用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

eye training for squint

好耐冇上來, 大家好.
我100%同意brian 的說法,
我個女第二次都係謝醫生做, 不過第二次先識搵佢.
我個女都係比較麻煩的case, 聽醫生說開刀後才知她眼內的肌肉一邊大一邊細....醫生要即時再就過d位....結果第一次就做衰左, 我覺得係自己吾好彩.

我已經幫個女book在polyvision做training,每次日$400, 做training $2000 4堂, 都未知有冇效. 我都想睇埋 光彩明天, 全名請問係咪: 香港光彩明天兒童弱視治療中心?有冇人試過,邊位驗光師好呀??

我覺得眼科醫生吾係好關心小朋友仲有冇binocular vision, 因為好多cases去到佢地手上已然冇乜立體感可言, 而且亦都吾關佢地事, 所以要自己出面再睇.

原帖由 beautylam 於 09-8-24 19:47 發表
好耐冇上來, 大家好.
我100%同意brian 的說法,
我個女第二次都係謝醫生做, 不過第二次先識搵佢.
我個女都係比較麻煩的case, 聽醫生說開刀後才知她眼內的肌肉一邊大一邊細....醫生要即時再就過d位....結果第一次就做 ...

係光彩明天兒童視力中心哩﹗~
視光師冇話邊位好、邊位差~
其實做完手術之後0既斜視訓練,成功0既主要因素係要睇小朋友有冇耐性,好乖咁樣去做果d training 0既工具。~ 視光師只係一個指導0既作用,0係屋企練習0既時候,都要自律d 先有用哩﹗contact info 已經pm 左你啦~

summarian

請你再PM 我好嗎,因為收吾到。

是否自己打電話BOOKING時要求做同視訓練? 
POLYVISION的驗光師說我個女仲有10度內斜,冇乜立體感,我又擔心起來了。因為第一之手術前醫生CHECK過佢立體感冇問題,(只係望遠野時先冇左)係咪又要做ASSESSMENT先呢?如果要做assessment我真係希望有人可以介紹個有經驗既先。

謝謝指教

原帖由 summarian 於 09-8-24 22:02 發表

其實做完手術之後0既斜視訓練,成功0既主要因素係要睇小朋友有冇耐性,好乖咁樣去做果d training 0既工具。~ 視光師只係一個指導0既作用,0係屋企練習0既時候,都要 ...

原帖由 RINGO 於 09-8-5 14:12 發表

同我仔仔做手術的醫生王震宇
旺角彌敦道664號
惠豐中心17樓
1704-06室
電話: 28 100 400
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140621&extra=page%3D1

RINGO

想請問係咪有兩位王震宇醫生, 我睇開個位係美孚同銅鑼灣先有診所 , 旺角就無診所? 禁大家講開王震宇好係邊位呀?

原帖由 summarian 於 09-8-24 22:02 發表

其實做完手術之後0既斜視訓練,成功0既主要因素係要睇小朋友有冇耐性,好乖咁樣去做果d training 0既工具。~ 視光師只係一個指導0既作用,0係屋企練習0既時候,都要 ...

Summarian

可唔可以pm比我, 唔該晒!

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-8-27 20:23 發表

Summarian

可唔可以pm比我, 唔該晒!

已經pm 左你啦﹗~

原帖由 summarian 於 09-8-27 22:16 發表

已經pm 左你啦﹗~

Summarian

Many Thanks Again

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-8-27 20:21 發表

RINGO

想請問係咪有兩位王震宇醫生, 我睇開個位係美孚同銅鑼灣先有診所 , 旺角就無診所? 禁大家講開王震宇好係邊位呀?

http://www.youtube.com/watch?v=zhG0wwewNLk&feature=channel_page

以上王震宇e生,都有喺瑪麗”客串”,我仔試過2次覆診都咁arm睇佢

原帖由 RINGO 於 09-8-31 14:49 發表

http://www.youtube.com/watch?v=zhG0wwewNLk&feature=channel_page

唔該晒, 好彩無搵錯人

請問謝醫生點BOOK, 幾錢一次.
我睇左王醫生, 想睇埋謝醫生, 才決定搵邊個醫生follow. thanks!

