用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入学应否填上--特殊教育编号
go

小一入学应否填上--特殊教育编号 [複製鏈接]

有语言迟缓的小孩(1年半迟缓),如果填上需特殊教育,是否好的学校会不收呢?
请有经验的家长帮忙解惑,谢谢。。。。。。
   1    0    0    0

簽名被屏蔽

協康姑娘話唔填,到時學校收咗都唔可以參加,可以問吓社工那些學校抗拒我們小朋友就唔好申請,入到小朋友都唔開心,我一定會填,學校申請資助都要看有幾多小朋友需要資助

一般來講,自行收生階段係以分數去決定.若同分的話,校方可以交比教育局用電腦抽籤,或者學校抽籤.所以,若該校沒有違規的話,應該係十分公平,唔會因為任何特殊學習問題而唔收該生的.

反而,我建議搵一d係參加咗"融合教育"的學校,因為該類學校係得到政府資助而去協助一d有需要的小朋友架!

無錯,一定要填,我會填呀.

原帖由 itbaby 於 08-9-16 17:31 發表
一般來講,自行收生階段係以分數去決定.若同分的話,校方可以交比教育局用電腦抽籤,或者學校抽籤.所以,若該校沒有違規的話,應該係十分公平,唔會因為任何特殊學習問題而唔收該生的.

反而,我建議搵一d係參加咗"融合教育 ...

為咗學校同教統局可以跟進你孩子的需要,你一定要填,而且要選有攪融合的小學

原帖由 HEIPAN 於 08-9-17 21:07 發表
為咗學校同教統局可以跟進你孩子的需要,你一定要填,而且要選有攪融合的小學
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

簽名被屏蔽

My son in P1 now, we filled in special need (speech delay) and he got accepted in the first round.  He recently got accessed by ST in the school and will start training sometime in October.

It is always a good idea to talk to the school first before you apply, get an idea on their view of helping special needs students.  

Another thing to consider, if you don't fill in special needs, the government will not grant fund to assist you son/daughter in P1.  

原帖由 bigcatbe 於 08-9-18 15:11 發表
但我担心填咗會比學校歧c
我在協康同其他媽媽傾,她們都不曾填,有D話第一輪已給學校"西"出來, 有D話知道學校有融合教育, 但教局的津貼是否用在小朋友身上, 還是用在學校其他地方.有一間學校收到語障,之前係知融合教育, ...
‹ 上一主題|下一主題