用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
樓主: mama0108
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

哦!佢個情況應該唔係好差,佢係咪有時可以用放平腳行得好好?只係玩吓!

原帖由 yokolee 於 10-2-11 11:34 發表
吾係..佢細個係勁爬的。由5.5個月-9個月在學行車,之後識爬後就冇坐,冇網床,成日周圍爬。歲半後這一年都日日去公園遊樂場玩(落雨除外),及在區內行超市,都係佢自己行,冇坐士的車。行路都會hold our hands,一時時用腳尖。但這 ...

都係果句....除了腳尖行之外,其他的不是大問題。腳尖行是從小開始的習慣,驚好難改。拖佢行快d,可能佢要平衡好d,就多數ok,一行得慢又黎。

原帖由 zoechan2005 於 10-2-12 18:05 發表
哦!佢個情況應該唔係好差,佢係咪有時可以用放平腳行得好好?只係玩吓!

Thanks for your reply. I will try to search the 凹凸小腳踏 in Toys "R"Us.

These days, we try to let him walk by himself, didn't hold his hands. I can see him walk with both feet on the floor more often. However, it leads to another problem.... he walks too quick & too far... he looks back, laughs with me... seems want me to trace him... very dangerous....

Anyway, thanks for your kindness.

One more surprise, i saw him jump this Monday & Tuesday when he was playing & singing !

原帖由 維他老師 於 10-2-21 22:02 發表

Sorry... miss左你呢個post原來好耐冇入黎!!

聽你咁講, 佢又會用成隻腳行, 又會用腳尖行, 有可能係貪玩, 亦有可能係習慣, 要真係見過bb先夠膽講.

可以的話, 去玩具反斗城, 有一種小腳踏 (個名好似叫咩凹凸小腳踏 ...

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視

回覆 47# 維他老師 的文章

我又想問下....

其實之前唔知,都比左d for baby 既 dvd 仔仔睇,之後 cut 左,只系我睇 news 時開一陣,呢排又因要做家務時又比左佢睇一陣,發現仔仔同之前細個時既反應唔同左

首先阿仔開始學講野,我教咩動物,佢都跟住講,有時又話比我知d動物係度"跳","游水水",最 surprise 今日話我知"車車"上面有"動物",因系有好多種唔同既動物,佢識用"動物"呢個terms來表達instead of 叫 dog dog,duck duck

不過,還是只看了20 mins

這是互動嗎?同埋又從中發現仔仔既觀察力有進步wor

回覆 49# 維他老師 的文章

我仔仔22個月大

我都聽過澳洲個 announcement,不過系香港呢d生活,要cut曬 tv又真系幾難....

好在我仲 control 到,還是不要再看

咁其實,唔系 under 2-yr ,應該儘量都唔好比會更好吧!

btw,你又點睇 flash card 呢?呢個本身系 for d 有 brain problem 既小朋友,但個個都 buy 小朋友快d讀書既心態,其實真系要小朋友學認字系幾歲呢?而家人人都未夠2-yr識曬 1-10 , a-z,我地呢d special kids 真系好似咩都比人慢九拍呢!

回覆 50# 維他老師 的文章

多謝你的意見

我都系慣左唔開tv了,除左6:30新聞啦,真系憤左,呢段時間多數阿仔食飯,唱下國歌,講下be bu車,阿sir sir咁又睇完,之後都熄ka la,同你老婆一樣,都系等仔仔訓晏覺or晚上訓左先追ka!

我與老公都要返工,平時由老人家湊,我都知睇電視無益,但無辦法,老人家同你湊仔咁辛苦,唔通仲咁專制話不准開電視咩?我只有得閑提吓奶奶唔好比個孫睇咁多電視,同埋到我湊時盡量唔睇,大家有冇同樣情況分享吓?

我亦曾給過一些文章我奶奶及我媽看,都是有關看電視的壞處,但他們的回應是「誇張、極端、片面、係香港生活邊有可能唔睇電視」之餘此類既說話,老人家很難令他們明白,因為我都是電視湊大的,他們會覺得不大有問題,有時仲會話「電視開住你個仔都唔睇,佢淨係睇廣告之嘛」,所以好似我呢種家庭係好難唔開電視,除非我辭工全職湊,但這個絕對無可能。

回覆 52# cmfckyccl 的文章

其實真系冇咩計....

好似我呢d 70後,根本系對住 tvb 大,而家我 mami 幫我細佬湊個仔,2歲幾啦,仍是日日開住 tvb,一系mami 睇大戲dvd,較為益智就系開d disney,barney個d

我姪仔,咩都叻,未足1歲識行,未足2歲完全溝通冇問題,同佢mami 英文對話,從dvd學識好多野....

你再話佢知開tv有影響,就系好似我仔咁,影響左佢學咩都慢~~

我家姐個仔2歲前比我姨湊,經常比佢睇tv,但而家小一不但入到傳統名校,係第一學期考試仲考到全班第一,全級第三;但我有個同事個仔由小到大都被禁止睇tv,同我家姐個仔係同一間名校讀,但就考包尾,仲被學校評估他有專主力不足及語言障礙,仲要長期食葯,我屋企人就常以此做有力證據,證明睇tv係無問題的。不過又真係唔知點解釋好!!

唉...我身邊又係有呢d case.. 真係好無奈。

原帖由 nokia6300 於 10-3-1 23:41 發表
其實真系冇咩計....

好似我呢d 70後,根本系對住 tvb 大,而家我 mami 幫我細佬湊個仔,2歲幾啦,仍是日日開住 tvb,一系mami 睇大戲dvd,較為益智就系開d disney,barney個d

我姪仔,咩都叻,未足1歲識行,未足2歲完全溝通 ...

‹ 上一主題|下一主題