用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 點教孩子英文串字
go

點教孩子英文串字 [複製鏈接]

串英文生字主要,可以透過兩方面
1)字音(聽覺形)
2)圖像(視覺形)
3)經歷(觸覺形)
"英文則時常忘記, 已學了大半年phonics都未可以掌握3個字母的發音"
我覺得你的女女唔係聽覺形

圖像(視覺形)的教學方法:
1)畫一幅圖,有幾個景象,要女女一起睇,一起講反這些英文
好處:一次過記好多英文
2)用小卡寫中文,叫女女講英文,講錯就同佢一起串,even 用個個字講故事
好處:將呢個生字學習變成一個經歷,觸覺形合用
3)分字法:將一個長的字分為幾個已經識的字,俾女女覺得唔係學新字
eg artist分為art 藝術同-ist
     下次再教-ist尾 如atheist可以分為a
-the -ist 咁女女眼中易好多,因為ist上次學左
a the 又識

不過最重要係你要知道女女學英文方面真係有困難定係心理問題
因為好多時 小朋友面對環境係中文但係要佢學英文佢會心理上覺得難

唔......我細個都係咁,不過大大下為同英國人date 就好左好多,所以我覺得你女女有可能好似我咁心理作用

原帖由 妙mill 於 09-10-15 12:50 發表
我都有為阿仔既串字問題而煩惱.
佢對上英文堂無反感,仲聽得明老師講D咩.
連佢英文老師(P1)都話:我對佢有信心播!
但係佢串字就差D喇,頭一次默書只默幾粒字,但係就串左幾晚都仲有串錯個 "fine" 字.

到底係我阿仔串字 ...

咁係佢對字串法唔深刻,好似念口往叫佢串一個字連背45就ok,我都係咁細個

‹ 上一主題|下一主題