原帖由 suee 於 09-9-10 17:00 發表
我睇左王醫生, 想睇埋謝醫生, 才決定搵邊個醫生follow. thanks!

醫院話$700-$1500,但謝醫生次次都係收$700.
無知是福

原帖由 suee 於 09-9-10 17:00 發表

打去養和指明BOOK謝道欣醫生
tel 28358890
無知是福

Hi 各位,
我囡囡今年巳6歲了, 2歲左右發現, 由健康院轉介至政府醫院, 說是間歇性外斜視. 到現在快7歲了, 矯視師和醫生說她視力巳 impove 至8成了, 可考慮排期做手術.   今日看你們的討論區才知道要8歲前做, 但你們又無提到醫生說的要等到視力好才做, 我很擔是否太遲.  因兩年前, 我帶她去理大 check 眼, 那邊的驗光師說政府的度數不足, 通知我們再配足度數眼鏡, 我們照辦, 怎枓覆疹政府矯視, 他說理大只照顧其視力, 無考慮她的外斜視, 會令外斜視加劇, 從此我便專心睇政府.  其實究竟是否真的要等視力好才做呢?  你們大家都這麼早做? 我會否太遲, 又擔心如你們部份說仲差左, 請給些指引, 多謝. 我真的擔心極! 驚累左個女呀!

原帖由 lyny 於 09-9-17 18:21 發表
Hi 各位,
我囡囡今年巳6歲了, 2歲左右發現, 由健康院轉介至政府醫院, 說是間歇性外斜視. 到現在快7歲了, 矯視師和醫生說她視力巳 impove 至8成了, 可考慮排期做手術.   今日看你們的討論區才知道要8歲前做, 但你們又 ...

為安心起見,不如睇多個私家醫生意見參考下.......
7歲排期做手術,快則9-10歲,慢則11-13歲..............
唉!我唔會批評政府醫生的"專業",但視覺神經退化/受損係冇得番轉頭架.
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-9-17 20:22 發表

為安心起見,不如睇多個私家醫生意見參考下.......
7歲排期做手術,快則9-10歲,慢則11-13歲..............
唉!我唔會批評政府醫生的"專業",但視覺神經退化/受損係冇得番轉頭架. ...

受損係冇得番轉頭~
但係你所講0既「退化」~ 一般嚟講好少會發生…~ 常見0既應該係視覺神經發育不足~
(好多人都以為係退化︰退化會發生~ 當雙眼0既視力差距愈大,唔好果隻眼0既視神經細胞就愈有機會退化)~

視神經發育不足~ 唔代表你0既視神經細胞唔健康~
唔健康0既話,你點刺激佢,佢都唔會繼續發展…~
但健康0既話,你去刺激佢,佢就有機會繼續成長啦﹗

遮眼(for 弱視)最主要都係為左刺激發育不足0既視神經細胞~

唔好搞錯「發育不足」、「退化」、「受損」丫~

原帖由 lyny 於 09-9-17 18:21 發表
Hi 各位,
我囡囡今年巳6歲了, 2歲左右發現, 由健康院轉介至政府醫院, 說是間歇性外斜視. 到現在快7歲了, 矯視師和醫生說她視力巳 impove 至8成了, 可考慮排期做手術.   今日看你們的討論區才知道要8歲前做, 但你們又 ...

