用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請指教, 小一擴寫句子
go

請指教, 小一擴寫句子 [複製鏈接]

老師話佢寫錯, 如果是妳, 應該點寫呢?
指示 : 把括號中表示時間、地點、數量的詞語, 加進句子裏適當的位置。

1) 妹妹吃了餅乾。 (大清早) (五塊)

2) 媽媽買了牛肉。 (在市場) (兩斤) (中午)

我想了解清楚.

thank
   0    0    0    0
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

1) 大清早, 妹妹吃了五塊餅乾。

2) 中午, 媽媽在市場買了兩斤牛肉。

[quote]原帖由 瀅瀅媽咪 於 08-11-4 21:48 發表

I think :

Please tell me the correct answer.

醒目開學勳章

1) 妹妹大清早吃了五塊餅乾。

2) 媽媽中午在市場買了兩斤牛肉。

原帖由 yauchai 於 08-11-4 22:34 發表
[quote]原帖由 瀅瀅媽咪 於 08-11-4 21:48 發表

I think :

Please tell me the cor ...

妳們答案啱, 但唔明白, 條題目都冇話要加標點符號,只係話將括號內的時間、地點、數量的詞語,加進句子裹適當的位置。
如果佢有話係適當位置可加標點符號, 老師個答案先至arm呢
好在是功課姐, 如果測驗是這樣好唔底呀
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

另外有條閱讀理解, 請指教.
  一天大雨後, 河裏的水滿起來。鴨子天天到河裏跟魚兒玩在一起。
  有一天, 鴨子回到岸上去的時候, 對魚兒說:岸上很好玩呢!你來吧!

問題是 : 當天的天氣怎樣?
a. 天 晴
b. 陰 天
c. 大 風
d. 下 雨

請問這答案是咩呢?
thank

答案應該是下雨

一年級上學期應該吾会要學生自己加標点喎, 將時間放在句子中間比較好

第二條當然係下雨啦

小一嘅問題,好直接嘅,吾好諗得咁複雜:D
[IMG]http://i245.photobucket.com/albums/gg60/szebaba/sze.jpg[/IMG]

答案:天x

因為文章第一句說 "大雨後",大雨後會天x。而後面的文章內容再沒有提及天氣是怎樣的,所以天氣都仍然繼續是"天x"。

原帖由 瀅瀅媽咪 於 08-11-4 23:50 發表
  一天大雨後, 河裏的水滿起來。鴨子天天到河裏跟魚兒玩在一起。
  有一天, 鴨子回到岸上去的時候, 對魚兒說:岸上很好玩呢!你來吧!

a. 天 晴
b. 陰 天
c. 大  ...

因為文章第一句說 "大雨後",大雨後會天x。而後面的文章內容再沒有提及天氣是怎樣的,所以天氣都仍然繼續是"天x"。

a. 天 晴
b. 陰 天
c. 大  ...

me too. The other I choose "A"

原帖由 gabriela0407 於 08-11-4 22:12 發表

原帖由 Szebaba 於 08-11-5 01:20 發表
一年級上學期應該吾会要學生自己加標点喎, 將時間放在句子中間比較好

第二條當然係下雨啦

Agree....

原帖由 kwokma 於 08-11-5 07:57 發表

但我覺得大雨後不一定天x

醒目開學勳章

但學校習作造句時都係用"時間""人物""地點""事情", 依個排列造句喎, 我教阿仔都係咁教, 而時間後一定要加逗號, 老師在堂上應該有教, 就好似完成句子後要加句號一樣。

原帖由 Szebaba 於 08-11-5 01:20 發表

第二條當然係下雨啦

原帖由 991129 於 08-11-5 09:05 發表

但我覺得大雨後不一定天x

現在的閱讀理解大多數不會在文章中直接出現答案(特別是高小),要根據文章內容推斷。你說得沒錯,大雨後未必一定會天x(希望可以顯示到個"日青"字),可能會出現天陰等情況等,但當要推斷文章答案時,就需要用"大多數"的情況來作出推斷。

而且,文章的第一句巳清楚說明大雨"後"(即大雨過後,亦即沒有再下雨),根據這個"大雨後"選出來的答案一定不會是 "下雨"。

若說得不對的話,請指教﹗

原帖由 kwokma 於 08-11-5 12:17 發表

現在的閱讀理解大多數不會在文章中直接出現答案(特別是高小),要根據文章內容推斷。你說得沒錯,大雨後未必一定會天x(希望可以顯示到個"日青"字),可能會出現天陰等情況等,但當要推斷文章答案時,就需要用"大多數"的情況來 ...
其實文章第一句是 "一天大雨後", 不是 " 大雨後一天", 當天下了雨, 如果選了"下雨天"的答案是錯的話, 出呢條question 嘅仁兄真係要打pat pat

咦, 再睇真,呢條題目又"一天", 又 ' 天天' 又"當天", 本身實在混亂, 一定要打 pat pat

[IMG]http://i245.photobucket.com/albums/gg60/szebaba/sze.jpg[/IMG]

原帖由 瀅瀅媽咪 於 08-11-4 21:48 發表
老師話佢寫錯, 如果是妳, 應該點寫呢?
指示 : 把括號中表示時間、地點、數量的詞語, 加進句子裏適當的位置。

1) 妹妹吃了餅乾。 (大清早) (五塊)

2) 媽媽買了牛肉。 (在市場) (兩斤) (中午)

我想了解清楚.

thank ...

1. 大清早, 妹妹吃了五塊餅乾。

2. 中午, 媽媽在市場買了兩斤牛肉。

瀅瀅媽咪:

可以告訴我們正確的答案嗎?

我個人認爲這個題目出得不好,完全沒有邏輯性。

a. 天 晴
b. 陰 天
c. 大  ...

原帖由 evatsoihk 於 08-11-5 20:15 發表
瀅瀅媽咪:

可以告訴我們正確的答案嗎?

我個人認爲這個題目出得不好,完全沒有邏輯性。

唔該晒咁多位mami幫我分析條問題, 有好多位mami都係同我一樣答左 a) 天 晴, 但是老師o既答案話唔係天 晴而是下雨.

之後我都問過阿女d同學仔既家長, 有好多都係答 D) 下雨....

點解呢  我都R晒頭唔明, 係咪小朋友角度睇是雨天, 而我地大人睇是天 晴呢?

還是根本寫卷的人用錯左字眼,出錯左問題呢?
我都問過老師, 佢話要問番出卷o個位老師喎 .

而家d小一的學校閱讀理解點解咁深, d答案咁古惑模稜兩可, 點答都死

個人覺得, 小朋友只係返左個幾月小學, 生字同文法都未識到幾多, 應唔應該出d咁深既問題呢??

‹ 上一主題|下一主題