用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸大附屬幼稚園家長
go

浸大附屬幼稚園家長 [複製鏈接]

浸大附屬幼稚園家長

yaumama,

在這裡談好嗎?
是甲班呀! 我們因該在等接放學時見過面, 我猜妳囡囡是乙班吧 不過九月開始將是同班, 因為老師說會合班. 我都替仔仔報了校車, 不過到現在都還未收校巴資料, 不知妳收到没有?

Re: 浸大附屬幼稚園家長

Zimba,

點解我唔知O既?合班之後咪會一班好多人??  

等我古下你先, 你會唔會係借VCD俾我個媽咪呀? 因為上年幼班自己接放學媽咪, 好似等一兩個  

校巴資料會8月20號先寄出, 所以我都未收到。 係呢, 你今年會唔會打算俾仔仔參加"小蜜蜂"活動呀??

yaumama,

唔係呀, 冇借vcd呀. 又等我問妳一題選擇題: 妳有没有駕車接囡囡?

7月家長日老師告訴我的, 說合班後希望學生之間更能擦出火花, 好讓教學活動更有趣, 熱鬧和有氣氛. 不過甲乙兩班的同學大都互相認得, 應該不會有太大問題.

"小蜜蜂"活動是什麼來的?我未聽過呀?

各位浸大附屬幼稚園家長,

我個女出年九月剛滿3歲,想報讀浸大附屬幼稚園,希望各位俾俾意見:
1.中文同英文巳嘅程度如何?
2.教學方法
3.老師教成點
4.小朋友讀得開唔開心
5.校社環境
請向位幫忙給予竇寶貴嘅意見
Sunmoon

zimba,

有呀, 我每天都駕車接囡囡, 我諗你係咪知我係邊個呢, 但係我估唔到喎  !!   :cry:

我今日番過學校 (因為好大頭蝦, 我竟然過唒deadline交回條, 要黃小姐call我先知道   ), 我見到白老師, 我問佢合班既O野, 佢話唔係合班。 後來我諗起我囡囡班主任提過, 出年會多左兩班一起O既活動, 如你所說“希望學生之間更能擦出火花, 好讓教學活動更有趣, 熱鬧和有氣氛“!

"小蜜蜂"是類似童軍活動, 課外活動O黎O架。

HI, sunmoon,

以下是我解答其他媽咪O既資料, 希望你有用啦。

--------------------------------------------------------
本人囡囡讀緊浸大附屬幼稚園, 佢讀得好開心, 無論老師, 阿姐都好好, 一個人讀書要讀咁多年, 有排辛苦, 點解唔俾小朋友開開心心渡過三年幼稚園生活呢。
--------------------------------------------------------
我囡囡都係細bb, 都一樣入到, 我就係鍾意佢地一視同仁, 唔同有d學校明明interview時表現好好, 都入唔到, 一年後再去同一間interview, 表現勁差, 反而入到   

當然你要對浸幼有信心, 認同佢地教學理念, 這好重要, 否則就算入到都無用.

另外想一提, 浸幼校車隊會盡量増加上落校車位置安排小朋友返學放學, 這真是值得一讚的.
---------------------------------------------------------

雖然地點唔就腳, 但環境確實一流, 因為學校周圍唔噪。

學費 : $3100
校車 : 唔清楚, 但好似around $800
無雜費。

但你參觀過學校, 就會覺得物有所值, 今個暑假, 學校仲裝修潻。
---------------------------------------------------------

至於英文課程確實唔夠, 但學校認為小朋友應把自己母語學好先, 如果自己母語都唔好, 又點學其他語言呢, 我都同意O既。而且小朋友都常常從其他途徑接觸到英文, 所以問題唔係咁大。

教學方法:

K1 & K2 : 主題教學
K3 : 方案教學 (Project Approach)

以往畢業家長comment都會覺得小朋友會好有自信, presentation skill 好, 上小學勇於發問。

其實我囡囡係細BB, 我諗過今年同佢O係第二間學校repeat等佢做大BB, 但始終我囡囡係呢間學校讀得實在開心, 佢O既性格亦改變了許多, 始終唔捨等間學校, 所以決定留低。

yaumama,

我大概知道妳是誰啦. 我們在買麵包活動做家長義工後曾一起吃茶點, 平時只是點頭打招呼, 未曾真正傾過計. 還有我仔仔是下學期才轉來浸幼的.

哦!原來是一起活動, 不是合班. 那我就放心, 我也怕班上太多學生呢.

