用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何教寳寳百科知識
樓主: chunmame
go

如何教寳寳百科知識 [複製鏈接]

Re: 如何教

To : candy_kent
你的問題似乎好複習,pm我留電話好嗎???
or講得詳細點!!!thanks.
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

bebeyan 寫道:
woodsoil, luluma,

其實我都是剛開始, 好多時都係請教  zoema, tina 等有經驗媽咪. 所以我都唔係好識答你們.  而我 bb 現在兩個幾月, 我現在只是一天比佢睇一張字卡同一張圓點卡, 到bb三個時先比佢睇多的.  我bb太細, 我而家圓點是比較大同黑色. 大一點的bb可用紅色, 會比較吸引bb.  卡我是用 A4 paper 印出來的.

bebeyan
做乜講到請教咁呀!!當分享啦,我只係講我的觀點or我知道的少少答案,我也常常問其他人嫁     
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

zoe ma,

我今日都去了書展, 買了些育兒的書, 圖畫書,故事書. 有的有音樂盒連書仔, 見幾好又買了兩份. 我老公見我一大堆袋來都話我甘大手筆(平時我買少少野都右諗左諗) 買甘多野, 的細路書又唔平. 其實品種真係有好多, 我都唔知那些好. 我是第一次買書比bb. 都唔係太懂買那些書會適合bb多的.

我今日見到有個小朋友, 大約6 yrs old. 佢媽咪拿起了一本英文書, 叫佢如果可讀出其中一小段就唔知會比什麼他. 這個小朋友果然可讀得清清楚楚出來. 我覺得佢媽咪好勁, 可教到個小朋友甘.  個媽咪都好開心, 話返家就即刻比的野佢. 跟隨小朋友就好滿足地叫媽咪同佢一起睇書.  我見到佢地都好開心.

唔該你又詳細講解到我地的問題,原來是要靈活一些去做, 我初時諗得死板板, 諗往做唔到書一樣甘點算.  
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

zoe ma,
多謝你的意見及指教, 我明白好多啦!
我download左Tina's excel file "mathsplan", 如跟佢的方法, 我地可以教完100點又再重1點開始過, 書好似冇提及過, 咁我地係米可以一面教算式, 一面重温又重温100點呢?
我依家plan100日既點數卡教法, 我會改Tina既算式, 因為唔想張similar既算式放係同一次教學到.

To : woodsoil

我不會特別與zoe重溫1-100的點數卡,因為每天看算式已經是最好的溫習.
我反而會把點數卡張貼在家中(BB最容易看到的地方),例如 :
1=*  /  2=**  /  3=***  /  4=****......如此類推

ZoeMaMa

多謝你詳盡的解釋, 你真係好好人!! 我又有問題, 我依家諗住教毛毛每個組別(e.g.人物, 食物, 動作, 動物)10張卡先開始教片語, 如果我一日只俾5個字毛毛看, 每天看3次, 當毛毛要睇15次先識, 我粗略計過要1年後先可以教片語, 依你經驗其實教到幾多個字可以開始教片語呢? 1年是否太長了??
我昨天已教完毛毛5個字15次啦, 收埋個組卡既時候自己都向樹諗: 毛毛真係已學識呢5個字?? 我自己真係唔係好信, 因為佢連我叫佢個名佢都未識應呀.....! 真係有點懷疑....
請問你係幾時俾Zoe去做Mutiple Choice既呢? 之前教完D卡收起左咁奈, 佢真係會記得???? 唔好怪我無信心呀.....! >___<

zoema,

我又有問題.  我見書的方法是第一天給bb睇5張(1組), 每天加5張(1組), 至第五日睇了25張(5組),共15次 ,第6日淘汰每組的1張再加1張新的, 那麼第2,3,4,5組就會有1張未睇夠15次就淘汰了.  我理解有錯嗎 ?  但又不是每張至少要睇15次嗎 ?

