用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
樓主: mama0108
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

我絕對唔係電視迷,但我覺得與其嚴禁小朋友看電視,倒不如幫佢發掘其它興趣。我相信如果父母有時間陪小朋友玩其它嘢,電視吸引力其實無想像中咁可怕。

斬脚指避沙蟲係唔係最好方法? 如果要避,咁恐佈不如dum 咗架電視全家唔睇。

我明白電視無益,亦相信好大可能會損害智商,(如長時間長期睇,最差嗰種係無大人陪,等電視陪佢成長嗰種,然後個阿媽仲沾沾自喜話個仔乖,自已睇電視學英文!)

不過,需唔需要當佢係毒藥一般看待?
小朋友其實會唔會覺得呢架黑蚊蚊、阿爸平時唔比開、但又放响屋企中間、每當夜闌人靜時才偷偷睇嘅「電視機」反效果地產生强烈興趣呢?

可能我誇張放大咗個假設.....

我屋企唔係電視迷,什麼宮心計大結局無追無睇,但我無嚴禁開電視,平時只係少睇。我個女亦知道呢部黑蚊蚊嘅嘢係電視機,佢有影又有聲,放响客廳要按搖控先會著。

我絕對無鼓勵睇電視,只係思考對於電視嘅存在需唔需要咁極端地擔心??

原帖由 維他老師 於 10-3-2 14:03 發表

一個大型的research, 係講數據, 人地做左幾千個小朋友的比對. 請問你有幾多個類似的case?? 仲有, 其他conditions 係一樣的嗎? 即例如, 有睇電視的, 父母每月仲成幾萬蚊比佢去學好多野, 冇睇的咩都冇學, 又唔同講法 ...

我好贊成唔睇電視,但要教小朋友各方面嘅嘢,同埋多D同佢講嘢,千祈唔好打機!

睇電視同唔睇電視背後有好多嘅可能性
例如:屋企開電視,但有人同個細路講嘢,仲要頻率高!
       屋企無開電視,但毫無環境刺激.....
我同意話:一個大型的research, 係講數據, 人地做左幾千個小朋友的比對。
因為我都响學校做,我可以証明維他老師講嘅係正確,不過如果d人硬要用個別例子黎講,無謂講禁多,在我朋友同自己嘅例子,我可以肯定睇電視係有小小好處,但係有極極極極多壞處,好危險!我成日訪問d 學生同家長,因為我都睇咗好多書,好想証明書講嘅嘢係啱定唔啱....

我自己嘅小朋友就兩三歲前極極少睇,但到我媽或老爺家,我就唔會要求關電視,但會吸引佢哋做其他嘢,唔想俾人覺得好極端反感!
但宜家大少少,一星期睇一兩次15-20分鐘vcd學習。每個家庭都有唔到背景,但個concept要攪清楚,否則後果真係可以好嚴重。

我仲有好多例子從言語治療師度得知真相,但宜家唔得閒。

原帖由 維他老師 於 10-3-2 14:03 發表

. 請問你有幾多個類似的case?? 仲有, 其他conditions 係一樣的嗎? 即例如, 有睇電視的, 父母每月仲成幾萬蚊比佢去學好多野, 冇睇的咩都冇學, 又唔同講法 ...

Thanks for sharing !!!:loveliness:
我鍾意〝辣椒〞比喻,好清楚令我明白你嘅意思。

可能我個女唔多被個電視吸引,加上我又唔多開,反而個女鍾意聽我講故事多啲,所以親自經驗令我覺得無必要刻意收埋碟「辣椒」,就算放响枱佢都唔會揀嚟食(因為有其它比辣椒更好食嘅嘢 )。

但既然辣椒無益又傷身,萬一有日佢愛上就後悔莫及。你都講得啱,小心為上。相反,收埋碟辣椒就一定無事。

不過,對住十個月嘅BB當然容易收埋,但對住小朋友就難啲,例如我個女間Nursery 參加衛生署嘅陽光笑容計劃,裏面就有隻VCD要播,用卡通短片宣傳刷牙重要同唔好食零食。佢未睇之前唔會主動刷牙,唔太鍾意飲水;但睇咗之後就好主動刷牙,仲話要飲多啲〝清水〞先有益架( 卡通裏面話)。當然,睇時都有大人陪,好似睇教育電視咁。

所以全禁真係好難(個人認為),適當如唔超過20分鐘我自已會接受(我講小朋友,唔係兩歲之前)。
其實有時我會諗,如果自已細個成長無叮噹同 藍精靈(小時最愛 )陪伴會唔會的確小〝咁〞啲嘢.....

或者理論同實踐如果要做到一百分,可能《電視》呢個TOPIC只係其中冰山一角。

但我相信,電視會上癮。家長一定要小心處理。如果太無信心可以控制自已小朋友,真係不如唔好要個電視,即係全家都唔好食辣椒( 我有個朋友個仔三歲,搬屋時真係決定為咗個仔唔要個電視!! 佢話反正上網乜都有得睇。)

而家做父母好難,遲吓面對上網做功課揾資料又將會係另一個疑難

原帖由 維他老師 於 10-3-6 19:00 發表

當然, 要培養其他興趣, 即係話, 如果屋企係冇開電視, 但係大人亦唔為孩子提供任何刺激 / 學習機會, 佢地一樣會有障礙.

我舉個例子, 例如嬰兒唔可以食辣椒, 你會比一個十個月的小朋友食辣椒嗎? 唔會, 因為佢身體會 ...

