用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 木琴問題?
go

木琴問題? [複製鏈接]

All,

有沒有高年班的同學可以share 吓學木琴的經驗呢?       因考慮買不買大型的木琴.
(1. size problem?
2. price problem?)
   0    0    0    0

還有保養問題!!

other than 琴行買,
老師介紹左http://www.saitogakki.co.jp/e/wood/ms60.html

or

http://www.saitogakki.co.jp/e/wood/ms55.html

but我忘了問保養事宜....

介錢大約25k..26k左右, 隨日元上落而定~

簽名被屏蔽

請問你的小朋友用那款木琴?
原帖由 ming2 於 09-5-20 22:00 發表

你想知d有關木琴0既咩問題呢??睇下有咩可以幫到你..

簽名被屏蔽

Ming2:

1. 請問是否老師介紹買的型號?
2. 是否可用至畢業呢?
3. 入樂團是否會進步快些及會 more busy?
4. 請問你在哪裡買呢?

Thanks!

原帖由 ming2 於 09-5-21 00:58 發表

Toyama 4.3 Octave

簽名被屏蔽

Ming2:

Thank you for your reply.

請問1. Saito MS-60P
      2. Saito MS-55P
      3. Adam MSPV40
      4. Toyama MPP40
怎樣呀?那樣好呢?

原帖由 ming2 於 09-5-21 11:29 發表
kit-long

個琴其實係我自己教學生用0既...4.3 octave絕對夠用到畢業架啦...多數學校都會買4.3 octave架..

入樂團就當然會忙少少啦..因為成日都要成團人一切練習,不過相對地亦會進步得快..因為除左要練平時自己學0 ...

回覆 1# kit-long 的文章

~ 在網上找到一些關於選購木琴的注意事項, 不妨參考一下

http://www.wretch.cc/blog/jpgsj3599/13217434

~ 購買如此貴重及龐大樂器, 應該找樂器導師查詢, 起碼他/她的專業知識比我們豐富.

~ 另一考慮因素, 我會較為現實, 當要轉換高一級樂器時, 原有的舊樂器價值能力是否最好, 最耐用.

回覆 1# HY412 的文章

剛才想到一個方法, 今天學校通告 #112 『第六十一屆學校音樂節成績』 , P.3/11 有敲擊樂組名單, 另, 之前學校在 2/18 發出通告『第61屆校際音樂節比賽(個人賽)午間音樂會預演』P.12, N463 Xylophone Solo - Primary School Bit O'Rhythm (Harry Breuer) 學校有 8 位同學都是參加了木琴比賽的.

不如利用內聯網查問他/她們是否學緊木琴 ? 問下意見亦未嘗不可 !!

HY412,

謝謝你的提議!
原帖由 HY412 於 09-5-21 18:36 發表
剛才想到一個方法, 今天學校通告 #112 『第六十一屆學校音樂節成績』 , P.3/11 有敲擊樂組名單, 另, 之前學校在 2/18 發出通告『第61屆校際音樂節比賽(個人賽)午間音樂會預演』P.12, N463 Xylophone Solo - Primary  ...

HY412:

Thank you very much!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題