用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教孩子背英文字 (默書用)?
樓主: macarion
go

如何教孩子背英文字 (默書用)? [複製鏈接]

係啦 ,我都想知道如何可以好好地教他們(功課, 成績) 自己本身都唔係讀得書多又唔識d字. 點算好.
yylrso

原帖由 olkan 於 08-10-7 17:38 發表
我之前聽過一個記憶講座, 講師教了一記憶法, 但我覺得只可給P1或P2的小朋友暫記.

方法是把字串幻化成故事, 有禁特別攪到禁古怪. 通常幼稚園時, 老師已教a for apple, b for boy......等

如: snack - 就會變成有1條 ...

原則上,我都覺得呢個方法好有趣,同埋係某程度上會令到小朋友讀起默書上嚟會開心d.
不過如果將每個字都幻化成故事,其實真係會諗到技窮,可能下下要想幾分鐘先想到一個vocab.嘅故事

故事方法唔長久...but 幾有趣.

原帖由 山SANDRA渣 於 08-10-9 10:56 發表

原則上,我都覺得呢個方法好有趣,同埋係某程度上會令到小朋友讀起默書上嚟會開心d.
不過如果將每個字都幻化成故事,其實真係會諗到技窮,可能下下要想幾分鐘先想到一個vocab.嘅故事 ...
~easybring~

Phonic is a good learning experiences and help alot with spelling.  But at P1, there are not just English dictation but also Chinese dictation.  I found it hard to learn the two languauges as they are so different to teach & learn.

這種方法我是在公司舉辦一個講座聽回來的, 講者有四出到學校開talk show.  在講座上, 講者要同事們在兩三分鐘內記20個中文詞語的次序.  大家記到8個左右的位置.  但講者教大家聯想方法後.大家一分鐘後, 都能記倒所有的詞語及位置.  本來我都想給囝囝學, 但我負擔唔起學費.  所以放棄了.  

原帖由 山SANDRA渣 於 08-10-9 10:56 發表

不過如果將每個字都幻化成故事,其實真係會諗到技窮,可能下下要想幾分鐘先想到一個vocab.嘅故事 ...

不如我們一齊將d英文字幻化成故事,每人做一d, 大家互用, 唔洗一個人諗晒禁多.

e.g. teacher.....老師教到好(支力), 飲1杯茶 (tea), 老師姓陳 (ch), d學生係BB, 佢地 ee rr 地叫.

我作左e個故事, 我個女就識串.
通常我地係一齊諗的, 當玩玩下.

我女的phonic係我買vcd返屋企我陪佢一齊睇一齊學, 因為出面的課程教得實在太慢, 每堂只教1-2個音. 我問過要學到多音多組合併要學2年以上. 佢而家k3, 如學2年已小2了, 小1點算

多謝大家聽我的分享.

簽名被屏蔽

最近聽了一個關於默書的講座

講了, 如果要炒字來增加記憶, 只炒六次好了, 炒太多對他來說係無用架
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

我囡而家P.2,每馮默書(中and英)我都係同佢一齊溫,一齊記,我同佢默一次,佢同我默一次,佢會當左自己系老師,會比分數,所以佢會當我哋系一齊玩,唔會得佢一個去死記,佢幫我改默書時其實都係幫佢溫緊,我緊係當有D唔識啦,
佢知道個字係借,佢會寫番個正確嘅字出嚟,咁佢咪記得囉!

原帖由 sasami_i 於 08-10-13 15:31 發表
我囡而家P.2,每馮默書(中and英)我都係同佢一齊溫,一齊記,我同佢默一次,佢同我默一次,佢會當左自己系老師,會比分數,所以佢會當我哋系一齊玩,唔會得佢一個去死記,佢幫我改默書時其實都係幫佢溫緊,我緊係當有D唔識啦,
佢知道個字係 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

首先, 我係全職媽媽, 我亦唔知市面有默書班這回事. 即使有人比錢我,我都唔會教人地的仔女默書.

