用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 請問有沒有人收到的是播道waiting list ?
go

請問有沒有人收到的是播道waiting list ? [複製鏈接]

Waiting list 有沒有 number ? 想知道有多少人在waiting list :?
   0    0    0    0

原帖由 CHOI 於 08-10-22 04:45 PM 發表
Waiting list 有沒有 number ? 想知道有多少人在waiting list :?

to my knowledge, no official waiting list woh !
at least there is no waiting list letter

小女被列入waiting list, 我致電學校, 校方說信件分accepted/waiting list/rejected三種, 正取生要在十一月一月前註冊, 若有人放棄,會再發信後補名單, 但拒絕說後補程序, 只說耐心等候.
原帖由 gdullpatpat 於 08-10-22 19:00 發表
請問面試結果是否accepted/waiting list/rejected?
抑或只得accepted/rejected?

原帖由 ngyk 於 08-10-24 00:16 發表
小女被列入waiting list, 我致電學校, 校方說信件分accepted/waiting list/rejected三種, 正取生要在十一月一月前註冊, 若有人放棄,會再發信後補名單, 但拒絕說後補程序, 只說耐心等候.
...

囝囝都係waiting list,學校在11月1日後會發信後補嗎?會不會用電話通知?

請問知不知Waiting List的人數? 如果有被rejected的家長用「誠意」求學位,那機會會給Waiting List的學生,還是給有誠意的家長?

雖然自己囝囝肥咗,但都恭喜有waiting的家長先,以我所知,去年有waiting學生是等到今年6月,最終有個位,不過,就未必人人等到咋!

終於收到信,waiting list,希望仲有機會....

Thank you!

原帖由 凱富路 於 08-10-24 10:04 發表
1/11前一定會有人放棄OFFER﹐應該會先給在WAITING LIST 的小朋友。  大概WAITING LIST上也有PRIORITY。  

直至今日24/10仲未收到信。於是,我打返學校問結果。
校務處話我個小朋友入左waiting list。於是, 我要求學校再寄一封通知信比我。佢地都好樂意再寄一封比我。

原帖由 CHOI 於 08-10-22 16:45 發表

其實我都係waiting list, 不過已是上年的事, 今我小朋友正在EC讀 P.1.
記得上年同你們今屈等待結果的家長們同樣心急, 收信的心情仍記得那份緊張, 當知道結果時, 真的有點失望但又有點希望, 因我認識幾位小朋友的結果都是rejected, 而我有 waiting list, 已經有點安慰, 好似仲有點機會似的, 我都有打電話問學校waiting list 的排序, 但佢地都只叫我等消息.  當時有位rejected 的家長建議我寫信比校長, 因校長喜歡人用誠意, 因他覺得既然你咁欣賞佢同佢學校的理念, 佢會多加考慮.
於是我立即行動, 寫信寄給校長, 加上禱告神, 因我實在渴望入讀EC. 結果等左約兩星期, 學校致電給我, 說校長經開會後決定取錄你小朋友, 當時大約是11月中, 同時要在兩星期內決定註冊, 我當然趕快註冊啦, 我想學校要家長咁快去註冊是要家長真的真心喜歡學校, 若你放棄, 校長又可快些笞應其他好有誠意的家長, 我覺得EC已經好有效率處理, 因我只是int左兩間, 另一間都要兩個月後才2nd int. , 我覺得校長係有一家吸引力, 雖然行政方面確未上軌道, 這對家長可能有不滿, 但對小朋友學習方面我都感滿意.
希望有心有誠意的家長們, 有好消息, 祝福臨到你們

原帖由 tintiny 於 08-10-24 17:28 發表
其實我都係waiting list, 不過已是上年的事, 今我小朋友正在EC讀 P.1.
記得上年同你們今屈等待結果的家長們同樣心急, 收信的心情仍記得那份緊張, 當知道結果時, 真的有點失望但又有點希望, 因我認識幾位小朋友的結果 ...

我小朋友p.3 啦, 當年都係比學校rejected. 我第一時間返幼兒園取推薦信, 我好記得當其時幼兒園校長說取來無物用. 因學校多數要等到6月先有result, 但我都無理照寄出咗先& attn  比校長. 之後無幾耐就second in 啦. 不過當年放棄學位的人多過現在好多. 但請不要灰心希望在明天.

我仔仔都被reject了,  雖然失望, 但我都想寫信比校張, 請問有冇以往被reject的媽咪可以教我點寫封信, 內容大致寫什麼.  請教我這個第一次寫呢類信的媽咪, 因我小朋友並沒有學太多課外活動, 唔知應該寫乜好. 請各位賜教.  

原帖由 mandy_lee 於 08-10-25 10:16 發表

我小朋友p.3 啦, 當年都係比學校rejected. 我第一時間返幼兒園取推薦信, 我好記得當其時幼兒園校長說取來無物用. 因學校多數要等到6月先有result, 但我都無理照寄出咗先& attn  比校長. 之後無幾耐就second in 啦. 不過當年放棄學位的人多過現在好多. 但請不要灰心希望在明天.

你係EC既第一屆學生﹐當年我估一定好多人放棄學位﹐因為完全無紀錄可睇﹐只能信校長講既野。

Please read PM.

hi Mandy,

我女女都reject了, 我已經寫信叩門了, 請問是否需要second in的, 會問些什麼呢, 小朋友都要再in的嗎.

tintiny你好!我係今年報考小一而又未收信既家長...唉...凶多吉少...MAY BE REJECT LA....我想請問你上年你係點叩門架???只寄信???有冇加其他文件???寄定親手交學校架???我好想快D做呀...many many thanks!

原帖由 tintiny 於 08-10-24 17:28 發表
記得上年同你們今屈等待結果的家長們同樣心急, 收信的心情仍記得那份緊張, 當知道結果時, 真的有點失望但又有點希望, 因我認識幾位小朋友的結果 ...

原帖由 lovebabyv 於 09-10-27 23:37 發表
tintiny你好!我係今年報考小一而又未收信既家長...唉...凶多吉少...MAY BE REJECT LA....我想請問你上年你係點叩門架???只寄信???有冇加其他文件???寄定親手交學校架???我好想快D做呀...many many thanks!

...

呢個post我都有睇過,不過都成年前架喇,唔知仲有冇人會覆呢

原帖由 lovebabyv 於 09-10-27 11:37 PM 發表

...

"By hand", deliver directly to Principal Lo is the most effective way.... But I think it is getting difficult this year....I suggest you to send a letter bimonthly...purpose is to arouse his attention and keep your name in his waiting list after Jun 2010

I know one friend's of mine that she really wrote letters and waiting the Principle outside. The finally the Principle could remember her face. He finally let her daughter get in EC.  So, everybody..add oil!!

Hope to see u next yr at EC.
‹ 上一主題|下一主題