用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 小四媽咪請入進
go

小四媽咪請入進 [複製鏈接]

各位媽咪,
今年返上晝班之後, D時間仲緊張過下晝班, 好辛苦
除咗功課連視藝都攞返屋企做, 真煩!
依嫁測驗期真係攞命, 好似對上星期常測, 常識已經好多嘢要溫又要中英默書又要畫畫, 又唔可以太夜瞓覺要返早, 都驚佢唔夠精神上堂仲死。
其實只係學期初已經係咁, 真慘
唔知你哋有冇同感?
   0    0    0    0

可憐!

係呀! 媽咪, 真係好慘, 明天又話要默中文. 下星期又要測中文! My God!

各位媽咪,
今年返上晝班之後, D時間仲緊張過下晝班, 好辛苦
除咗功課連視藝都攞返屋企做, 真煩!
依嫁測驗期真係攞命, 好似對上星期常測, 常識已經好多嘢要溫又要中英默書又要畫畫, 又唔可以太夜瞓覺要返早 ... [/quote]

我同你一樣明天默中文喎!係唔係4b呀?明天個課鬼死咁多生字添!真係覺得辛苦到不得了!

醒目開學勳章

比你地講到我巧驚呀。。。

hello ailsontung 媽咪,

我哋係4C班, 但都係明天中默, 大家努力啦!
4B同4C班個視藝老師應該係同一人, 你有冇聽到D不滿聲音? 可以PM話我知.

原帖由 ailsontung 於 08-10-22 14:45 發表
我同你一樣明天默中文喎!係唔係4b呀?明天個課鬼死咁多生字添!真係覺得辛苦到不得了!

中默: 好多生字呀

Hello Ailsontung 媽咪,

Hi, Nice to meet you, 昨天英測, 今天默3版書, 攞曬命! 昨晚忍不住, 同呀女出去吃晚飯,  回來後已經9:30 p.m. 還未默最後1次書, 要讀到12:00 a.m. 才有得睡 , 真係好鬼多生字呀! 希望她識啦! 你們讀了課文問答未呀!
視藝老師好惡呀! 我女話畫得唔好會有"0"分. 個個都怕左她!

還有周記都未做. 不是, 應該係日記, 不是周記, 老師弄錯了.:(

原帖由 cdfung媽咪 於 08-10-22 20:06 發表
hello ailsontung 媽咪,

我哋係4C班, 但都係明天中默, 大家努力啦!
4B同4C班個視藝老師應該係同一人, 你有冇聽到D不滿聲音? 可以PM話我知.

唔知係唔係上次多人唔合格所以我囡話今日默書好淺, 不過課文就默咗4段, 寫到手軟。
週記未做, 中測D書未開始溫, (只係休息咗今日) 聽日開始又要緊張起來。

係呀!阿女話個個同學都好唔鍾意視藝老師,話佢好無禮貌個個老師都唔會咁,講埋d無尼頭野,話佢地班房風水唔好,d返屋企做功課講d唔講d,到最後一定係媽咪........好似個燈籠咁!所以佢話最唔鍾意上視藝,但一至三年佢就好鍾意呢堂,所以你話影響幾大呢!希望6年班時佢唔做啦,因為佢而家佢係6a班主任呀 我個女都係未溫中文呀!我急佢唔急,今日好似派英測,希望合格啦。

中測

[係呀! 我女都是說唔識1個字, 唔知真唔真! 昨天讀了2課課文問題, 特別是第3課"D" 問題,好鬼長, 好似條蛇......敢長, 讀極都唔識? 除了問題外, 你會不會比其他習作給呀女做? ]原帖由 cdfung媽咪 於 08-10-23 23:19 發表
唔知係唔係上次多人唔合格所以我囡話今日默書好淺, 不過課文就默咗4段, 寫到手軟。
週記未做, 中測D書未開始溫, (只係休息咗今日) 聽日開始又要緊張起來。
... [/quote]

剛剛見到個英文綱幾好,有好多練習。
http://www.agendaweb.org/

中文科我本人就會叫阿囡溫課文問答、記熟詞語同仿造句子就完, 其餘就要做其他習作, 有標點符號、重組句子、閱讀理解等, 比起其他科要寫好多字好辛苦, 咁你哋安排呢?