我唔會完全禁止開電視,但會有節制,我間中會開芝麻街比個仔睇,每次我拎隻DVD出黎,佢都會笑得好可愛,仲會一路睇,一路跟住D歌黎唱,我覺得OK喎!此外,我個仔都鍾意睇書,成 日捉住我隻手,然後要我指住D字讀比佢聽,又鍾意聽我講故事,當我講到大灰狼捉三隻小豬時,佢會拍拍心口示意小豬驚驚。我個仔快兩歲,雖然間中有開電視,但佢唔會扭要開,有時係婆婆屋企開著電視,佢似乎都無興趣,自己玩其他野又或者睇書,其實我覺得,有時候一家大細坐係屋企睇電視,有傾有講,都好開心呀,我都幾嚮往以前細個呢D日子,但現在時代唔同,既然有研究指出睇電視的壞處,惟有開少D!仲有,我發現而家D卡通很差劣,已經無晒以前藍精靈、小忌廉等那麼單純、那麼童真,所以反而我唔會比個仔睇電視卡通片。

我放咗工,我會坐低休息同睇電視劇, 囝囝雖然超鐘意睇TV, 但佢只會睇廣告, 其餘時間佢會玩益智玩具, 同埋就算佢有幾專心睇TV, 我一走開,佢即刻跟了, 所以睇你點教啫

係囉, 都要睇父母點教 , 如果睇TV, 同時間又會教佢其它事物, 取得平衡就可以啦

唔好話細路一定鐘意睇卡通, 我個細路就無乜興趣LU

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-8 15:21 發表
我唔會完全禁止開電視,但會有節制,我間中會開芝麻街比個仔睇,每次我拎隻DVD出黎,佢都會笑得好可愛,仲會一路睇,一路跟住D歌黎唱,我覺得OK喎!此外,我個仔都鍾意睇書,成 日捉住我隻手,然後要我指住D字讀比佢聽,又鍾意聽 ...

我唔會認為tv係萬惡不赦的東西,做每樣事都太過極端反而會有反效果,只要做到中庸之道,即是不放縱孩子睇tv,又能引導他們培養其他興趣,我覺得ok喎!

無錯, YES~~

醒目開學勳章

好同意樓上講法,我個仔歲半前間唔時會開電視,雖然1日唔超過半個鐘,但我地發覺佢既專注力差同脾氣好大,食飯時要脅要睇電視,上playgroup時四圍走無時停。。。後來開始interview n1就知衰,完全唔可以坐定定又扭計
後來我地索性收埋條電視電線,連大人都無得睇,攪攪下佢都無話要睇電視,而家返playgroup起碼大部份時間唔再四圍走(雖然玩得耐都會唔耐煩),係屋企識坐定定睇書,仲學識好多野。。岩岩2歲再去interview N1,雖然人好多學校安排幾混亂,佢居然無扭計四圍走,可以坐定定答問題。。。所以我覺得先前做既決定都係無錯既 :)

我唔係話睇電視絕對無問題,但以你囝囝既case,會唔會除咗因為無睇tv外,仲有其他原因,例如囝囝大了,自然會定性咗,無咁坐唔定?我個仔歲半前玩playgroup或是出街食野時都係坐唔定,成日要四圍走,但歲半後慢慢見佢有轉變,而家佢玩playgroup時可以專心聽人指示,出街食野可以同大人一齊坐足全程,但我是沒有特別刻意做些什麼的

睇電視對我哋呢一輩真係有好多好嘅回憶,一家人食飯睇電視,呢個都係一個普通家庭接受咗嘅生活一部份。
但如果可以對小朋友更好,我都會選擇較好嘅,不過有時係大人覺得好大犠牲多d。如果佢哋無電視睇,但有大人同佢哋玩,佢哋都好接受,但人大真係好辛苦!
自從小朋友出世後,我都無咩睇電視,但宜家見到佢哋嘅學習成果,真係覺得值得!
可能响學校真係見到太多case,所以我都一定唔會搏!

我好欣賞你地真係好偉大,為子女犧牲自己既娛樂,我個人都可以,如果係我湊個仔,例如放假之類,我都可以完全唔睇tv,但平日老人家湊,加上晚飯係大家庭一齊食飯,所以就根本不能做到,不過算啦,我自己惟有盡力而為

醒目開學勳章

我個仔由細到大(雖然都唔係好大)都好頑皮,以前上親playgroup會係個班房四圍走追都追唔到,走走下仲會開門走人,講真playgroup裏面都係同齡既小朋友,我咁驚係因為無一個細路好似佢咁(係走都無佢咁快),大部份都識坐定定聽導師講野
後來除左戒電視,我地都專登幫佢報個學習社交專注力小組,係呢段時間亦有上普通playgroup,好慶幸無耐佢已經唔係班上最頑劣個個,個pat pat識黐住張凳:)
有人可能話係大左識多左野所以行為有改進,但如果睇電視無乜特別益處,又何必比個仔睇?我無後悔唔比個仔睇電視,但如果我繼續比佢睇,我怕我將來會好後悔

你盡力而為都好好,你可以再了解多d,到你認為真係要視之嚴重嘅時候,你自然會重視多d!
但我見太多小一生,個個都有唔同背景,我了解多咗,我都係選擇唔睇,但有時到我媽屋企,都無刻意要求關電視,但宜家我媽見到我哋d小朋友幾好,佢都好支持,我哋返去,佢都會關電視,就係因為我立場清楚,但當然要有技巧,唔係太高姿態令佢反感!
努力!

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-17 09:41 發表
我好欣賞你地真係好偉大,為子女犧牲自己既娛樂,我個人都可以,如果係我湊個仔,例如放假之類,我都可以完全唔睇tv,但平日老人家湊,加上晚飯係大家庭一齊食飯,所以就根本不能做到,不過算啦,我自己惟有盡力而為 ...
‹ 上一主題|下一主題