用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
樓主: mama0108
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

我唔覺得要睇電視就學到野, 基本上個女都好少睇. 平均一星期睇唔超過兩至三次電視, 每次都係20分鐘, 不過佢而家大d, 我冇限制佢一定要睇學習性嘅電視, 可以睇下我地自己dvd, 不過就一定唔會睇電視台d卡通.

我寧願自己辛苦d, 花多d口水時間同佢講野,教佢, 帶佢出去體會.

轉貼:看電視DVD造成語言發展遲緩?

電視影音似乎成為現代孩子生活的一部份,甚至小小孩拿起搖控器開機都不是難事。但是最近一項研究提出最新警訊,孩子單獨看電視DVD不會更聰明,反而壞處多多!如果爸媽不能關掉電視,就請你滲透孩子的電視世界吧!

一睜開眼睛爬下床,學走路才剛走得穩的小米搖搖晃晃地到電視機前,媽媽在忙早餐,小米拉著阿嬤的衣角,作勢要開電視,阿嬷搖搖頭說中午再看,小米求了幾次變臉了,狂哭著打阿嬷,阿嬤又氣又好笑無可奈何開了電視,百看不厭的DVD片頭樂響起,小米瞬間安靜坐定,淚滴還掛在臉頰上,她凝神看著畫面,時而隨著音樂劇情或跳舞或哼唱,聽到媽媽叫她吃飯叫到不耐煩,才偶爾跑到餐桌旁接幾口飯,再迅速跑回來接著看。就這樣,她可以坐一早上。

這是否就是你家寶寶的生活情境?如果你經常把孩子丟在電視機前,最近美國的一份研究將會驚醒你的電視保母夢。

寶寶每天看DVD 語言判斷能力較差?

美國西雅圖華盛頓大學研究顯示,嬰兒過度觀看電視影音光碟,會減緩幼兒期的語言發展能力。在針對孩子觀看DVD所設計的實驗發現,每天都觀看DVD影音的嬰兒,比完全不看DVD的同齡孩子理解的單字,平均少6~8個;17%看DVD的寶寶比不看的寶寶語言判斷能力差;也沒有證據顯示看DVD對孩子的發展有任何助益。

這是華盛頓大學公共衛生系副教授Frederick Zimmerman與醫學系副教授Dr. Dimitri Christakis、心理系教授Andrew Meltzoff共同發表的研究。這份研究引起美國迪士尼公司的正視,並致公開信給華盛頓大學校長,但校長拒絕撤回這份研究報告。

Frederick Zimmerman與Dr. Dimitri Christakis合著的《客廳裡的大象──讓電視成為孩子發展的助力》(久周文化)書中進一步指出,電視與語言遲緩、甚至與注意力減緩之間的關係。研究學者們推論,現在孩子越來越常見的注意力缺陷過動症可能是因為語言學習上的遲緩或語言缺陷所致,根據這個推論,再對照孩子在做一件事時會利用語言來自我引導的行為,例如當兩歲的孩子在沙灘上堆小石頭時會邊做邊說:「我要把石頭疊在一起!」,也許他會大聲說、也許他會喃喃自語,但這種口頭上的自我引導可以提醒他自己正在做的事,也可以減低分心機率,提升專注力。但是電視卻會延遲或阻礙這種自我引導的口頭語言。

親子互動媽媽語 電視聽不到

此外,語言遲緩的效應在從小接觸電視的孩子身上最為明顯。有些兒童節目如美國著名的「芝麻街」讓3~5歲孩子觀看也許對認知發展有助益,但3歲以下小小孩看節目,除了影響認知發展之外,更會影響語言發展。

Frederick Zimmerman與Dr. Dimitri Christakis認為,這是因為錯誤的取代──因為電視互動與人的互動截然不同!爸媽在與寶寶講話時會用抑揚頓挫變化很大的「媽媽語」,語法和聲調都比正常說話簡單,採用很多疊字「車車」「ㄋㄟㄋㄟ」;但是你很少看到兒童節目或影音光碟會用「媽媽語」呈現吧!

