用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

原帖由 tsy0206 於 08-12-30 21:06 發表

多謝你的解答,我都有心理準備,五邑司徒浩同高雷我都會選,高雷點睇??聽講呢幾年好似好咗D,對高雷有冇其他意見呢??

一向只知高雷係band3,校風差. 近年係咪進步咗真係唔知. 奉勸你搵個中午學生放學食晏時間去學校門口睇下, 尤其是band2,band3學校. 校風好唔好, 你只要睇下學校門口有冇警車泊係度, o的學生衣著打扮整唔整齊, 有冇食煙,講粗口同拖住一個, 就好過估估下.

原帖由 khmama 於 08-12-30 06:09 PM 發表
下面係大埔區中學既banding.

大埔區估計有考生737人, 頭兩間英中最勁, 跟住o個三間都係中上既英中. 第一輪完咗, 莫壽增同迦密柏雨一定冇晒位. 另外三間就好難講, 因為學校唔差, 總會有人唔想競爭咁大而選佢. 假如真 ...
你好!想問原先係上水區,如果我囝囝大約是band2頭,第一round選大埔區孫方中加那一間好呢?thx~

Khmama,

可唔可以分析一下元朗區,天水圍區, 我都想要試算表!

e-mail : [email protected]

Thanks a lot!!!

原帖由 khmama 於 08-12-30 18:09 發表
可以填晒o的英中搏下仲有冇位剩先. 因為世事難料,
唔定個個唔敢搏
迦密柏雨同莫壽增, 會有位剩都唔奇, 呢o的真係捉心理既遊戲. 既然最差既情況只係派去上面是但一間, 就梗係碰下運氣先啦

不少band1頭~尾的學生都會以cpu或mst作大抽獎首選,如果將此二校博第二志願實在太冒險,只會浪費了一個機會

Band 2:

大埔官立中學

Band 3:

彿教慈航智林紀念中學
彿教慧遠中學
彿教大光中學

(2)這幾間已公佈將會被殺校

原帖由 鵝老太 於 08-12-31 12:04 發表

不少band1頭~尾的學生都會以cpu或mst作大抽獎首選,如果將此二校博第二志願實在太冒險,只會浪費了一個機會

(2)這幾間已公佈將會被殺校

你誤會咗我既意思啦. 第二志願我係話填救恩, 唔係填莫壽增同迦密柏雨. 我段文字係咁樣寫, 重點係第一句. 你再由頭到尾睇一次就會清楚o的.

'所以包底之前, 可以填晒o的英中搏下仲有冇位剩先. 因為世事難料, 話唔定個個唔敢搏迦密柏雨同莫壽增, 會有位剩都唔奇, 呢o的真係捉心理既遊戲. 既然最差既情況只係派去上面是但一間, 就梗係碰下運氣先啦.'

原帖由 vincybb 於 08-12-31 00:20 發表
你好!想問原先係上水區,如果我囝囝大約是band2頭,第一round選大埔區孫方中加那一間好呢?thx~

你可以試下圓玄學院或者何郭佩珍.

原帖由 khmama 於 08-12-31 16:59 發表

你誤會咗我既意思啦. 第二志願我係話填救恩, 唔係填莫壽增同迦密柏雨. 我段文字係咁樣寫, 重點係第一句. 你再由頭到尾睇一次就會清楚o的.

'所以包底之前, 可以填晒o的英中搏下仲有冇位剩先. 因為世事難料, 話唔定 ...

我睇番之前ge回覆,你用第一輪=band1,第二輪=band2 ?

咁好易令人誤會以為第一輪=band1第一志願,第二輪=band1第二志願.........

btw,我幫仔女選校時都係博到盡,填晒5間emi中學(mst,wsc,恩主教,沐恩,ltp)+救恩(中中)守尾關

可否分析西貢區,謝謝!

西貢區

下面係西貢區中學既banding.

西貢區估計有考生770人, 但係得一間英中, 117個位, 真係爭崩頭! 當然都有人唔想搏, 報景嶺, 將軍澳官立同宣基算數. 第一輪完咗, 間英中一定冇晒位, 連埋部份band1中中既位, 實際有幾多已經唔重要.

第二輪得番o的他區英中或者有位, 同埋o的本區band1中中可以填. 正路就會填景嶺, 將軍澳官立同宣基.

第二輪完咗, 第三志願可以填慕德慕或者呂潤財. 想搏o的可以填將軍澳官立同宣基. 如果計下數, 最差既情況只係派去鄭植之同王華湘. 所以如果搏既, 大可以跟足下面個排列去填.

