用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

豬仔9月升左上主流小一,佢有自閉傾向,做功課一般,有我坐係度陪做好ok,冇我係度,就是但求其做.....
未開學時,已同學校傾過豬仔既需要,不過開學後老師成日話豬仔上堂唔留心,成日發夢,老師同佢講野,就選擇聽定唔聽,話佢好自我...........
默書好多,好深,不過係屋企佢可以默識哂,不過番到學校又唔合格 我都唔想迫佢,覺得佢未適應!
我成日同自己講,教佢一次唔得,咪教10次,又唔識咪教30次囉.....總會成功既,我知佢係得,只係時間上姐....我成日都咁同自己講架啦!!!!
到宜家考試啦,我日日放工已經仆番屋企同佢溫,溫左好耐好耐,佢識架,答哂我架......不過,番到學校一考又出事....出黎既結果得英文得4分,中文19分,數學0分,我灰到盡,down到唔想講野,老師打比我,話豬仔成績好差,係全班最差既一個,話咁樣唔係辦法
我已經好努力架啦........我可以點,我日日都好唔開心,諗到日日同佢做成9樣功課,已經想死....仲要一星期3次默書 豬仔又好辛苦.....
琴日頂唔順,發左癲咁打豬仔...........嚇到工人入左房,豬仔喊到癲,我嬲到要佢係咁計數計到半夜,我自己係度喊....老公係眼仔見到我打豬仔,佢鬧到我死,唔準我再迫豬仔做呢做果.....因為我真係爆啦...我忍埋左好耐.... 打完豬仔,我好心痛,好辛苦,豬仔同我講,佢會努力,會好乖,我仲內疚
但係我真係唔知點教佢.....
上年排左政府check IQ,有d below average,有d normal..係唔係我放錯左佢係主流學校,我可以點做
   0    0    0    0

開學至今只有不到兩個月, 學術上小學課程畢竟和幼稚園不同, 小朋友要適應, 大人也要適應. 目前來說, 成績不是最重要, 有接近正常IQ的, 計數和基本中英文始終會學得到的, 最難反而是適應課堂程序, 規則, 明白和跟從老師要求, 以及跟其他同學的相處, 待這些上了軌道後, 只要他對學習有興趣, 成績慢慢總跟得上的.

小兒也是剛升小一, 也於一年前評為自閉症傾向, 開學以來也有不專心的問題, 更多次在課堂上睡著了, 有時對老師的指示也矇查查, 我從旁協助也是盡力而為, 對他的成績沒有奢望, 但總也有一點點期望的, 正如你說, 明明在家溫習好, 為甚麼默書會錯, 又如今天派回的英文評估, 很多地方都交了白卷, 我也忍不住發火大聲責怪他, 但看見他垂頭噤聲, 明白他自己也是不想的, 也就算了, 唯有再努力些和他溫習.

小兒的學校也是地區名校, 以功課多出名, 入學前自己也做好心理準備, 以一年為期試試看, 不成的話便轉到程度較淺的或活動教學的學校, 總之希望他保持對學習有興趣, 不要遇到太多超越他能力的責備和挫敗. 有障礙的孩子要克服的困難太多了, 多一點體諒, 成長少一點眼淚便好.

我曾經也是個責打孩子的媽媽, 情緒失控是會越打越重的, 一次比一次更甚, 但對改善結果是亳無作用的. 試試自己離開現場, 讓工人或丈夫處理, 冷靜了再說.

其實有全職工作的女性, 要照顧孩子是很大壓力的, 曾是過來人, 我明白箇中辛苦, 要在有限的時間內完成對功課, 溫習, 看明白各種通告, 執書包, 家居訓練也幾乎沒有時間, 如果小朋友不合作, 不在狀態, 睡覺時間又到了, 心裏便會焦急萬分, 情緒便來了, 可以的話, 考慮請補習老師分擔跟功課和溫習的工作, 或找一所有責任心和愛心的功課輔導班, 那會減輕一些自己的壓力.

我的大女兒到了五年級才真正曉得自動自覺做功課和溫習, 上學年還要我幫她對功課的, 所以不要過份期望一至三年級可以完全自理.

blip,
多謝您既回應!
我有諗過搵補習老師幫手,但係我怕一般補習老師攪唔掂豬仔,怕冇耐性教佢....
我又諗過轉佢去特殊學校,但係....又係唔係真係需要呢.....
定係放去國際學校呢.....
我...救助無援

我認為唔駛咁快灰心及作重大決定住, 可以先搵下補習老師, 我以前都以為好難搵到識教我個仔既老師, 所以之前搵游泳及乒乓球班我都會先同教練講我個仔好難搞, 第一堂之後如果佢地唔肯再教便算了, 誰知他們都願意, 游泳堂已上了兩個暑假, 乒乓球也完成二十堂了, 也見到他有進步, 而且很喜歡上堂, 所以最重要是老師有沒有耐性和愛心.