矯正斜視~ 前提的確係要將視力提升到兩隻眼相約先可以做。主要0既原因係如果斜視眼0既視力比好眼差好多0既話,就算佢做完斜視手術,大腦都係傾向只會用好眼去睇野~ 對於原本斜視果隻眼0既控制,佢都係「唔會點理」~

如果大腦唔係點理「做完手術0既斜視眼」~ 基本上,係冇辦法去知道個手術究竟係咪成功…~

例子︰因為眼位並唔係physically 將佢由內斜/外斜30度將佢調校番少30度就 = perfect~ 仲要同時physiologically 由個大腦控制番佢眼球0既活動(協調能力)~ 假如佢做斜視手術前0既視力都仲未去到同另一隻眼0既相約水平0既話,大腦根本唔會好好控制呢隻唔好0既眼睛0既活動方向。~ 0係咁樣0既情況之下做手術,效果一定唔好。

至於度數方面~ 一般嚟講… 如果有斜視0既話,度數會配足d~ 戴眼鏡後,斜視角度愈少,視力愈高為最佳。

好多謝 brian61950 和 summarian 的意見.  特別 summarian 提到的要等對眼視力好, 手術會好 d, 同醫生說的一樣, 但醫生從來無講視覺神經的問題, 我囡囡是否真的會比較太遲? 其實我囡囡除了外斜視, 還有散光和遠視, 所以矯視才說她不能用足度數眼鏡, 免她只用一只眼, 加速弱視,  但我不明白為何其他家長不用花那麼多年等視力好, 便做手術, 為何我醫生從來不講視覺神經問題?  我跟住政府是否恰當?  其實我亦曾帶她看眼科醫生, 但他完全沒有比意見, 我又不懂發問, 跟本我不知嚴重性....昨天看你們大家的討論才有些概念.  你們常說的眼部運動, 矯視師說我囡囡不須要, 只須用 eye marsk 蓋眼睛便可以了. 如有我須要注意事項, 請通知我, 謝謝各位.

原帖由 summarian 於 09-9-18 12:13 發表

矯正斜視~ 前提的確係要將視力提升到兩隻眼相約先可以做。主要0既原因係如果斜視眼0既視力比好眼差好多0既話,就算佢做完斜視手術,大腦都係傾向只會用好眼去睇野~ 對於原本斜視果隻眼0既控制,佢都係「唔會點理」~

如 ...

另外, summarian, 請問你覺得如果我囡囡視力現狂好左好多達8成, 好做手術的成功機會會否高些? 我很擔心好像其中一個家長o甘, 只眼仲衰左, 我真係唔想累左佢, 起碼現在她能看到8成 ar...醫生話可以唔做, 但要用意志力控制眼睛不要偏離.....佢叫我自己想一下....

原帖由 summarian 於 09-9-18 12:13 發表

如 ...

原帖由 lyny 於 09-9-18 15:07 發表
另外, summarian, 請問你覺得如果我囡囡視力現狂好左好多達8成, 好做手術的成功機會會否高些? 我很擔心好像其中一個家長o甘, 只眼仲衰左, 我真係唔想累左佢, 起碼現在她能看到8成 ar...醫生話可以唔做, 但要用意志力 ...

其實佢而家0既斜視角度有幾大?(內/外斜視、上/下斜視邊一種呢?)~

如果佢兩隻眼都已經去到8成0既~ 雙眼視力相差太遠0既問題已經解決。下一步要睇0既就係做手術 or 做斜視0既視力訓練。~ 當然,能夠唔做手術係最好啦 - 如果醫生話可以唔做0既~ 我諗係因為個角度已經0係過去0既時間收窄左好多~ 政府醫生有樣野比私家醫生好0既就係… 佢唔會為左賺你錢而係咪都叫你做手術…~

私家醫生… 唔係個個都係咁~ 不過始終涉及「商業因素」較多~ 所以你要自己考慮啦﹗~

我建議就係去第二度check 左佢0既斜視角度有幾大先 (一般角度細過30度+外斜視0既話就可以透過訓練去矯正。)~ 如果角度大0既,就先再決定做囉﹗

至於斜視手術… 一般做一次就成功唔駛再做0既機會係around 50% 倒~ 主要都係因為冇人能夠肯定做完之後,控制眼球活動0既能力會變成點~ 呢樣野,搵幾好0既眼科醫生都冇辦法保證。~ 我明白你唔想做完一次,又有可能要做第二次… 但呢個真係「運氣」嚟…~ 冇人能夠控制倒…~
‹ 上一主題|下一主題