用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 陳守仁面試
樓主: kinmom
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

Re: 陳守仁面試

我個仔都要2nd interview, 好開心呀!  因為陳守仁是第一間放榜的學校, 所以都增強

I found my daughter's name on the last page, very sacred moment!      

Anyone knows how many students went for the 1st round?

As there are over 400 students going for the 2nd round, I think a lot parents brought their kids to TSL.

Is there any kids accepted in the first round? Why they need to have more than a interview to select the children, really too bad to have so much pressure to the kids

魅力公主 醒目開學勳章

1st round分兩日..每日分開好多節..每節得半小時..仲要每節有5層樓既幾個班房考..而每個班房又有4-5個小朋友..可以想像得到有幾多人去考...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

我估1st round有一千九百幾人﹐因從Application number看﹐應該是24805XX~24824XX

I saw my girl name. Is there anyone can inform me what the questions will be asked this time? Any written test?

好開心呀!我囡囡都有得2nd interview,因為我囡囡間學校只係普通英文幼兒園,之前都預左唔得,好緊張呀!有没有人知道會考咩,會唔會考家長架,可唔可以分享吓呢!

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

覆悠悠媽咪:首先恭喜所有能進入覆試

moyin: 恭喜妳個仔考不到,我個女都是考不到。但我有個朋友的女兒考到,她每天都在夢遊中,妳跟她說 YES 她說 NO,自己都不知道自己在做什麼,這樣也能Second interview,對陳守仁有點失望,不知道用甚麼準則篩選學生?

校長話:你個仔考第一、無夢遊、好成積,無得留低 - OUT
相反可能是一件好事,不用每天夢遊。           

我女兒亦不能進入2nd interview。 說真的, 其實都有點失望。 打從day1看見其計分標準,還以為有點希望,現在... 還是算了吧!
不過,我對女兒本身還是抱有希望的,她是”細女”,雖不是考第一,但也能名列前茅,對自己,對家長,亦算是有交待。我相信她總有成功的一天。

願大家共勉之!!  :)

醒目開學勳章

咁係咪就冇得second in 果D, 就等於fail?

Hi,angermon好多謝你的安慰,其實係我個仔考完出來,我仍然有好大信心的時候,我已向幾位朋友提及憑此幾條這

Yes,忘記過去,努力將來吧!

大家好,冇得second in唔好咁快就失望,因為有一部份小朋友係唔需要second in 就收左,一部份就會要了解多啲小朋友先收,另一部份當然就係要out啦,所以大家都要等到11月15日(大日子)先知架,我個同事個仔和表哥在"譚歐陽"讀都有得second in佢打去問"陳守仁"和"譚歐陽"都係話冇名唔代表唔收,要"大日子"個日先知.
所以大家唔好咁唔開心呀,可能你地既小朋友就係叻個班呢!

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

竹葉青: 您好! 請問妳從那裡知道有一部份小朋友係唔需要second in 就收左,First in 完全沒有提及,妳說有個同事打去問"陳守仁"冇名唔代表唔收,要"大日子"個日先知,是否已經正實?

angermom,

我個同事今日打去問"陳守仁"佢地真係話冇名唔代表唔收,佢有好幾個同學仔都冇名,打去問都係咁講(包括"譚歐陽"的先生都係咁講.
其實我初時都有話只馮兩三條問題就可以知小朋友ok與否,但其實佢地可能都會睇下本Profile(同講咩幼稚園)知到個小朋友學過啲咩,有咩興趣等..來選小朋友.所以大家唔好咁快灰心呀!!

各位冇得2nd interview嘅媽咪(鍾意陳守仁),唔好唔開心之餘千萬唔好比小朋友餘下d面試太大壓力呀,既然"竹葉青"朋友問左就先信人,反正多個希望又唔使2nd interview。其實我唸要2nd interview嘅媽咪聽完仲大有壓力呀。

大家好,冇得second in唔好咁快就失望,因為有一部份小朋友係唔需要second in 就收左,一部份就會要了解多啲小朋友先收,另一部份當然就係要out啦,所以大家都要等到11月15日(大日子)先知架,我個同事個仔和表哥在"譚歐陽"讀都有得second in佢打去問"陳守仁"和"譚歐陽"都係話冇名唔代表唔收,要"大日子"個日先知.

Dear All,

I sent an email to TSL yersterday and their PR replied me this morning that the assessment is based on 1st & 2nd interview and it's too early to draw conclusion now. So, all of us (who have applyed TSL) should still have hopes.

angermom :

凡事都不要太衝動,以為自己的孩子沒有機會,就立即批評學校有問題,及有被取錄的朋友女兒不是!!!!

Be a mature mom.

‹ 上一主題|下一主題