用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請 問大角咀區 (32網)﹐有 什 麼 好 學 校 ﹖ ...
go

請 問大角咀區 (32網)﹐有 什 麼 好 學 校 ﹖ [複製鏈接]

請 問大角咀區 (32網)﹐有 什 麼 好 學 校 ﹖

I am in net 32. When I look at the 小 學 概 覽 2004﹐ I found that there are total 14 schools avaiable. 4 out of 14 are seems to be selectable. The others are either  縮 班 or 不 招 生 . Pls. advise the prioity of the following schools. And comments about the school, 基 榮 and 基 全

1.  大 角 咀 天 主 教 (海帆道 )
2。 大 角 咀 天 主 教
3。 協 和 上 午 校
4。 協 和 下 午 校

Thanks you !

Re: 請 問大角咀區 (32網)﹐有 什 麼 好 學 校 ﹖

hi Kathy-yoyo :

正想開這topic,因無咩人講
我都是32網,呢區小學無咩特別top,但下星期交表。本人心水有:
1)協和(下)~07年原址轉全日
2)協和(上)~07年轉全日,搬去九龍城舊機場
3)大角天(海)~千禧校有發展潛力
4)大角天(舊都不錯,但校舍舊左d,升中派位ok)

正頭痛緊呢!大家交流下

Re: 請 問大角咀區 (32網)﹐有 什 麼 好 學 校 ﹖

32網學校不算多及出臮,又多縮班及殺校.但此區正不斷發展起樓,希望這樣會吸立多些居民就近番學(但都幾難)
至於基全今年開得兩班小一(11/9星期六開放日,得閒去參觀下)
預計2006年基榮上午(原校轉全日),下午校會同區外聖多馬下午校合併搬新校轉全日

Hi, tamannebal,

坦 白 說 ﹐ 在 這 區 ﹐ 選 擇 真 的 不 多 。 我 很 擔 心 如 果 第 4 間 都 派 不倒 ﹐ 而 又 沒 有 填 第  5 間 以 後 的 學 校 ﹐ 到 時 電 腦 派 到 不 知 那 一 區 ﹐ 真 是慾 哭 無 奈 呵 ﹗   其 實 我 住 得 較 近 大 角 咀 天 那 兩 間 ﹐ 所 以 我 都 會 選 那 兩 間 為 首 。 如 果 協 和 (上 ) 遲 D 仲搬 去九龍城﹐所 剩 無 幾 啦 ﹗

由 于 選 擇少﹐  我 都 想 過 其 他 地 址 報 ﹐到 時 統 一 派位 多 D 選 擇 。      

我都住近兩間大角咀,你小朋友幼稚園是否讀呢區...
咁你要問定心儀學校,如2 round都填佢,但touch wood全軍覆沒,叩門時面見有無機.另外你有無報定私校打底

:wink:

我 小 朋 友 在 全 灣 區 讀 幼 稚園  (因 為 跟 婆 婆 住 )。  其 實 我可以 報全 灣 區 的 學 校 ﹐  我 們 本 身 是 教 友 ﹐ 首 選 當 然 是 天 主 教 學 校 ﹐ 所 以 。 問 題 是 如 果 要 去 到 統 一 派 位 ﹐ 那 一 區 多 學 校 選 擇 ﹐ 在 大 角 咀 區 ﹐  只有 大 角 咀天 合 我 心 意 。

真 頭 痛 ﹗ ﹗ ﹗        

小朋友上到小一後是否婆婆帶,如果係緊係報回荃灣區la.細個時我都住荃灣,這區多選擇嗎?
我畢業於伍季明但我唔考慮了.

樹我八卦,你又住大角咀又住青衣咁青衣都不錯呀?
‹ 上一主題|下一主題