現在要轉國際學校都不容易, 我會考慮上午或下午校的主流學校, 因為返學時間短, 放學後有多點時間, 小孩子壓力也少些, 這些學校也通常較小班, 曾在家長資源中心聽過家長分享, 有些學校的校長和老師比較包容, 支援不錯.

不過無論讀哪間學校, 不專心的問題也是要解決的, 會否課程太急促, 一天九份功課, 一星期三次默書, 可否要求學校作出調適呢? 也可以試試找學校社工傾談, 說出問題來會有幫助的.

奀豬mami
唔好咁灰啦,我認一媽咪佢的仔仔都是今年升小一,聽佢的分享,佢仔仔初初默書都是很低分,但佢分析咗小朋友最大的問題不是唔識默書內容,而是當他有一字唔記得,佢一定要諗到個字而唔肯寫其他字,那是他的固執行為,但時候是不會停著等他想到才開始默書,而測驗的格式,同平時功課不相同,他又會唔知點去做份卷,因為不是他預知的方式,又把他停下來不知怎處理問題,你不如和老師跟進問題,提早給你一個格式去教小朋友,默書時提示他要唔識要跳過,識的先做.

原帖由 奀豬mami~~ 於 08-10-24 20:34 發表
豬仔9月升左上主流小一,佢有自閉傾向,做功課一般,有我坐係度陪做好ok,冇我係度,就是但求其做.....
未開學時,已同學校傾過豬仔既需要,不過開學後老師成日話豬仔上堂唔留心,成日發夢,老師同佢講野,就選擇聽定唔聽,話佢 ...

mami:
不要灰心!!!一般補習未必幫到你的小朋友,想小朋友學科成績有進步,首先要提升小朋友的基本能力,例如:小肌肉(執筆手勢)、雙手協調、視覺感知、專注力等。我亦有上門為小朋友提供訓練,若想了解多一些,請PM我。

我的仔仔也是自閉症傾向, 今年升主流小一
因應情況(我也是双職mami, 且經常ot), 我選了一所比較包容及不太多功課的小校給仔仔.

現在功課還是ok, 可能因初開学, 課程仍較輕鬆, 但他的專注力同坐5定巳出現問題, 学校又無OT 支援, 所以我都好担心遲d課程深/急 5知點算

mami 你小朋友学校老師有否支援, 9樣功課是否都是花時间做的, 課程深嗎? 努力呀! 如果真係学年尾都5適應, 才考濾轉校吧, 現在要比時间小朋支適應新環景新学習模式. 千萬咪嚇怕佢.

努力, 加油呀!

Don't give up and be patient.

I use to be a hot temper father but I change a bit.  Find some ways to relax you and your son.  My son and I attend many classes and groups for assessment and advice.  Seeing many professionals only helped a little bit.  The most important one is that You teach your son patiently at home.  

Don't focus on the school results but his strengths and improvement.  The requirement of dictation is high.  You have to memorises all the contents and writes down very quickly in the dictation.  Your child also has to pay good attention to the time of dictation.  Thus, it is very difficult.  Sometimes, you may have unseen or creative dictation.  If the child has ADHD, he will not have good dictation result.  I remember my son just empty some parts of the examination paper questions, just leaving it blank.  He is going to the sky/space when he has the examination.  He comes back for the rest of the examination.  Thus, he misses some of the questions.  

I understand that it is difficult to complete all the assignments at home.  When I return home in the evening at about 7:00pm, I am in a hurry for all his school assignment and revision within three to four hours.  You can imagine how I will be.  I lost my temper and blamed my son and myself.  Therefore, you can try the private tutor or tutorial centre to do some of the school assignment.   You only do the correction after you return home.  Just make the right division of labour.   The mother son relationship will not be so tense.

I tell you a story.  A famous primary school principal has a child with learning difficulty.  I am not sure whether he has autistic features or not.  She put him in a very famous traditional primary school in Kowloon Tong and then the same famous secondary school.  Her son was of course the last and was bullied in the secondary school.  She brought her son to see many professionals and she taught her son at home.  Her useful weapon is to read books with her son everynight and to praise her son all times.  Years pass years.  Suddenly, her son makes great improvement sharply.  Now, her son studies in a unversity or even is graduated.  So you don't know the results or outcome.  The 100 marks in dictation is meaningless.  What the child learning and how the child reacting in the learning process are more important.  

You have done assessment for your child and you can approach the Education Bureau or the school social worker for necessary services.

Once again, never give up.  Someone brings the son to your home and we should try our best to grow him up by LOVE.

原帖由 chanpa 於 08-10-26 19:31 發表
Don't give up and be patient.

I use to be a hot temper father but I change a bit.  Find some ways to relax you and your son.  My son and I attend many classes and groups for assessment and advice.  S ...

tks for sharing!!

你說的很對, 但有時身處hk的教育環景, 真的很無奈, 想5理分數, 但談何容易呢? 要輔導的又何只學童, 家長更須要!
說到底就是不要放棄, 父母的愛理應是足夠去支持的.