曾經訪台,參加信誼0~3 歲嬰幼兒發展研討會的美國西雅圖華盛頓大學聽語科學研究所共同所長Dr. Kuhl,也特別指出「媽媽語」對孩子語言學習的價值:明顯地把聲音拉長的媽媽語,會把字詞說得更清楚,並加強自己文化中重要的語音線索,像台灣媽媽會特別加強三聲或四聲的頻率差異如「媽、麻、馬、罵」,孩子可以清楚分辨聲調的差異。Dr. Kuhl認為媽媽語是對寶寶最好的語言提示,孩子會更注意父母發出的聲音,這些對大腦的發展和形塑非常重要。

電視DVD=No learning!

難道孩子對著電視目不轉睛,他們完全沒把語言學進去了嗎?整天播放語音影像,難道不能讓孩子學會更多語言嗎?Dr. Kuhl也明白指出:電視DVD=No learning!關鍵就在孩子需要的是真人互動。

仔細觀察每個寶寶看電視時,幾乎都會爬到螢幕前,很專心看電視中的影像,但是電視影像與聲音對大腦來說,完全沒有學習或儲藏的作用!「學習語言的另一個前提,是要有『真人』陪他們學習。」Dr. Kuhl認為,有人在身邊,孩子會比較興奮,人的動作與說話,會讓孩子集中注意力在此人身上。

即使半歲大的小寶寶雖沒有辦法理解單一的詞彙,也還不會開口說話,但當他們聆聽周遭對話的同時,大腦其實正忙於將所聽到的語音記錄下來,所以爸媽的話語是寶寶聽到的語音來源,也是孩子大腦成長的重要養分,這是爸媽最重要的任務。……

資料來源:學前教育雜誌

我好同意大家嘅講法!
呢度真係搵到一班志同道合嘅媽媽,我睇咗好多書同文章都係講同一翻說話,但身邊嘅朋友同親友就好多都唔知,仲不斷中d商人嘅奸計,害死個細路都唔知!

agree!

原帖由 fungpolly 於 10-1-29 12:22 發表
"不要花錢買一些學習障礙回家! " totally agree!!

絕對唔buy睇電視, 而且我覺得2歲之前唔睇電視都唔會有咩損失, 反而睇左就有好多害處, 其實只要用心d教, 用岩方法, 一樣可以學好英文, ...

agree too...

原帖由 fungpolly 於 10-1-29 12:22 發表
"不要花錢買一些學習障礙回家! " totally agree!!

絕對唔buy睇電視, 而且我覺得2歲之前唔睇電視都唔會有咩損失, 反而睇左就有好多害處, 其實只要用心d教, 用岩方法, 一樣可以學好英文, ...

Agree!!
不過,我覺得又唔駛當咗電視係毒藥咁,我相信專家都係唔想小朋友沉迷電視,而父母又無知到以為個仔坐定定睇電視就係'乖',兼且以為佢學到嘢!
我諗樣樣嘢都要平衡。我地呢代電視汁撈大嘅父母(大部份)亦唔見得智商特別低。
其實小朋友最重要係父母有無時間陪。
我屋企無刻意鎖住個電視,但我個囡(2.5age)一樣超鍾意睇圖書。佢一出世(係,一出世!)我就用個箱仔放好多圖書,大部份都係朋友仔女嘅舊書,佢三個月時我就久唔久同佢講吓睇吓。到佢識爬已經自己爬去玩。而家每晚瞓教前都主動揀書要我同佢睇(成個鐘!呢本完左又個本,有時同一本睇幾次...),就算婆婆响廳睇電視佢都無乜興趣。我都有買DVD教材,佢自已亦識開電視+放DVD,但又唔見佢要成日睇。久唔久佢會諗起然後自已去開但一定會有大人陪睇囉!老實講,20mins佢已經玩第二樣嘢,你想佢睇佢都唔睇。
如其'避'咗個電視,不如陪佢多D發掘其他興趣。
呢個世界太多嘢要'避",點避??
幼稚園再高班D已經要用電腦做功課,唔通到時唔做咩。

我都非常同意維他老師嘅講法,果然係行內人,我哋接觸多有事嘅細路就能歸出真正嘅原因!
我可以肯定,幼兒睇電視一定係有壞影響!較大兒童有限度看都可以嘅!三歲前完全不看,而由父母教授係最好!
要多俾孩子機會接觸不同嘅事物!

