用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華好不好?
go

九華好不好? [複製鏈接]

聽講九華D學生無乜功課,如果油尖區係band1生,可否放第一志願?
   1    0    0    0

如果你小朋友自律性強,
你自己也比較喜歡愉快學習,
著重建立小朋友的獨立思考。
九華是很好的選擇。

當然你想要一間傳統教學型/催谷型的學校,
九華就未必適合你。

小朋友對自己要求好高, 同時你想睇下校風既話, 你自己要去學校門口等, 我朋友日日去九華附近接放學, 佢對九華學生都有d comments. 不過唔係好記得佢講mud野.   

原帖由 nywing 於 08-10-31 00:48 發表
如果你小朋友自律性強,
你自己也比較喜歡愉快學習,
著重建立小朋友的獨立思考。
九華是很好的選擇。

當然你想要一間傳統教學型/催谷型的學校,
九華就未必適合你。 ...

原帖由 catcatmom 於 08-10-31 17:42 發表
小朋友對自己要求好高, 同時你想睇下校風既話, 你自己要去學校門口等, 我朋友日日去九華附近接放學, 佢對九華學生都有d comments. 不過唔係好記得佢講mud野.   

...

由朝到黑都話你朋友講!你唔煩華仁家長都覺得厭!今次又想攪乜呢!一個好好網站討論區就係因為有你呢d分身家長成日作野攪死版!攪到許多有心幫助家長的家長不想再入嚟分享!攪屎棍今次又想再點!

令人感動的分享
2008年10月13日

2008年10月3日,我列席了九龍華仁書院家長會的周年大會。一直以來,我都非常擔心部份家長都不明白母校辦學理念,繼而短視地為了學生的學業成績,要求校方改變華仁的「非典型」教育方針。然而,在會上,不少家長都以真誠的態度,與其他家長分享了他們對母校的高度認同:一位家長談及了他從「不理解→接受→推崇」的心路歷程,另一位家長則呼籲其他家長不用擔心華仁沒有家課,因為學生在課外活動中已掌握了非常有用的領導才能,更有一名家長對其子弟的獨立思考能力大表讚賞,認為是母校的功勞。作為一名舊生,聽到家長的正面分享,我很感動,亦很感恩。沒有母校的栽培,我今天會是甚麼的模樣?

及後,我得知家長會的理事會已選出龐棣勛校友(1977年屆)為本屆主席。多年來,龐校友在家長會為母校的發展做了大量有用的工作,包括舉辦「閱讀計劃」,其愛校之心令我非常欽佩。在龐主席的任內,我相信家長會和舊生會將緊密合作,共同為母校貢獻綿力。

九龍華仁舊生會主席周致聰 (Charles Chau)(1992年屆)

奉校長和校監的指示,舊生會、家長會和華仁一家基金會在10月16日晚上向會員作出緊急呼籲,幫助家境困難但又身患惡疾的 Cheung Chung Pan (2003年屆)校友解決就醫的費用。不足24小時內,校方已籌集港幣20萬,以應付最基本的醫療費用,暫時解決了張家的燃眉之急,保証了張校友可及時就醫,令人非常鼓舞!在此,我謹向各位善長致此最衷心的謝意。

校長希望繼續籌集更多的金錢,以支持張校友的康服過程,而餘下的善款,校長初步構思成立一個專項基金,為受疾病困擾的兩間華仁舊生和學生提供支援,具體方案有待進一步落實,歡迎各位提出意見。

華仁仔的仁愛之心,又一明證!

九龍華仁舊生會主席周致聰 (Charles Chau)(1992年屆)

5th Symphony Beethoven - Finale

[

Star Wars Main Title

原帖由 Reximom 於 08-10-31 18:24 發表

無, 邊度有死度版啫, link番俾你睇嗱, 等你回味番你d精彩華仁討論!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635878&extra=page%3D9&page=4

...

親子王國多得呢位家長啦!屈人說話失手
BK刁民!好在BK重有精明家長! 如果唔係就比呢dBK刁婦得手 用過第二d分身啦! 大話精刁民!

原帖由 Reximom 於 08-10-31 18:24 發表

無, 邊度有死度版啫, link番俾你睇嗱, 等你回味番你d精彩華仁討論!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635878&extra=page%3D9&page=4

...

親子王國有邊個唔識你吖!咁快就現身喇!

老老實實
其實好多傳統名校都唔係大家想像中咁純樸
但佢地亦有其特色 & 過人之處

講到尾自己都唔係太清楚...
我都想華仁或其他名校有多D 座談會之類既野俾我地家長聽下
等我地可以真正了解多D 名校既文化

我無話朋友講過 mud ! 半句comment 都無講過, 你唔好係唔係, 都撲出來咬人.你維護間學校, 係你既事!
想知間學校有幾好或有幾差,  最好家長自己去學校門口, 睇吓d學生放學, 係最實際, 甘講! 我有幾唔o岩呀???

原帖由 minicat 於 08-10-31 17:55 發表

由朝到黑都話你朋友講!你唔煩華仁家長都覺得厭!今次又想攪乜呢!一個好好網站討論區就係因為有你呢d分身家長成日作野攪死版!攪到許多有心幫助家長的家長不想再入嚟分享!攪屎棍今次又想再點!
...