我真係希望個老師唔响呢度教(好似好衰), 冇辦法我驚有一日唔好彩比佢做阿囡班主任就死, 好彩視藝唔係主科。其實學校知唔知呢老師對我哋d囡影響有幾大? 點可以任又佢咁??

原帖由 clw_jun 於 08-10-24 09:08 發表
[係呀! 我女都是說唔識1個字, 唔知真唔真! 昨天讀了2課課文問題, 特別是第3課"D" 問題,好鬼長, 好似條蛇......敢長, 讀極都唔識? 除了問題外, 你會不會比其他習作給呀女做? ]原帖由 cdfung媽咪 於 08-10-23 ...

真係好辛苦.....

各位四年級家長,

你們覺唔覺得我們send "d" 公仔都係 , 證明了4年班"D" 小朋友讀得真係好辛苦.....
希望今日派英測有好成績啦! 大家都開開心心!

原帖由 cdfung媽咪 於 08-10-24 12:42 發表
中文科我本人就會叫阿囡溫課文問答、記熟詞語同仿造句子就完, 其餘就要做其他習作, 有標點符號、重組句子、閱讀理解等, 比起其他科要寫好多字好辛苦, 咁你哋安排呢?

我真係希望個老師唔响呢度教(好似好衰) ...

各位媽咪,

你哋小朋友有冇份參加義工? 我囡就好失望成日話點解佢無份, 我話今次多人抽唔到咩下次囉, 其實我諗佢係想去玩就真, 要做咩野都唔知。不過如果抽中真係中測死硬, 星期一做義工, 星期二佢課外活動又要考試, 加埋冇咗2日, 聽日長週返黎又要做功課, 淨返星期日點溫六課書?

中文問答

各位媽咪,

中文問答好難背, 特別是第四, 五課, 讀極都唔識 !!!!! 好彩背完,都沒有時間做其他習作呀!
原帖由 cdfung媽咪 於 08-10-24 19:05 發表
各位媽咪,

你哋小朋友有冇份參加義工? 我囡就好失望成日話點解佢無份, 我話今次多人抽唔到咩下次囉, 其實我諗佢係想去玩就真, 要做咩野都唔知。不過如果抽中真係中測死硬, 星期一做義工, 星期二佢課外活動又要考試, ...

輕鬆下!

[各位媽咪,

今天可以輕鬆下, 比呀女玩餐包!!!! quote]原帖由 clw_jun 於 08-10-25 09:02 發表
各位媽咪,

中文問答好難背, 特別是第四, 五課, 讀極都唔識 !!!!! 好彩背完,都沒有時間做其他習作呀! [/quote]

最慘佢一落校車就話好難呀!唔夠時間做!睇怕想合格都幾難!不過我同佢講下次努d啦,費是再傷佢小小的心靈,而家d小朋友唔鬧得架!

今日中測我個囡話難, 仲有一條填充一條重組句子唔識, 所以唔好有咩期望佢攞到好成績。

又測驗啦!

各位家長,

你們女女準備好未呀!

踏入第4年心理上早已準備好, 但實際上咩都未

好多功課做!

各位媽咪,

昨天有好多數學功課做, 做到11:30 p.m.呀女先有得訓, 個"d" HCF, LCM 對於她們來說, 真的好煩, 又要花時間做, 我個女沒有心機做, 連我幫她對答案, 都要按計數十次計算機, 好辛苦!  何況小朋友呢? 中默4版又未讀, 常識又未讀, 今次常識真係要花多D 時間, 因為要讀香港變...變...變...讀歷歷史呀!  
‹ 上一主題|下一主題