用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 激發學習動機的四大禁忌
樓主: loklokma47
go

激發學習動機的四大禁忌 [複製鏈接]

如果咁又得唔得: (的仔仔3.5歲)
1. 要做好哂功課先可玩, 做好的意思係有比心機做, 有用心做, 做完自己檢查一下有冇錯漏, 最好自己打打分數值幾多分! 而家長的立場係, 小朋友唔需要每項都識做, 重點在於有冇努力, 有錯亦容許! 如果小朋友因為想玩樂而隨便做, 家長就要求佢再做, 直到佢有用心做為止! (我係想教識小朋友, 我們要先做好該做的事情才可以玩, 而且要工作時工作, 遊戲時遊戲, 如果工作時只想著玩, 事情做不好, 最終要重做, 反而縮短左玩的時間, 得不嘗失!)

2. 儲印花獎勵方面, 我亦有做, 自覺都怕會變成小孩與家長討價還價的後果, 暫時不知如何定位, 因獎勵印花確實有它的效果, 例如小朋友現在知道有什麼方法去實現他想要的, 買玩具嘛/去迪迪尼/m記食薯條, 好呀, 儲夠印花帶你去! 奇怪的是他對儲印花不太熱衷, 暫時是刷牙會有印花(所以每天起碼有一個), 或是特別乖時! 可能我的印花計畫做的唔係太完善, 我冇利誘佢, 因試過好多次佢都唔受, (如食菜有印花, 佢依舊唔食!), 反而現在增強了他的耐性...因為想要一樣東西...佢係要等...等好耐..

原帖由 維他老師 於 10-2-22 14:19 發表
香港人總是貪快的, 用強迫、利誘等方法, 係, 係好快會做完你想佢做的, 但係佢係咪真係真心去做呢? 另一回事.

我見過有家長話: 做哂功課先睇電視, 結果功課全錯的~

本文的題目係: 激發學習動機. 我大膽加少少推論,  ...
‹ 上一主題|下一主題