可能因仔仔是轉校生, 就没留意"小蜜蜂". 原來學校有提供課外活動的嗎?

我仔仔都是細仔, 我都問過羅園長好不好讓他重讀k1, 她就認為k1是主題教學, 每年的教學內容差不多, 孩子可能會覺得悶, 不如等k3才決定, 若真覺得孩子需要重讀, k3是project approach, 每年的主題都不同(由學生而定), 且不同的同學亦會有不一樣的互動方式. 想來也有道理.

sunmoon,

3.老師教成點
我仔仔的班主任很有經驗

4.小朋友讀得開唔開心
這所學校包容性很大, 除了學術外, 老師還花很多時間觀察學生, 幫助他們處理情緒及社交問題. 例如老師發現仔仔不太投入教學活動, 她會想辦法吸引仔仔的興趣, 而不是責備他不專心. 當他不太理解老師的指示時, 老師會嘗試用另外一種方式和他溝通. 仔仔當然開心啦.

5.校社環境
你留意學校的講座, 到時就可以參觀校園. 去年有講座, 我估今年亦有.
該用戶已被刪除

Kimba & Yaumama,

很感謝你哋咁詳細嘅資料同寶貴意見!聽你哋咁講個人嘅發展真係教得好出色,但係喺英文方面會真係否唔夠呢?英文科係咪英語為第一語言嘅先生教呢?雖然母語教小朋友好,但係我將來都準備小學後送佢去加拿大到讀中學,因我本身有加拿大藉,英文基礎都幾重要,但當然最重要都係開開心心學嘢,啟發小朋友主動性啦,有興趣,咁學嘢都快啲醒啲,所以有時真係諗到頭都大埋

K & J,

Please visit http://www.sce.hkbu.edu.hk/hkbuk/

Sunmoon

sunmoon,
偶然入嚟啲度, 好突然發現, 想問聲你點解用咗我囝囝張相作大頭相? 我覺得咁樣似乎唔係太好!

咁都得     

原來我們post張photo出來會咁冇保障,啲人可胡亂取用.其實我唔懂post  photo出來,所以想問吓.點解會咁樣     

zimba,

Hee Hee, 我諗我知你係邊個喇, 開學見啦!!

Cyrusmum 寫道:
sunmoon,
偶然入嚟啲度, 好突然發現, 想問聲你點解用咗我囝囝張相作大頭相? 我覺得咁樣似乎唔係太好!

How can this happen? Is it true? Where did sunmoon get the picture?
I had better not use my sons' pictures.

yaumama,

Keep in touch

zimba,
我都唔知點解會咁, 其實早幾個月前都已經有網友話過比我聽, 但佢唔記得清楚佢嗰名, 所以我揾佢唔到. 最近突然入嚟至見到佢, 張相係我囝囝9個月大時影的, 我都用過佢嚟做大頭相! 我投訴過, 但仲未有人覆過我!

Cyrusmum,

你好!我諗你一定好心急等我回應,而家先覆你唔好意思!真的謝謝你提出了這個問題,其實我都唔係好明白,因為當初登記時,喺"大頭相'嗰度可以click一click,就有過千張(其實唔只)圖案同相片任簡,就好似打機都可以簡人物一樣,咁我仲以為你囝囝係廣告BB,精靈又得意,咪簡咗佢囉 ?因為如果自己Post上嚟啲相無理由公開任簡架嗎!不過我都即刻更正,再簡時剩番嘅就好似唔覺再有相,本應我想連圖案都唔要,驚又係人哋ost上嚟,但又set唔到唔要,自己post又唔work,同埋呢個都多人用過!

其實張相俾人貼咗,自己都唔知嗰種感覺真係好唔舒服,好似好俾人冒犯咗,你咁客氣咁講出嚟已經好難得,其實有關方面應該回覆我哋呢個問題,點解啲相可以隨便供人任簡,更加唔好導別人,如果咁啱撞到啲修養唔夠,真係鬧大交都有可能,唔好选我唔該!我都係受害人嚟架

Sunmoon

sunmoon,
啊! 原來囝囝張相竟然可以係嗰度任揀, 唔怪得之我投訴咗兩次, 佢哋都冇回應啦! 唔好意思, 誤會咗你添!  

yaumama,
我仔仔坐6號校巴呀, 妳囡囡呢?

冬日勳章 熱血金章

sunmoon於03年登記時是可以選擇別人大頭照的, 但後來有會員投訴後, 我們已在系統上作出修改, 幾個月前開始已不能隨時選用別人的大頭照.
‹ 上一主題|下一主題