如果保守既, 可以咁填:
第一志願:        迦密主恩
第二志願:        景嶺/將軍澳官立/宣基
第三志願:        慕德/呂潤財
第四志願:        甲子年
第五志願:        鄭植之/王華湘

用鄭植之同王華湘包底前, 不防試下他區英中同埋冇填過既band1中中. 雖然話鄭植之同王華湘包底, 但以防萬一, 跟住填埋鄭裕彤同張沛松就穩陣o的.

Band 1
(本區)
迦密主恩中學 (英中,117,男女)
景嶺書院 (中中,105,男女)
將軍澳官立中學 (中中,87,男女)
基督教宣道會宣基中學 (中中,87,男女)
港澳信義會慕德中學 (中中,77,男女)
東華三院呂潤財紀念中學 (中中,117,男女)

(他區)
可立中學 (英中,2,男女)
觀塘官立中學 (英中,3,男女)
觀塘瑪利諾書院 (英中,2,男)
聖言中學 (英中,3,男)
聖傑靈女子中學 (英中,2,女)

Band 2
保良局甲子年中學 (117,男女)
新界西貢坑口區鄭植之中學 (105,男女)
仁濟醫院王華湘中學 (117,男女)
順德聯誼總會鄭裕彤中學 (78,男女)
威靈頓教育機構張沛松紀念中學 (105,男女)

Band 3
天主教鳴遠中學
將軍澳香島中學
香港正覺蓮社佛教正覺中學
香港道教聯合會圓玄學院第三中學
馬錦明慈善基金馬陳端喜紀念中學
寶覺中學
馬錦明慈善基金馬陳端喜紀念中學
匯知中學
西貢崇真天主教中學
仁濟醫院靚次伯紀念中學

請問你話西貢區估計有考生770人,資料在那裏找到的,因將軍澳有咁多小學,淨係保良局都三間,小女的學校都有160人。謝謝你的分析!

可否分析吓九龍城區? 小兒屬該區, band2頭, 不知如何填選, 請指教. 謝謝 !

原帖由 YVONNE2607 於 09-1-2 11:37 發表
請問你話西貢區估計有考生770人,資料在那裏找到的,因將軍澳有咁多小學,淨係保良局都三間,小女的學校都有160人。謝謝你的分析!

她指該區淨BAND 1 生,扣除已在自行收生階段獲取錄那批(當然是估計的) 之後的人數。
BAND2 及BAND3不計在內。

原帖由 yanmami88 於 09-1-2 14:57 發表
可否分析吓九龍城區? 小兒屬該區, band2頭, 不知如何填選, 請指教. 謝謝 !

Band2頭仲有機會升band, 因為仲有一次呈分試考, 所以不防試下band1尾英中如九龍城既丘佐榮同陳瑞琪喇沙,油尖旺既循道. 如果唔想選英中, 何文田官立係唔錯既中中.

原帖由 fanyc2002 於 08-12-31 07:53 發表
Khmama,

可唔可以分析一下元朗區,天水圍區, 我都想要試算表!

e-mail : [email protected]

Thanks a lot!!!

Spreadsheet sent already, please check mailbox.

原帖由 wm720915 於 09-1-2 18:42 發表
我想問吓我地係屯門區. 是男生.
想分析吓band 1 尾 band 2 頭,
成積係 56 / 84 ,
我想要個分析表同排名.
不知如何填選, 請指教.
thanks!

請問是哪間小學,成績咁好?我在計劃細女的小學選校。

情況很急, 可否分析九龍城區, 謝謝

原帖由 pobpob 於 09-1-5 19:58 發表
情況很急, 可否分析九龍城區, 謝謝   

九龍城好複雜, 一時三刻未做到, 自行唔使睇抽獎住, 你不如講比我聽咩成績, 想報邊間先啦.

Dear Khmama,

謝謝妳的回覆, 我實在太心急,:loveliness:  因自行選校巳想到crazy, 小女全級考14/110 (九龍城區), 心儀協恩是否有機會.

原帖由 pobpob 於 09-1-5 23:08 發表
Dear Khmama,

謝謝妳的回覆, 我實在太心急,:loveliness:  因自行選校巳想到crazy, 小女全級考14/110 (九龍城區), 心儀協恩是否有機會.

協恩除咗睇成績, 都幾睇運動. 如果你囡囡有游泳同籃球既獎就更好. 九龍城抽獎唔使擔心入唔到英中, 可以進取o的.
‹ 上一主題|下一主題