用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 約克vs金巴倫
go

約克vs金巴倫 [複製鏈接]

約克英文幼稚園和金巴倫英文幼稚園都收咗我個囡囡,究竟入邊間好?大家可唔可以俾D意見我呀!
   0    0    0    0

我個人感覺york較出名,
但除左出名英文好, 亦都出名負面新聞多,
幼稚園topic成日都見一班家長為york argue,
比人感覺真係麻麻地囉﹗

sn冇咁多人識, 但bk嘅sn家長都一致讚好,
而我地呢班今年考sn嘅家長面試後亦感覺好好﹗
不過我出面有聽聞sn同york都係商業學校,
又似乎暫時考sn嘅小朋友都冇人考唔到(有上bk計),
唔知係咪真係同york一樣, 人人考都收,
所以我自己都有d迷網﹗

原帖由 polarbearlee 於 08-11-16 01:10 發表
約克英文幼稚園和金巴倫英文幼稚園都收咗我個囡囡,究竟入邊間好?大家可唔可以俾D意見我呀!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

York vs SN

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 14:09 發表
我個人感覺york較出名,
但除左出名英文好, 亦都出名負面新聞多,
幼稚園topic成日都見一班家長為york argue,
比人感覺真係麻麻地囉﹗

sn冇咁多人識, 但bk嘅sn家長都一致讚好,
而我地呢班今年考sn嘅家長面試後亦感覺好 ...

咁你會交邊間留位費ar?

我囝囝都冇考york,
一開始已經知道間學校校譽咁樣,
即使佢係有名氣, 英文好我都唔會考慮。

我報sn係因為未考之前聽到嘅都係好評,
其實考完都係聽到好評多,
負面comment暫時只係1個啫,
所以我有交留位費, 睇埋其餘結果再決定。

原帖由 polarbearlee 於 08-11-16 19:04 發表
咁你會交邊間留位費ar?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Same here, I made the deposit payment as well.  It let me have a good impression during the interview although most of my friends have no idea about it and the facilities seemed a little bit old there.   

Of course, still have worries here as being a mother.

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 20:40 發表
我囝囝都冇考york,

所以我有交留位費, 睇埋其餘 ...

york 同 sn 都收了我囝囝,根德園見左但未覆。我個人認為york, sn, kv 同 sc 都是商業學校, 揀邊間視乎個人需要。

kv 就很傳统式教學,較多功課同測試,但對考傳统名小學有D優勢。真係要視乎個小朋友適唔適合。但我聽到有個朋友的K3囝囝(細仔),kv覺得佢成績麻麻,未必考到好小學,kv要求他repeat一年。所以我會有D擔心囝囝讀得唔開心。另外kv是用中文為主教學,我想囝囝接觸多D英文。

sn同 york就較着重英文,活動式教學,york我就唔清楚,sn會每天都有外籍老師教英文,我個人覺得最重要學外語,要先學拼音。(因本人無學過,覺得很不足)  sn 從K1開始便會教。另外我係第二篇已講過,我朋友的囝囝係K3已經學睇報紙,令我印象深刻。這刻我傾向揀sn多D。 不過囝囝將會考創價同培正,要遲D才能抉定。

希望各位媽媽俾D意見,等大家能揀一間適合自己小朋友的幼稚園:)

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 20:40 發表
我囝囝都冇考york,

所以我有交留位費, 睇埋其餘 ...

It seems that SN has accepted many people already .   So they promised they won't exceed 19 students per 1 class. not exceed 1:9. I hope that is true.  This year they have only 15 people in k1.
Ewong

sn 08-09 k1 only 15 students?

原帖由 Ewongmum 於 08-11-17 14:09 發表

It seems that SN has accepted many people already .   So they promised they won't exceed 19 students per 1 class. not exceed 1:9. I hope that is true.  This year they have only 15 people in k1.

Ewongmum,

Please check pm.  Thanks!

原帖由 Ewongmum 於 08-11-17 14:09 發表

回覆 # 的文章

下?講真嫁?得15個學生???
咁誇張...
請問係點知嫁?
[http://www.snugglepie.com]

原帖由 BabyHilary 於 08-11-17 21:19 發表

係呀, 我個女前年都係十六個小朋友兩個老師

15 plus per class.  They have 3 classes for 08-09 N1.

原帖由 BabyHilary 於 08-11-17 21:19 發表

其實每班只有15 -20個學生,
小班教學相信大家都覺得係好事。
之前大家擔心係以為sn收生不足,
全級得1班k1, 15個學生﹗

原帖由 Furbabies 於 08-11-25 11:37 發表
15 plus per class.  They have 3 classes for 08-09 N1.
‹ 上一主題|下一主題