用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 有沒有收到取錄信
樓主: Makmavis
go

有沒有收到取錄信 [複製鏈接]

原帖由 w2b 於 08-11-7 11:42 發表
咁嘅..我好怕萬一呢段時間SN 有muc 差遲 (話晒學校細' 同埋早年發生過董事打官司...), 我阿仔都有個backup. 我係咪緊張過度?

仲有上星期去SJC 我老公無去,我都想佢了解下先 in case he likes SJC better.

...

請問"我好怕萬一呢段時間sn有muc差遲"係咩意思?
因為我都想過sn會唔會收生不足而closed,原因係我睇學校概覽:07-08年度只收37個學生!而且佢無學卷得嚟唔算出名,只係依靠口碑好似牙煙d.......
我係咪想多左?????????

其實我最近都聽聞sn近年越開越少班,
有半數課室已經唔須要用到。
原本見佢只開3班收60人左右,
囝囝考到覺得好開心架﹗
但唸唸下好似冇人話收到waiting list/reject letter,
唔通真係好少人考所以考親都收?
但明明個個sn家長都讚學校好,
點解會......我開始有d混亂﹗

現任sn家長可唔可以講下學校現時情況?

原帖由 van_517 於 08-11-9 18:11 發表
請問"我好怕萬一呢段時間sn有muc差遲"係咩意思?
因為我都想過sn會唔會收生不足而closed,原因係我睇學校概覽:07-08年度只收37個學生!而且佢無學卷得嚟唔算出名,只係依靠口碑好似牙煙d.......
我係咪想多左???????? ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

I AGREED WITH YOU, I LOVE SN THAN KV AFTER INTERVIWED TODAY. KV IS SO COOL AND NO WARM, I TRUST THAT MY SON IS STUDING IN SN WILL MORE HAPPIEST AND HAVE A GOOD ENGLISH ALSO.

原帖由 小河馬女 於 08-11-9 13:36 發表
我都收到sn取錄信啦,已交左留位fee了!
尋日去左kv interview ,比我嘅印象好差,同sn好唔同,雖然我個女表現都幾好,肯答miss嘅問題,但我覺得d老師好無禮貌,有兩個老師in,其中一個竟然食住香口膠囉,又串,另一個老師就好d,肯引導小朋友 ...

I also agree. To me, I love SN than St. Catherine. However I also share the concern of Babyhilary.

原帖由 Makmavis 於 08-11-9 22:58 發表
I AGREED WITH YOU, I LOVE SN THAN KV AFTER INTERVIWED TODAY. KV IS SO COOL AND NO WARM, I TRUST THAT MY SON IS STUDING IN SN WILL MORE HAPPIEST AND HAVE A GOOD ENGLISH ALSO.

我仔考到SN後,我即刻決唔去KV in 就係因為我覺得呢間學校cool. 我唔想阿仔係呢D 環境度學習同成長. 都費事side 時間.

我本人好buy Montesorri, 所以SN環境好接近我要嘅. 雖然SN 都唔係行真 Mont, 但環境好cozy. 仲有, 果日 in Ms Fung 話k1 下學期先開始教寫字bcos 到果時小朋友muscle 發展好D, 楂筆control 得好D, 我覺得呢間學校真係好decent. 好有Mont 精神  好為D小朋友考慮

你地有無留意到大部份媽咪feedback 都好 positive. D 小朋友都好happy, 咁就唔使再唸啦!

I just received the acceptance letter today and will pay the registration fee this week.  Thanks for all your sharing.

我今日都收到SN取錄信啦

我上星期都交咗留位啦 ~  對間學校感覺都唔錯, 不過見你地講好似無人收到 reject 咁, 所以我我今日打左電話去學校問下收生程序係點.  點解上個月都已經開始收生, 但又會有人要等到月尾先有得in, 咁係咪月尾in 果d 收嘅機會少d ?  點解一路都有取錄等等…….
佢話佢地黎緊會有3班, 大約會收五十幾人, 而佢地係每月出世嘅都會收幾個, 唔會話大仔收得特別多.  而佢地係一個group嘅人入面收幾個, 所以遲見都會有位, 加上可能有人唔交留位, 佢地又可以攞番個位出黎比其他人.   佢話暫時收到幾百個報名表.   

你地小朋友係幾月出世架 ? 係咪真係好平均咁個個月出世都有呢  ??

我囝囝係9月尾出世囉﹗

原帖由 Miffy-miffy 於 08-11-11 17:27 發表
我上星期都交咗留位啦 ~  對間學校感覺都唔錯, 不過見你地講好似無人收到 reject 咁, 所以我我今日打左電話去學校問下收生程序係點.  點解上個月都已經開始收生, 但又會有人要等到月尾先有得in, 咁係咪月尾in 果d 收 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我阿仔係8月呀 !

原帖由 BabyHilary 於 08-11-11 18:15 發表
我囝囝係9月尾出世囉﹗

今日終於in左,感覺都唔差!我覺得佢哋英文level應該無問題,今日一位本地老師+一位外籍老師in小朋友,睇得出佢哋好重視英文,不過我又擔心,個老師話d功課亦會英文多,咁中文一星期得一本,會唔會唔夠呢?請賜教!!

3/11 IN 11/11都未收到信(已OVER1星期), 之後打去CHECK下, 我諗寄失左, 結果係收左我小朋友12/11寄票去SN~

12 Nov去左sn面試,感覺好好。老師講解好詳細,好關心小朋友。我有朋友的仔仔讀緊K3,她說仔仔同D同學仔已經學睇報紙,她對sn評價好高。但唔知收唔收小兒!
8 Nov 去左KV面試,感覺學校好嚴肅,小左D愉快學習環境,但KV能教到D小朋友入傳统名校,真係各有特點。
另外,HKPS是邊間,請賜教!

好似係樂基

My son are 03/Sep! :)

原帖由 Miffy-miffy 於 08-11-11 19:45 發表
我阿仔係8月呀 !

I think the school is rather old, and even the toy cars are in poor condition.
I think that's the only set back i have with the school.
我係爸爸! 大家請多多指教

我尋日都收到SN嘅取錄信呀~~
20號會交定留位費先,
仲等緊in埋創價

SN teacher and student ration

原帖由 cat319 於 08-11-18 22:00 發表
我尋日都收到SN嘅取錄信呀~~
20號會交定留位費先,
仲等緊in埋創價

I am a little disappointed knowing that they told me in the interview 2 teachers to 15 -18 . Now, I found out they have 22 people in 1 class at K2.  I asked again, they say 2 : 20 max. Why they change i? we have so many people got accepted already, so will the coming year K1 becoming very Big class.
Ewong

囝囝面試嗰日ms fung話全級3班k1,
每班18-20, 2個老師﹗

原帖由 Ewongmum 於 08-11-19 11:11 發表
I am a little disappointed knowing that they told me in the interview 2 teachers to 15 -18 . Now, I found out they have 22 people in 1 class at K2.  I asked again, they say 2 : 20 max. Why they chan ...

今日收到SN 既取錄信喇!好開心呀…
‹ 上一主題|下一主題