用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 英文默書默很多生字,點算??入嚟談談呀!! ...
go

英文默書默很多生字,點算??入嚟談談呀!! [複製鏈接]

我個仔讀一D班,昨晚收到英默範圍!很驚訝!要默很多字!不知什辦?

其他家長有意見嗎?
   1    0    0    0

我係1c媽咪, 一樣反應, 非常驚人, 仲要分幾部份, 15個字點串呀!  剩係估佢手冊寫d功課都死,  "課外5" 即係??? 係課外閱讀第五課, 還是第五課.... 老師比了3個欠了, 請問係咪一個訓練過程之一呢?  學校有無網上check功課架?  你地小朋友要做幾內功課, 我就5點倒叫佢開始自己做, 我放工回家接住解下題目, 估下手冊功課, .... 都成8點哪 食完飯休息小小, 9點倒同佢一起拾下書包, 讀下咭又話10點3哪  ??? 係咪這樣呀???  星期一又要默語文, 我相信六日都要係屋企啦!!

我仔又ok喎,已默識中/英文了

不過我都好驚訝,短短開學3星期,就要默咁多書,真有點吃力呢

我都係,估佢手冊寫乜都估死我,問佢呢 ,就只有一句,"唔知呀!!!老師係咁寫"激鬼死

大帝每日時間表:     日日如是

4點-5點 : 沖涼兼食野
5點-7點 :做功課、溫習
8點-9點 : 食飯
9點-9:30點: 執書包、check功課
9:30點-10點 : 睇家好月圓
10點-10:30點 : 睡覺

我有搵補習幫我仔,每日2個鐘,主要幫手睇下功課,好讓我放工番屋企可輕鬆d check功課

我都正有此安排, 現在密識補習社, 有無人知啟田優譽補習學校同藝星琴行補習好吾好, 有無好介紹?  上門一定是好, 點選擇?  好似補習社會熟識學校d運作.  

Cody, 你的補習老師點找的?  係咪5:00-7:00到睇住佢做功課?  有無練習紙給他?

回覆 # 的文章

I feel surprise too!
Two years ago, my son was in P.1 (now he is in P.3), at that time, he would not have two dictations (Eng and Chin) in the same week so soon.

Now my daughter, in P.1, have Eng and Chin dictations in the coming week. I also afraid that she will feel difficult to handle.

By the way, in the 3rd Oct, the school has organized a meeting with all parents, you will receive a booklet to explain what "課外5", etc. You will also meet some teachers, especially the class teacher. You can get many information from the meeting. Remember to go.

For the homework problems, I think there are several ways you can do:
1. ask your children to listen carefully, I think the teachers have explained in lessons, since everytime my daughter can tell me what the homework is.
2. tell your children to ask their classmates, some of them will know
3. tell you children to ask their teachers. I find that the teachers there are nice and friendly.
4. In case there are problems, you may phone to the school to talk to the class teachers. They'll help you.

I'm sorry that I do not know how to type Chinese
Hope this information can help you.

個補習係我朋友個仔,以前係藍循舊生,起碼對住我仔寫番嚟d太空字會熟識d,佢無練習比我仔做,主要是想揾個人管住我仔做功課,温下書,好讓我放工回家check功課會輕鬆d

原帖由 寶寶mum 於 08-9-20 18:54 發表
我都正有此安排, 現在密識補習社, 有無人知啟田優譽補習學校同藝星琴行補習好吾好, 有無好介紹?  上門一定是好, 點選擇?  好似補習社會熟識學校d運作.  

Cody, 你的補習老師點找的?  係咪5:00-7:00到睇住佢做功課?  ...

多謝各位家長意見!

請問有無人知藍田區有無好補習社介紹?  有無人知啟田的小童群益會ok嗎?

原帖由 寶寶mum 於 08-9-19 20:23 發表
我係1c媽咪, 一樣反應, 非常驚人, 仲要分幾部份, 15個字點串呀!  剩係估佢手冊寫d功課都死,  "課外5" 即係??? 係讀課外閱讀第五課, 還是做第五課.... 老師比了3個欠了, 請問係咪一個訓練過程之一呢?  學校有無網上ch ...

寳寳mun
如果早d睇到妳個pm就好啦(我唔識check所以而家至睇到),至少可以大家交流下唔使咕到死死下......
今日中默ok嗎?星期四英默而家有D驚驚地.
總知去到小學好多嘢行得好急好快.今日重要報埋課外活動.朗朗報左非州鼓,機械人小先綘和台拳道.第時每星期三四六都少左幾個鐘啦.

各位家長,

因我係藍循舊生, 所以打算幫阿囡報小一.

但睇到你地D留言, 開學2星期就有英默/中默, 我有D担心阿囡會應付唔到.   

1)小朋友返學開唔開心?
1) 一日有幾多樣功課?
2) 黙書幾耐一次? 黙什麼生字?

謝謝!

原帖由 寶寶mum 於 08-9-20 18:54 發表

Cody, 你的補習老師點找的?  係咪5:00-7:00到睇住佢做功課?  ...

我有個親戚的細女在優譽補過習,不過補過幾過月就沒有補,原因是做完D功課回校都好多錯,而且每次都要逗留兩、三個鐘,因為要排隊等老師改,現在改咗去啟田大廈。

請問啟田大廈邊間, 等我問問?

我係1E呀~今日又派咗默書紙,有上次經驗,今次OK好多~亞女上次默書默少咗兩句背默,冇咗25分,激氣呀~有兩句係老師出既,係咪冇得溫既呢??

原帖由 Perry129 於 08-9-22 13:27 發表
多謝各位家長意見!

請問有無人知藍田區有無好補習社介紹?  有無人知啟田的小童群益會ok嗎?

小童群益會,大女去過做功課,一班大約10人,你小朋友一定要好自律同唔怕醜肯問先得,其實都幾把鬼架,補習社會好過小童群益會~補習社通常要教既功課都會做完先比你走,其他抄寫既,做唔晒就返屋企做,如果小朋友做得慢就更加冇時間溫書,

我大女就兩樣都試過,上年搵咗個補習姐姐,一星期補3日,每次1.5小時,補英文,宜家幚細女補埋,一星期1日1小時,都係補英文,上次默書,佢見到張默書紙已經冇晒自信,我同佢溫佢話好難,唔想溫,姐姐同佢補完,佢話信心大咗,肯溫

想問問..要默既大概係d咩野字呢? 會唔會幼稚園已經教過的...定一d好深既呢??

原帖由 寶寶mum 於 08-9-19 20:23 發表
我係1c媽咪, 一樣反應, 非常驚人, 仲要分幾部份, 15個字點串呀!  剩係估佢手冊寫d功課都死,  "課外5" 即係??? 係讀課外閱讀第五課, 還是做第五課.... 老師比了3個欠了, 請問係咪一個訓練過程之一呢?  學校有無網上ch ...

我都係1C班媽咪,我都比啲功課嚇親,個女開始話唔想返學喇,點算呀!

仲有,我都係上返學校個web睇多次阿女有無抄錯手冊,真係會抄錯架,又唔知佢寫咩,所以個web真係好有用。

你選小學時, 有無問過老師, 識唔識合入厘間先選架???
p.1已經咁...點過之後6年呀??

原帖由 98269483 於 11-9-15 01:25 發表
我都係1C班媽咪,我都比啲功課嚇親,個女開始話唔想返學喇,點算呀!
‹ 上一主題|下一主題