重有用圓點卡教加減數時只要讀出, 而不要用+/- 卡嗎 ?

thanks
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

hi ZoeTse & 小樹熊

點解卡紙係5X15吋,唔係11X11吋嗎?? thanks

To : bebeyan

我又有問題. 我見書的方法是第一天給bb睇5張(1組), 每天加5張(1組), 至第五日睇了25張(5組),共15次 ,第6日淘汰每組的1張再加1張新的, 那麼第2,3,4,5組就會有1張未睇夠15次就淘汰了. 我理解有錯嗎 ? 但又不是每張至少要睇15次嗎 ?

開始時,每張的確要看15次!
我試用以下的方法表達,看看明不明白 :

(暫時只有1組卡,共5張,我用5個1來代表)
第一天 :  1 / 1 / 1 / 1 / 1  

(今天是第二天,開始加入第二組卡*我用5個2去代表第二組)
(今天的卡已增加至10張,但是需要把字卡洗均)
第二天 :  
1 / 1 / 1 / 2 / 2
1 / 1 / 2 / 2 / 2

(今天是第三天,開始加入第三組卡*我用5個3去代表第三組)
(今天的卡已增加至15張,需要把字卡洗均)
第三天 :  
1 / 1 / 2 / 2 / 3
1 / 1 / 2 / 2 / 3
1 / 2 / 3 / 3 / 3

(今天是第四天,開始加入第四組卡*我用5個4去代表第四組)
(今天的卡已增加至20張,需要把字卡洗均)
第四天 :  
1 / 1 / 2 / 3 / 4
1 / 2 / 2 / 3 / 4
1 / 2 / 3 / 3 / 4
1 / 2 / 3 / 4 / 4

(今天是第五天,開始加入第五組卡*我用5個5去代表第五組)
(今天的卡已增加至25張,需要把字卡洗均)
第五天 :  
1 / 2 / 3 / 4 / 5

(已經進入第六天,開始淘汰第一組,加入第六組)
(我用5個6代表第六組)

第六天 :  
2 / 3 / 4 / 5 / 6 (其實這樣才是第一組)
2 / 3 / 4 / 5 / 6 (第二組.......)
2 / 3 / 4 / 5 / 6 (第三.....)
2 / 3 / 4 / 5 / 6 (第四.....)
2 / 3 / 4 / 5 / 6 (第五.....)
如此類推,這樣做便可以每天每組卡淘汰1張,而又每張卡也能夠看足15次.
但是我之前是一口氣給zoe看完25張卡的,所以我每次只要淘汰最舊的5張,再加入5張新的,最後洗均就ok喇!!!

重有用圓點卡教加減數時只要讀出, 而不要用+/- 卡嗎 ?

這個問題我已經看過相當多的討論,想了又想,最後我決定了用+/-卡.

raynthia 寫道:
hi ZoeTse & 小樹熊

點解卡紙係5X15吋,唔係11X11吋嗎?? thanks

11X11吋係做百科卡,5X15吋係做中文字卡.

Hi ZoeTse

Thanks for your clarification.

zoema,

明白了, 我先前係誤解了一天是一組, 那麼是五組是可一次過睇, 是嗎 ? thanks

I have tried this for over 2 months.  You have to get prepared that you bb will be fed up very easily soon. The older your kid is, the more difficult to keep their interest. My kid is learning up to number 65 la and over 150 words each for Eng and Chinese.  He is learning olympic sport item and have learnt Japan things.  He is more keen on picture than words.  
He likes 加減數 more than just red dots.

Do not be too pushy.  Just keep your belief that your kids have learnt it. DOn't test them by asking what the card is.  Only let them to choose from 2 cards.  YOu can ask him to point out from two dot cards, which one is 1 and which one is 0 etc. etc. Don't ask 'What is this card?'.  They are too young to tell you and this is very discouraging to the kid. They will feel 'pressed'.  Better make it a game for fun than a lesson!!
Buzz.. Buzzz... Buzzing Bee Let kids read more 讓孩子多閱讀! CLICK HERE to find bookstores 去哪裡找書?? Mainland Book Indx A Mainland Book Indx B *PART 1 , PART 2* *星加坡童書收獲*由一名可笑、瘋狂、自大無比和幼稚到極名作家寫的公開信 我的回应-->P. 223 of HERE Steps to Post Image 1. Right click on the image you want to copy 2. Choose 內容 3. If the url shown in the 內容 pop-up menu is ended with 'jpg' or 'gif' (maybe other image formats will do too), it is an image url. 4. Copy the url 5. click 'IMG' of BK message menu bar, paste the url into the pop-up box 6. click 'ENTER' Then the image will be shown in your message.

