用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一註冊後仍可扣門嗎?
go

小一註冊後仍可扣門嗎? [複製鏈接]

如題.
   0    0    0    0

是註冊了資助小學,不是直資或私校,真的還可以扣門嗎?

當然可以

註冊了資助小學後, 是不是不可再叩另一資助小學的門呢? 既然你自行時沒有選這間叩門的資助小學,註冊後才叩它的門,相信它不會接受。如果是叩私小的門或有可能。不知我的分析是否正確?

是可以再叩的,因大抽獎後,會有人派唔到心儀小學,但又想去心儀小學叩門,但未必即時知道收與否,所以必須到所派到的小學先註冊,到確定有叩門的學校收,才去原先註冊的學校取回註冊証
原帖由 Queen4 於 08-12-11 17:43 發表
註冊了資助小學後, 是不是不可再叩另一資助小學的門呢? 既然你自行時沒有選這間叩門的資助小學,註冊後才叩它的門,相信它不會接受。如果是叩私小的門或有可能。不知我的分析是否正確? ...

原帖由 ^曾小姐^ 於 08-12-11 17:50 發表
是可以再叩的,因大抽獎後,會有人派唔到心儀小學,但又想去心儀小學叩門,但未必即時知道收與否,所以必須到所派到的小學先註冊,到確定有叩門的學校收,才去原先註冊的學校取回註冊証
...

如果註冊了直資,大抽獎後可唔可以去津校叩門呀????

原帖由 Queen4 於 08-12-11 17:43 發表
註冊了資助小學後, 是不是不可再叩另一資助小學的門呢? 既然你自行時沒有選這間叩門的資助小學,註冊後才叩它的門,相信它不會接受。如果是叩私小的門或有可能。不知我的分析是否正確? ...

都唔係所有學校都咁"小器"既,部份學校會接受任何人叩門既,當然曾經填過自行機會是否大d就唔知la。

我個小朋友係小一註冊後轉左四間小學,當然一間比一間好,但而家讀落後又覺得就算brand 1 學校都未必一定是好.忠告各位!因每個小朋友資質同性格都不一樣,不是學校不好.又不是學生不好,只能講夾唔夾得來,同埋教的老師好不 好,同一間學校都有好同懶既老師.

原帖由 阿西 於 08-12-12 09:31 發表

都唔係所有學校都咁"小器"既,部份學校會接受任何人叩門既,當然曾經填過自行機會是否大d就唔知la。
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

醒目開學勳章

原帖由 sanlocama 於 08-12-16 10:51 發表
我個小朋友係小一註冊後轉左四間小學,當然一間比一間好,但而家讀落後又覺得就算brand 1 學校都未必一定是好.忠告各位!因每個小朋友資質同性格都不一樣,不是學校不好.又不是學生不好,只能講夾唔夾得來,同埋教的老師好 ...

可唔可以 pm 話我知你所指嘅小學係邊間呀 ? 唔該.

If I already enrolled to a private school and still want to 扣門 to other sudsidized primary school. Should I still need to 註冊 the school in 統一派位 first?

原帖由 baby10 於 08-12-11 18:54 發表

如果註冊了直資,大抽獎後可唔可以去津校叩門呀????

九年免費教育,任何適齡兒童都可讀津校.

註冊了直資,只是放棄統一派位.津校叩門成,當然可以讀.

想問如第一輪自行已註冊, 但想轉另一間讀, 是否大抽獎後
可去叩門呢?thx!

即使第一輪註冊了,大抽獎後是可以去叩門的.

原帖由 TAOTAOLEE 於 08-12-11 14:00 發表
註冊了資助小學後而叩門又成功, 咁要辨D咩手續架.

在已註冊的學校取回註冊證,然後到叩門成功的學校註冊.

醒目開學勳章

原帖由 bbkirsten 於 08-12-17 21:59 發表
If I already enrolled to a private school and still want to 扣門 to other sudsidized primary school. Should I still need to 註冊 the school in 統一派位 first?

除非你會唔讀你已註冊既私校, 否則應該唔駛~
‹ 上一主題|下一主題