用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
樓主: queensroad
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

The interview content same as WD40 ma ma
I still cannot give more confident to SM.
How about the comment? Can give more detail to me?

我囝琴日下晝in....足足"玩"左1.5個鐘,真係嚇c我呀,仲以為漏左我個囝係課室無人理添呀  

以我囝所講:分別有五個老師會見小朋友,1)認中文字咭 2)英文字 3)maths 4)情境題 5)唔記得左...sorry!!!

我都唔明點解可以玩成1.5鐘,另外家長在等候時要填一張問卷!!!

原帖由 hellotung 於 08-9-17 21:49 發表
HI各位媽咪,請問面試是考D咩o架?可否告知,THANKS!

Hi fi-fi, thanks for your sharing.  Is the interview one to one ? Oh, I mean, only 1 kid to be in the classroom for test ? Thanks.

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 08:48 發表
我囝琴日下晝in....足足"玩"左1.5個鐘,真係嚇c我呀,仲以為漏左我個囝係課室無人理添呀  

以我囝所講:分別有五個老師會見小朋友,1)認中文字咭 2)英文字 3)maths 4)情境題 5)唔記得左...sorry!!!

我都唔明點 ...

我囝囝話有好多遊戲,又有砌puzzle,in完好似好開心咁

我都唔明點 ...

fi-fi

亞女都係好耐, 因佢同2個白色裙既妹妹一齊上, 佢地2個走曬, 亞女未落樓, 不過沒有你小朋友一粒半鍾o甘耐, 出來我問亞女點解甘耐, 佢話未玩blocks, 係人地拖佢落來.

亞女話有記憶題, 問番頭先見過野, 例如檯面有隻spoon, 但其實隻spoon上面有d野, 如果可以記到隻spoon同形容埋,甘就多分d掛?

我都唔明點 ...

yes...仲有一題就係"記憶題"!!!

我囝話無積目玩,無圖書睇...無野玩喎,但我都聽到有d小朋友就話好多野玩,有積目,畫畫之類....真係一個"迷"!!!

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就返埋坐再等下一個老師再叫佢.....就係咁坐等坐等...咁見哂五個老師喎,唔知係咪真呢?

原帖由 catcatmom 於 08-9-18 11:06 發表
fi-fi

亞女都係好耐, 因佢同2個白色裙既妹妹一齊上, 佢地2個走曬, 亞女未落樓, 不過沒有你小朋友一粒半鍾o甘耐, 出來我問亞女點解甘耐, 佢話未玩blocks, 係人地拖佢落來.

亞女話有記憶題, 問番頭先見過野, 例如檯 ...

係米一一交報名表, 就即刻安排 1st in呀 ? 可是否要平I日 in

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 11:36 發表

我囝話無積目玩,無圖書睇...無野玩喎,但我都聽到有d小朋友就話好多野玩,有積目,畫畫之類....真係一個"迷"!!!

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就 ...

亞女係話積木, 佢都有話puzzle, 佢地比小朋友d題目唔一樣, 上年係隻"差" , 有中文, 有計數.  

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就 ...

fi-fi,
我囝同你囝一樣,冇野玩. 單對單見老師答問題,大約見左30-40mins.

ChapmanMa,

我老公交表當日即時約1st in嫁啦, yes是平日

祝你好運!

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-18 11:41 發表
係米一一交報名表, 就即刻安排 1st in呀 ? 可是否要平I日 in

囡囡都係咁講. 全組人見左約45分鐘.

原帖由 hinhinmami 於 08-9-18 10:22 發表
我囝囝話有好多遊戲,又有砌puzzle,in完好似好開心咁

bettyby,
真係離奇....面試方式咁唔一樣

原帖由 bettyby 於 08-9-18 12:04 發表
fi-fi,
我囝同你囝一樣,冇野玩. 單對單見老師答問題,大約見左30-40mins.

fi-fi,

真係唔清楚,不過我有2個朋友去in都係同我地一樣單對單見老師答問題呢..

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 12:52 發表
bettyby,
真係離奇....面試方式咁唔一樣

我個仔in了15mins,好快,但佢又無話有puzzle,又無唱歌
佢話0的問題有英文同中文,
中文就問了中文3個字;
有指示動作題:係碗裡面羅四粒豆去碟裡面(好像是用英文問)
其他就佢講唔到比我聽

[size=medium]queensroad

queensroad,
除左考中文外,其他用英文問..

中文要認字卡同配詞;
而係碗裡面拎4粒豆去碟度加埋有幾多粒?(應該係數學題) 以上是我仔同我講既..可能每個都有唔同考法..

原帖由 queensroad 於 08-9-18 13:19 發表
我個仔in了15mins,好快,但佢又無話有puzzle,又無唱歌
佢話0的問題有英文同中文,
中文就問了中文3個字;
有指示動作題:係碗裡面羅四粒豆去碟裡面(好像是用英文問)
其他就佢講唔到比我聽 ...

Hi fi-fi,

尋日我仔int 左大概50鐘!
佢話用英文多過中文問佢! 問佢住邊, 那一間幼稚園, 重比一幅圖佢問佢圖中有個小朋友在做乜野, 同點解咁做? (英文嘅)
中文-好多字拆开要佢地再組合另一個字
數學-加數題2-3條
記億-10樣東西要看完後再找出
但見到d小朋友考完後個個都好開心, 呢次連父母都不用見咁, 只係在帶小朋友入去時填張form 簽名就可以!

Last Sat 2nd in 左smc, 呀仔个日唔乖, 我地同主任傾計時, 坐唔定仲成日踢張枱 , 好彩主任final都收左 , 叫我地係20日前要confirm放棄lucky draw & 交$500.-留位費. 其实同主任傾計時, 主任係會講番呀仔interview時情况, 因為个日呀仔interview時就係lee位主任in, 所以佢好清楚講番呀仔邊part好d, 邊part弱d, 我同hubby就不停偷望張分紙 , 佢話呀仔砌積木好有創意, 係山上面砌左間屋 ......  
我hubby今日去交俚留位費, 一天光曬, 唔洗大抽獎!!

good luck 各位!

原帖由 conniengor 於 08-9-18 15:09 發表
Hi fi-fi,

尋日我仔int 左大概50鐘!
佢話用英文多過中文問佢! 問佢住邊, 那一間幼稚園, 重比一幅圖佢問佢圖中有個小朋友在做乜野, 同點解咁做? (英文嘅)
中文-好多字拆开要佢地再組合另一個字
數學-加數題2-3條
記 ...

candyBB,

恭喜你, 唔駛烦啦!!!

醒目開學勳章

你地就好啦, 放心哂o勒~~ 我就仲係等等等.... 不過我諗都係凶多吉少o家o勒~~~

真係好擔心會全軍覆沒

‹ 上一主題|下一主題