ZoeMa,

我重有些問題, 可否幫下我呢?
1) 你覺得4個月的BB教到20點後開始教加數佢是否真的明白? 我計過由我開始教點數卡到完成1-20的加法 只不過是34日, 佢到時只係5個月的BB, 係米會記得呢加法 呢? 因加法會係教數字後才重溫.
2)你的做法,最初先教20-40的減法, 咁20以內的減法呢?1-40的減法大約有380題, 你是否教哂ZOE?
3) 請問你乘法及除法教幾多題?
4) 你試過比兩張點數卡ZOE選擇未? ZOE是否選得對?
我會係這個WEEKEND開始教BB, 所以我想在之前解決我所有疑問.  謝謝你的指教!

bebeyan 寫道:
zoema,

明白了, 我先前係誤解了一天是一組, 那麼是五組是可一次過睇, 是嗎 ? thanks

bebeyan :

你問我可否一口氣看25張,這個問題不是由你或我來決定,是由寶寶來決定,總之在寶寶意猶未盡時停止(觀察之方法在之前的留言已提及過),ok??因為寶寶是每天也不停改變的,所以我們應配合寶寶而同時改變!!!
而我開始時,是一口氣教zoe25張字卡的,但現在已經改變了,一口氣看20張卡(不過每次包含了兩種不同的卡,例如:10張中文卡+10張點數卡,又或者看完3題數學題+10張英文卡.......),因為同時看20張不同類型的字卡,新鮮感會重點.

1) 你覺得4個月的BB教到20點後開始教加數佢是否真的明白? 當然明白,zoe也是4個月大時開始看字卡的,不過我開始時只看中文卡

我計過由我開始教點數卡到完成1-20的加法 只不過是34日, 佢到時只係5個月的BB, 係米會記得呢加法 呢?
你問BB會否記得加法,我說得直接點,請不要介意!!BB並非要記住加法,不是記住1+1=2,而是經過1-20的加法例題,BB學懂了加法(甚至減法/乘法.....)

2)你的做法,最初先教20-40的減法, 咁20以內的減法呢?1-40的減法大約有380題, 你是否教哂ZOE?
我暫時只是正在教ZOE"21-40"的減法,無打算教她1-20的減法.因為我相信已足夠了

3) 請問你乘法及除法教幾多題?
打算同樣是教190條.

4) 你試過比兩張點數卡ZOE選擇未? ZOE是否選得對?
身為媽媽的我,當然忍耐唔住,試過玩啦!!最近1次是今天上午,選的點數卡是71&72,是選中的(只看了4次)

woodsoil & All Mama,其實我常常回覆留言,是希望盡量分享這個有效的方法,只要記住*相信寶寶*,愛寶寶便行,每個BB也有無限潛能!!!更希望日子久了,可以出來見見面,暢談一番.到時也許每個寶寶,均已經令媽媽驚嘆不已!!

Re: 如何教寶寶百科知識

ZoeMa,

好多謝你的寶貴意見, 真的幫了我好多.
我只係WEEKEND先見到BB, WEEKDAYS係由婆婆照顧的, 當然我會教婆婆如何教BB點數卡, 但成效可能打過折扣, 不過我相信BB唔多唔少都會學到一點點.
我都想參加DWE聚會, 但BB實在重細, 所以希望等BB大過D, 先帶佢出來認識新朋友.

ZoeMaMa,

如果由你攪一個"如何教寶寶 xxx"的gathering, 我第一個參加 !   

ZoeMaMa and 各位有經驗之人,

我準備教毛毛圓點啦, 請問是否一定要由1開始順序教起呢? 若我教到20, 可以教加減數了, 咁係咪都係要由21點順序再教上去, up to dot 100??

Thanks!

Hi Coolpig,
你可以到開心家庭website download個點數卡數學計劃, 你可以用來做參考, 你一看就會明白如何教1-100點並加入加減數.
‹ 上一主題|下一主題