用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 加士居道循道vs禮賢
go

加士居道循道vs禮賢 [複製鏈接]

Any comments?
   0    0    0    0

I also want to know, how many points do u get in 1st round of Methodist?  Can we check the result in the school's website?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

I have 20 points.
Yes, the teacher said the result would be released on website while I submitted the form.  So far, I can't find on the website.
It is difficult to choose.  I know Methodist is a good school but I concern there may have a great deviation on the students' standard, especially this district.  What do you think?

循導,有埋中學,成績亦都吾差,我有朋友既小朋友係入面讀,讀得幾開心,而且校風好。

你有幾多分? 報上午定下午? 學校個website係咪未出.
我揀佢因為係基督教, 同埋有中學做back up, 所以揀佐佢.
我最擔心係校風問題, 功課量亦係我考慮既問題. 我睇過現時家長既發表, 趕起上黎, 一科有4張worksheet, 嚇死我.
你有無聽過校長既介紹?

Yonniewong,

你有20分成功嗎?  我無分預咗唔得.  我有朋友20分都唔得呀!  仲話今年收咗2倍申請表(下午校), 而上午校就收了120份. 慘啦! 仲諗住呢間係人地既次選, 咁我就擺係首選. 而家真係要諗清楚.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章

我20分報循道上午班....唔收呀

我數過上午班取錄名單有33個人名, 我估全部都係有哥哥姐姐在校既必收生,原本應該收30個,而家仲要收突......即係話到下年大抽獎仲會少三個位啦

我20分報循道上午班....收咗

醒目開學勳章

恭喜你呀!

Crabtree,

失敗佐!
都未必係次選, 因為佢有中學做back up麻.
你有無其他backup呀? 我有音小同禮賢.  不過我會揀禮賢.
如果好鍾意, 下次都要揀番循小, 唔係叩門就無機會!
Good luck!

原帖由 Crabtree 於 08-11-24 11:21 發表
Yonniewong,

你有20分成功嗎?  我無分預咗唔得.  我有朋友20分都唔得呀!  仲話今年收咗2倍申請表(下午校), 而上午校就收了120份. 慘啦! 仲諗住呢間係人地既次選, 咁我就擺係首選. 而家真係要諗清楚. ...

我有禮賢及德雅做backup, 但其實我最最最心意係St. Mary, 個囡都好喜歡, 但實在太多人選, 咁就選我的次選, 諗住都係要大抽獎才得. 但我會選下午校, 因囡囡比較貪睡.  希望來年成功.  咁你會交邊間留位費呢?

我朋友20分入佐循小下午校. 其實唸唸下都無分別, 因為都會轉全日.
我音小一早就交佐留位費, 不過星期五會交禮賢, 我都係比較鍾意禮賢, 雖然禮賢校舍不及音小, 但我著重軟件多一點. 我最心儀係St stephen, 因為佢係英小同埋係男女校.
St. Mary真係好難, 上年有個朋友, 佢係old girl, 第一輪個囡都抽唔到, 要到第二輪先得.
努力!

咁都好呀!  我今年都有問過其他bk媽咪, 好多都話第二輪都派唔到, 又無得叩門, 派到好差呀!  保險啲, 都會交咗兩間私校先.  咁你為何會選循道呢?

努力以赴呀!

我選循道的原因:

(1) 基督教學校
(2) 男女校
(3) 聽過校長分享, 佢好認真, 對教學有熱誠.
(4) 有中學做back up
(5) 會搬校舍, 轉全日

其實我都唔係肯定禮賢係點, 不過問親人都話係好學校.

Me too.  其實我係無宗教信仰, 但係都寧願選宗教學校, 覺得對小朋友好啲.

你下一輪仲揀唔揀循小?

選循道.

反正禮賢也沒有直屬及一條龍中學的優勢. 又要交學費. 中學一樣要再煩. 中學校網大家又不相百仲.
‹ 上一主題|下一主題