我留意到每逢有關於九華的topic, 你都積極回應.
我只想講, 作為家長, 是否都應該接受和包容一些不同的意見呢. 不要因為別人一句不合意的說話, 便作出針對與攻擊.
我雖不是九華學生家長, 但也認識不少舊生和現在就讀的學生,
九華神父的教育精神, 極重視接納與包容,即使學生犯錯, 也以無盡愛心將其導入正途, 希望你真的能用心去體會!

原帖由 JoeyyeoJ 於 08-10-31 20:39 發表
老老實實
其實好多傳統名校都唔係大家想像中咁純樸
但佢地亦有其特色 & 過人之處

講到尾自己都唔係太清楚...
我都想華仁或其他名校有多D 座談會之類既野俾我地家長聽下
等我地可以真正了解多D 名校既文化
...

要了解一間學校的校風, 實地視察學生言行舉指是必需的.
學校的講座多是隱惡揚善, 沒有生產商會踩自己的產品.

[quote]原帖由 catcatmom 於 08-11-1 02:20 發表
]
我無話朋友講過 mud ! 半句comment 都無講過, 你唔好係唔係, 都撲出來咬人.你維護間學校, 係你既事!
想知間學校有幾好或有幾差,  最好家長自己去學校門口, 睇吓d學生放學, 係最實際, 甘講! 我有幾唔o岩呀??? [/quote

一直以嚟我祇有解釋家長聽學校是甚樣那樣!從沒有說過九華有點好!catcatmon家長好多次你都係用【話朋友講】話九華中六要收校外生,經我查証然後在網上澄清從來沒有此事發生,咁你又點咬人呢!\陳守仁比你在B.K網咬足四年!由你所講嘅【朋友講】開場白開始,話人學生南亞阿差開始到現。你個仔而家咪又係讀緊有南亞學生學校!陳守仁由你不停努力在網上作古仔開始到而家!由400人報名到而家2800人報考!你d所【朋友講】開場白去了那裏?點樣所謂真實一面!九華要收校外生?又點真實一面?家長一而再挑弄是非 !catcatmom家長多年來咁關心九華同陳守仁學校居心何在!

原帖由 kaan 於 08-11-1 11:15 發表
我留意到每逢有關於九華的topic, 你都積極回應.
我只想講, 作為家長, 是否都應該接受和包容一些不同的意見呢. 不要因為別人一句不合意的說話, 便作出針對與攻擊.
我雖不是九華學生家長, 但也認識不少舊生和現在就讀 ...

咁家長留意咗d乜野!我積極回應係用解釋方法去回應!唔係走去賣廣告式的讚好!請清楚!不同意見要包容!包容咗幾年啦!唔通某人不斷在網上講一些與事實不乎的所謂【朋友講】既古仔而唔好回應解釋就係你所講的(包容)?咁你又有幾多所謂包容?你講認識不少舊生及學生?咁九華中六從不收過校外生,係家長都知!有人不斷重覆post作古!又唔見你講吓校內真實一面?你到底識唔識人呀?你講到我針對catcatmon家長及攻擊?你打佢個名搜尋吓佢d文章回應!咁多年而家先出吓聲解釋吓回應兩句!咁仲唔包容?

我沒有說九華不是間好學校, 反之, 我十分喜歡九華的辦學精神.
我不需要交待有幾認識九華的學生, 從你的質疑中, 覺得太偏激的爭論, 只會引起別人不安, 破壞理性交流的氣氛.
體諒你護校心切, 但退一步海闊天空呢!

原帖由 kaan 於 08-11-1 23:05 發表
我沒有說九華不是間好學校, 反之, 我十分喜歡九華的辦學精神.
我不需要交待有幾認識九華的學生, 從你的質疑中, 覺得太偏激的爭論, 只會引起別人不安, 破壞理性交流的氣氛.
體諒你護校心切, 但退一步海闊天空呢! ...

點護校?照實講唔啱?寫足人家幾年古仔!就唔會引起不安?長期post及回應與事實不同?咁就叫理性交流!你所指理性交流氣氛就係你可以講人家唔可以解釋!你都好理性啫!

Minicat,

1.
見你的發表皆語言粗鄙, 錯字百出, 強詞奪理, 簡直在跟九華倒米! 九華有你此等學生, 有書唔讀, 日日在此扮家長, 撩事鬥非, 難怪九華成績每下愈況. 但見你護校心切, 情宥可諒, 回頭是岸
2.
九華最近剛考完試? 功課多嗎? 你參加那些課外活動?
3.
你是TSL那一年畢業? TSL 的英文程度好嗎? 為什麼你不用英文發表?

4.
難得考上九華, 便要愛惜光陰, 努力讀書啊!
5.
還有, 希望你所寫的不是你的真實中文程度, 不然會考中文怎樣合格?

I just finding Kln Wah Yan 's information for my son! He is studying Pri 6 Now!
Surprise to find a member had such respond !

I hope the others no need to respond and ignore
HIS / HER !!! Don't waste time and energy !Or may be HE / SHE has boy to apply coming Form 1 so he / she makes others scare to apply !

I WILL NOT TRAP BY HE / SHE !!!!!

Pls let me know when kln wah yan can apply for coming form 1 !!!
THANKS A LOT !!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題