用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 有沒有收到取錄信
樓主: Makmavis
go

有沒有收到取錄信 [複製鏈接]

Hi all,

好開心sn都收了仔仔,明天會去交錢註冊。
個人認為sn真的不錯,也適合好動但又慢熱的仔仔。

原帖由 SATSUI 於 08-11-6 18:41 發表
Babyhilary, windytin,

唔知係咪多數男仔都係gum, haha...  聽到有gum多 similar case, 都安心D

我個係細仔, 而SN interview 當日, miss 好有耐性gum對我個仔, even 佢走呢走去坐唔定都無趕佢走, 仲比機會佢發揮,  ...

原來妳地個仔都係咁架?
我都覺得sn個miss fung好有耐性,
好肯花時間引度小朋友回答問題。
其實我屋企人幾想我比囝囝讀sn,
話kv太呆板, 冇咩活動玩,
怕太約束會影響我個仔自然發展﹗

原帖由 SATSUI 於 08-11-6 18:41 發表
Babyhilary, windytin,

唔知係咪多數男仔都係gum, haha...  聽到有gum多 similar case, 都安心D

我個係細仔, 而SN interview 當日, miss 好有耐性gum對我個仔, even 佢走呢走去坐唔定都無趕佢走, 仲比機會佢發揮,  ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

babyhiliary,

你唸清楚你自己想要muc 囉, SN & KV 真係好唔同. 我聽其他媽咪講打去KV 問收唔收細仔,講明細仔要有好突出表現先consider 收, 仲話就算收都比較難跟到程度.佢地咁多學生又真係好難 take care 到細仔.既然係咁,所以我決定唔去 in. 費事 side 時間.

satsui,

我都報左HKPS, 同你一樣我只想阿仔讀呢2間其中一間

原帖由 SATSUI 於 08-11-6 18:34 發表
My boy has the same case as Babyhilar's son.  Extremely naughty... walks around in playgroup but he can sing those songs @ hm though he's only a "small boy"...

My view is kinda the same as fastsin's ...

你地有無發現呢度SN收左嘅暫時都係仔, 有無女呀?

KV 我都會in, 其實志在 8 下.  我十分著重學校的語境.  所以kv is not my cup of tea.  講真, 去到個仔坐都坐唔定, 一定唔收, hahaaa 不過想去睇睇一間gum出名既學校.

反而 SJC 收左小兒, 仲唸緊交唔交留位費, interview 只 in 了大約 3 分鐘, 無咩耐性... 只怕上堂時都係gum, 但校舍比sn 好及英文應該都比sn 好...

其實有無人知sn 英語程度去到邊??

w2b,

我最鍾意 HKPS:) but 佢收唔收我個仔都成問題... 陪跑多... haha... 所以只抱一試態度

原帖由 SATSUI 於 08-11-7 10:36 發表
KV 我都會in, 其實志在 8 下.  我十分著重學校的語境.  所以kv is not my cup of tea.  講真, 去到個仔坐都坐唔定, 一定唔收, hahaaa 不過想去睇睇一間gum出名既學校.

反而 SJC 收左小兒, 仲唸緊交唔交留位費, inte ...

me too,我都會in,但我諗阿仔系細仔,好睇當日的表現,又好動,所以都打定輸數,不過去攞個經驗都好,我系呢個星期六先in民生,后in KV, YORK系中間,如果有時間就去IN下,冇時間就晤去囉,我的排位系民生  -- KV --SN,如果前二間都晤收但SN收,我會俾阿仔讀一年SN試下,睇下情況先,OK就讀落去,萬一晤OK就出年再IN過前二間,反正佢系細仔,俾佢讀多一年都OK

Satsui,
SJC 都收左我個仔呀.我可能都會明天交埋留位費for backup. 但我始終最心儀SN. HKPS 太難入lu, 我都期望唔大.

原帖由 SATSUI 於 08-11-7 10:36 發表

反而 SJC 收左小兒, 仲唸緊交唔交留位費, inte ...

w2b,

但sn 已收了你, 為何還要交留位費??  心大人細... 好煩, 好開心情況同你相近, 所以想問你意見.

咁嘅..我好怕萬一呢段時間SN 有muc 差遲 (話晒學校細' 同埋早年發生過董事打官司...), 我阿仔都有個backup. 我係咪緊張過度?

仲有上星期去SJC 我老公無去,我都想佢了解下先 in case he likes SJC better.

原帖由 SATSUI 於 08-11-7 11:23 發表
w2b,

但sn 已收了你, 為何還要交留位費??  心大人細... 好煩, 好開心情況同你相近, 所以想問你意見.