我只係想大家提出一d方法, 等所有媽媽(包括我自己)可以受惠.

這個故事方法唔'arm'你用, 你可以唔用. 我都有比我女學phonic, 只不過我地唔係在市面的 phonic centre 學, 而係買vcd回家學. 我估你又會話我係賣vcd廣告, but sorry, 我無vcd賣比你, 不如你賣比我.

用作故事方法, 個故事當然不會完美的. 個小朋友覺得得意, 佢記得就得啦. 而且故事創作過程, 這能增進小朋友的思考力和創作力.

原帖由 stccmc 於 08-10-13 01:37 發表
//
如: snack - 就會變成有1條蛇(s)個鼻哥(n)塞住個蘋果(a)見倒一隻(c)咬住條匙(k)
//

//
e.g. teacher.....老師教到好(支力), 飲1杯茶 (tea), 老師姓陳 (ch), d學生係BB, 佢地 ee rr 地叫.
//

我覺得呢D方法好傻, ...

原帖由 pangpuiyee 於 08-10-13 23:51 發表
首先, 我係全職媽媽, 我亦唔知市面有默書班這回事. 即使有人比錢我,我都唔會教人地的仔女默書.

我只係想大家提出一d方法, 等所有媽媽(包括我自己)可以受惠.

這個故事方法唔'arm'你用, 你可以唔用. 我都有比我女學p ...

同意, 無一個小朋友的吸收都唔同, 正如我一樣我有2個小朋友囝囝不用其他方法只要給他自己串字就會記得, 囡囡就不一樣了, 如果用哥哥的方法3天也不會一句句子. 但用了故事形式之後她不用30分鍾就學會了. 當她真正學會了就不用再記著那個故事都懂得了.
正如不是用一套的方式就可以行得通, 如果唔係芳間都唔會有咁多記憶班, 默書班, 講座等等啦!
yylrso

我都想同囡囡報phonics, any recommend centre near Tseung Kwan O

我唔係SALES, 我在公司(某政府部門)舉辦的講座聽返黎的, 我都知間記憶班公司開SHOW後, 希望有人報COURSE, 我都只係聽了他們介紹這方法好似 work才在這裡說說給大家聽.  我自己都覺得貴唔參加.

原帖由 香香 於 08-10-13 10:05 發表
係呀!! 小心做羊古!!

我早排見到有人post都係話聽完個course話報.幫個小朋友報. 可能當時報一個五六千. 跟住上完到一半又話仲有兩三個. 最後報埋. 但都唔多得. 

又叫家長做好都報埋. 因為可以教番小朋友. 所以唔知 ...

簽名被屏蔽

用故事雖然有趣,但唔及phonics或疑似phonics咁易記!
我又試下示範點串"little".
it前面加la,就是lit, litre, litter都係咁發音架!但l + ip,就係lip(做口形誇張舌頭的動作),
little個tle,好似to字,都係te te t, 例如bottle, cattle, kettle都係tle尾。
持之以恆,串長字尤其有幫助,如composition, 係come唔要e, po-sit-ion(有d phonics底,就知po點讀,sit多數都已識, ion同television個ion一樣)但提佢有d字係tion,有d是 sion,到時見字再記la.
日久,小朋友自己會運用phonics去串字、讀字,學少少phonics, 有左phonics的sense就得,唔洗學晒全套,我仔學到blend sound開頭乍,then我自己跟下眼,大致OK.
原帖由 香香 於 08-10-14 18:14 發表
好同意!!小朋友用故事可以創作!!

我先前一個人諗個故事好似覺得好有難度. 我昨晚即興就用左little呢個字作故仔. 

係同佢一齊諗!! 

(l)有隻獅子係度(i)食緊雪糕(tt)佢好得意帶住兩條tie(l)佢仲要食埋波板糖(e)同埋雞蛋添. ...

感謝神賜我們寶貝兒子!
‹ 上一主題|下一主題