原帖由 chanpa 於 08-10-26 19:31 發表
The 100 marks in dictation is meaningless.  What the child learning and how the child reacting in the learning process are more important.  ...

只要你不要捲入分數、成績的漩渦, 保持和小朋友的親密關係, 他仍然可以健康的成長!

原帖由 SandraLo 於 08-10-26 21:48 發表

只要你不要捲入分數、成績的漩渦, 保持和小朋友的親密關係, 他仍然可以健康的成長!

我亦完全認同, 但真真正正要做到這個'化景', 真是不容易. 小朋友分數不好, 自己已經看到. 再收到老師電話, 就算老師是善意也好, 但內心一定很不好受.

我自己小朋友都是今年入讀小一, 亦是自閉傾向. 但好彩是他的智能算是可以, 加上我小朋友間學校是中游學校, 功課默書量不算少亦不算十分多, 而且向來是收開有特別需要小朋友, 所以小兒算是過渡得順利.

既然老師會主動打電話和媽媽傾談的話, 你真的要嘗試和學校認真談談, 有沒有調適可以做. 如果學校沒法做調適之餘, 亦沒法體量的話, 轉去功課默書量教少的學校, 也是不妨. 再給一些時間大家適應, 但現在亦可以打聽一下其他學校.

一同努力啊!

ps 希望你可以忍住不要打豬仔, 我好明白你的苦處. 但打了, 一點幫助也沒有, 只是舒洩了嬲怒情緒, 打完還會後悔心痛(我次次勁鬧完仔都會). 真是氣上心頭時, 你自己行開一下, 叫工人/老公出來看住小朋友先.

原帖由 mamee 於 08-10-26 22:11 發表

我亦完全認同, 但真真正正要做到這個'化景', 真是不容易. 小朋友分數不好, 自己已經看到. 再收到老師電話, 就算老師是善意也好, 但內心一定很不好受.

我自己小朋友都是今年入讀小一, 亦是自閉傾向. 但好彩是他的 ...

hello 靚mamee!

還記得我嗎?
高兴你仔順利過渡!
我也選了中游学校, 亦一早自動投案, 希望亞仔能享受学習生活啦!

原帖由 HeiMarie 於 08-10-26 23:04 發表

hello 靚mamee!

還記得我嗎?
高兴你仔順利過渡!
我也選了中游学校, 亦一早自動投案, 希望亞仔能享受学習生活啦!

HeiMarie

梗記得你, 仲好開心你記得我添

自動投案, 我都一早做了. 和你一樣, 都只是期望阿仔上學能開開心心. 得閒記住再分享近況啊!

mamee

原帖由 mamee 於 08-10-27 09:46 發表

HeiMarie

自動投案, 我都一早做了. 和你一樣, 都只是期望阿仔上學能開開心心. 得閒記住再分享近況啊!

mamee ...

Hi Hi,

My son now same school as Shing Shing ah!

多謝咁多位既意見!
我會努力,唔會放棄,更加唔會迫豬仔........
我會接受現實......另外會約校長再傾一傾豬仔既事,希望有支援比佢啦!!!!!!!如果學校唔支援既,我唯有轉校罷啦,咁既學校讀唔讀都罷

再一次多謝咁多位....我個諗通左好多啦

Hi mamee,

咁你記唔記得我呀?
好高興知道你阿仔順利過渡! 我仔仔都是今年小一,好彩學校都是傾向愉快學習,功課不多,默書、評估量也算適中,所以仔仔尚適應得不錯。

希望大家的小朋友都能愉快地渡過他們的小學生活

原帖由 mamee 於 08-10-27 09:46 發表

HeiMarie

mamee ...

原帖由 HayBMum 於 08-10-29 00:44 發表
Hi mamee,

咁你記唔記得我呀?
好高興知道你阿仔順利過渡! 我仔仔都是今年小一,好彩學校都是傾向愉快學習,功課不多,默書、評估量也算適中,所以仔仔尚適應得不錯。
希望大家的小朋友都能愉快地渡過他們的小學生活。

...

HayBMum,

By the way,  do I know you?  
I am not so sure!
Are you the one our kids join for OT/ST group in TST??

Sorry if I'm wrong!

Marie

請問你們有無讀 葵青區 & 荃灣區 主流小學, 學校在融合教育做得好嗎?支援足唔足夠?

原帖由 HayBMum 於 08-10-29 00:44 發表
Hi mamee,

咁你記唔記得我呀?
希望大家的小朋友都能愉快地渡過他們的小學生活。

...

HayBMum

當然記得. 回望過去, 好像過得很快.

其實我一直感受到你真的很努力, 試盡各種方法去幫你仔仔. 現在見到你小朋友順利適應小一生活, 都為你很高興.

還有一樣好記得你, 就是...你時常好夜回覆postings, 今次亦是00:44! 太晚了, 早點休息吧!

mamee

‹ 上一主題|下一主題