Dear 維他老師 & zoechan2005,

除了睇電視,還有那些要避免的呢? ”真正嘅原因”是什麼意思呢? d有特別需要的小朋友係點慘呀? 好想了解多d,如果有blog可看的話,請指示。謝。

另外,我又想知用學行車是否會導致d小朋友用腳尖行呢? 都係果句,以前人人都用的。

謝謝!

原帖由 zoechan2005 於 10-2-8 19:29 發表
我都非常同意維他老師嘅講法,果然係行內人,我哋接觸多有事嘅細路就能歸出真正嘅原因!
我可以肯定,幼兒睇電視一定係有壞影響!較大兒童有限度看都可以嘅!三歲前完全不看,而由父母教授係最好!
要多俾孩子機會接觸不同嘅 ...

打電子遊戲機又係另一禍害,要講真係好多理論,但係真架,但宜家唔係太得閒多談,因為每一點都有好多研究支持!

用學行車一定係有問題,因為小係強化小腿,唔係學行嘅工具,反而後遺症好多,行路好怪!
加拿大同歐美一些國家係禁止入口架,但香港係自由市場,明知有害都無得禁止!

最佳方法只有一個,就係從出世後就爬,早期爬行有好多好處,係強化整個人的BODY,唔係只幫助早學行,係影響整體嘅運動智能,個小孩子靈活好多,所以我個女六個幾月扶邊行,九個月離手行!梗有人話:"早行有咩好,我哋細個又係好遲行"其實宜家好多專家都出咗好多書講述有關嘅事,大量爬行係好好,又早學識講說話,因為爬行能幫助用一個較高級嘅腦,呢個腦又幫助說話,可以看杜曼嘅"如何使寶寶身強體健"就明!其實仲有越來越多書講呢D!

原帖由 yokolee 於 10-2-9 14:55 發表
Dear 維他老師 & zoechan2005,

除了睇電視,還有那些要避免的呢? ”真正嘅原因”是什麼意思呢? d有特別需要的小朋友係點慘呀? 好想了解多d,如果有blog可看的話,請指示。謝。

另外,我又想知用學行車是否會導致d小朋友用 ...

謝謝回覆。

我小朋友係行路一時正經行,一時左搖右擺,一時又用腳尖行,我認為與學行車有關‧那應該如何改善?

原帖由 zoechan2005 於 10-2-9 21:09 發表
打電子遊戲機又係另一禍害,要講真係好多理論,但係真架,但宜家唔係太得閒多談,因為每一點都有好多研究支持!

用學行車一定係有問題,因為小係強化小腿,唔係學行嘅工具,反而後遺症好多,行路好怪!
加拿大同歐美一些國家 ...

你個小朋友幾大先,太大都定咗型,比較難攪!

原帖由 yokolee 於 10-2-10 11:31 發表
謝謝回覆。

我小朋友係行路一時正經行,一時左搖右擺,一時又用腳尖行,我認為與學行車有關‧那應該如何改善?

2歲10個月

原帖由 zoechan2005 於 10-2-10 19:14 發表
你個小朋友幾大先,太大都定咗型,比較難攪!

你用各種方法,使佢有多d爬嘅機會,例如多到遊樂場玩,或多玩爬隧道,可以到玩具反斗城買,趁住仲細,train吓佢嘅運動智能都係好,過咗六歲好難改變!
佢細個係咪好少爬?

原帖由 yokolee 於 10-2-10 22:25 發表
2歲10個月

吾係..佢細個係勁爬的。由5.5個月-9個月在學行車,之後識爬後就冇坐,冇網床,成日周圍爬。歲半後這一年都日日去公園遊樂場玩(落雨除外),及在區內行超市,都係佢自己行,冇坐士的車。行路都會hold our hands,一時時用腳尖。但這個月就開始左搖右擺,吾知係咪開心,一路行,一邊唱歌,又左搖右擺,有時又彈吓彈吓咁樣.....

其實我最想係改變佢用腳尖行的壞習慣。仲有,好奇怪,都差不多3歲,都仲未識雙腳跳起 !!!!

原帖由 zoechan2005 於 10-2-11 08:47 發表
你用各種方法,使佢有多d爬嘅機會,例如多到遊樂場玩,或多玩爬隧道,可以到玩具反斗城買,趁住仲細,train吓佢嘅運動智能都係好,過咗六歲好難改變!
佢細個係咪好少爬?

...
‹ 上一主題|下一主題