上年我囡囡in "KV" 係分男女, 男一邊女一邊...in 完後"KV"的老師同我講...細仔可以遲一年...我即時心想一定唔收..."KV"的老師話以收大仔為先...所以本人對這間學校無好感...如果要收大仔應說明足3 year old 先收...唔好浪費大家時間...

原帖由 w2b 於 08-11-7 10:07 發表
babyhiliary,

你唸清楚你自己想要muc 囉, SN & KV 真係好唔同. 我聽其他媽咪講打去KV 問收唔收細仔,講明細仔要有好突出表現先consider 收, 仲話就算收都比較難跟到程度.佢地咁多學生又真係好難 take care 到細仔.既 ...

我有朋友教過kv, 佢話唔存在只收大仔呢個問題,
1月2月大仔suppose問10題要識10題,
但10-12月細仔, 10題識6題已經好叻﹗
佢話老師識睇小朋友有冇potential,
會將佢地表現compare年紀去評分﹗
當然收大仔嘅比例會多d,
因為實際上佢地表現係會好好多,
其實好多kinder都係咁, 連屋企樓下間明愛都係咁,
全班都冇小朋友11月12月生日, 最細1個係10月﹗

另外我想問SJC係咪聖若望?
我以前都幾鍾意呢間, 唸住佢係天主教學校,
eng 1st, french 2nd language,
但後來見到bk聖若望小學部個topic,
嚇到我呆左, 一大班家長不斷數學校同老師不是,
跟住家長同家長之間又argue,
同york kinder個情況差不多﹗

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-7 14:43 發表
我有朋友教過kv, 佢話唔存在只收大仔呢個問題,
1月2月大仔suppose問10題要識10題,
但10-12月細仔, 10題識6題已經好叻﹗
佢話老師識睇小朋友有冇potential,
會將佢地表現compare年紀去評分﹗
當然收大仔嘅比例會多d,
因為 ... 但後來見到bk聖若望小學部個topic,
嚇到我呆左, 一大班家長不斷數學校同老師不是,
跟住家長同家長之間又argue,
同york kinder個情況差不多﹗

都話你精靈~~~
聖x望小學嗰邊, 我睇到眼都大埋 ,
不過又係真的, 我樓上有個細路, (現在F2) 讀完個小學,
啲程度都唔知有無四年班, 今年仲要repeat F2

原帖由 kakajune 於 08-11-7 15:23 發表

都話你精靈~~~
聖x望小學嗰邊, 我睇到眼都大埋 ,
不過又係真的, 我樓上有個細路, (現在F2) 讀完個小學,
啲程度都唔知有無四年班, 今年仲要repeat F2 ...

我都收到取錄信, 將會係星期二交留位費。

原帖由 w2b 於 08-11-7 11:42 發表
咁嘅..我好怕萬一呢段時間SN 有muc 差遲 (話晒學校細' 同埋早年發生過董事打官司...), 我阿仔都有個backup. 我係咪緊張過度?

仲有上星期去SJC 我老公無去,我都想佢了解下先 in case he likes SJC better.

...

做啊媽係gum, 個個都緊張, hehe... 不過我最終都無去

我都無去到SJC呀,比老公話既然決定SN就唔好攪咁多野。

原帖由 SATSUI 於 08-11-8 11:17 發表

做啊媽係gum, 個個都緊張, hehe... 不過我最終都無去

各位收到sn取錄信嘅mama,
妳地身邊聽到sn嘅comments好唔好架?
而家仲有冇目標學校未in? 讀sn嘅成數高唔高呀?

尋日我個仔in kv表現好差,
幾位老師都好nice好有耐性,
但我個仔竟然咩都唔肯答,
同in sn嗰日表現差天共地,
我唸機會真係微乎其微,
而家得返月尾創價interview咋﹗

我都收到sn取錄信啦,已交左留位fee了!
尋日去左kv interview ,比我嘅印象好差,同sn好唔同,雖然我個女表現都幾好,肯答miss嘅問題,但我覺得d老師好無禮貌,有兩個老師in,其中一個竟然食住香口膠囉,又串,另一個老師就好d,肯引導小朋友講野。
如果收我個女都要諗下讀唔讀,間學校又死板,無活動空間,就是得個死讀書,小朋友都唔會開心啦,反而我幾like sn!當日miss fung 真係好好,又有耐性,又解釋詳細,又帶我去課室參觀,比我感覺好好,所以都決定比個女讀sn.(話題熟個人意見,如說錯了,請見諒)
‹ 上一主題|下一主題