, 同學生及家長談話!

Bowiema,  lam2hei,

遇到2位都知呢間學校嘅家長同學生多好人啦   

其實彤彤係大b要2006先可以讀k1,咁快惗小學係我太担心選錯幼稚園會影響入好小學嘅機會.我奶奶同2個姑仔每個星期都係舊校望彌撒,我同老公就超懶,一年先去幾次    我都認為新校比舊校優勝, 如果第一輪要有幾多分至穩陣呢???

呢2間小學多數會派邊間中學呢??

bird-bird,

我諗20分多數會入到. 而中學多數係油, tst 旺區既中學. 個net 都ok ga.

寫道:
bird-bird,

我諗20分多數會入到. 而中學多數係油, tst 旺區既中學. 個net 都ok ga.

Bowiema,

我尋日上去學校

bird-bird :

我朋友個仔今年20分,在第一輪都收咗.你放心!

每年有四個全測、兩個考試.我覺得不錯,因範圍少d容易温.我有d朋友只有一測一考,一次過温十課,很辛苦的.

主流班或國際班隨你喜歡啦,不過大角咀天主教小學(海帆道)各科都是中文教學的,到小一要識好多中文字. 小一的英文還是Good morning, hello ,There is /are.....比較易pick up.
只要k.2比小朋友上d playgroup/phonic, 一定冇問題.
‹ 上一主題|下一主題